dieta in hranljivost mleka
Lep pozdrav
Moja 4,5 meseca stara hčerka je alergična na mleko in jajce, zato se jaz držim diete brez mleka, ml. izdelkov in jajc. Kaj menite, ali je moje mleko dovolj hranljivo in kvaliteto kljub moji dieti, saj mnogo stvari ne smem jesti. To sprašujem zato, saj mala ne napreduje tako na teži, kot bi morala.V zadnjem tednu se je zredila le za 20g, v zadnjem mesecu pa za 380g, kljub temu da poje kar veliko, zadne čase od 150 do 200 ml na obrok, na dan od 650 do 750 ml.Lula zelo veliko, kaka pa poredko,tudi na 10 dni, količina pa ni dokaj velika. Je tudi slabokrvna. Ker noče piti pri meni, si mleko izbrizgavam in se mi zdi le to dokaj vodeno. Glede na to me je strah, da mala pije mleko, ki je v bistvu sama voda.
Vem, da ste nekatere še na mnogo strožji dieti kot jaz, pa me zanima, kako je glede vsega tega pri vas, kako malčki napredujejo, kaj menite ve na moje mišljenje.
Najlepša hvala
Na dieti brez kravjega mleka, jajc in še kupa drugih stvari sem eno leto, pa hčerko še vedno veliko dojim in normalno napreduje (je sicer bolj suhica, vendar je tudi starejša hčerka taka). Seveda mala zdaj že je gosto hrano, vendar sem prav tako začela z dieto, ko se je izključno dojila, takrat je bila celo moja dieta najhujša (sama sem kar nekaj shujšala). Če sicer ješ raznoliko hrano, mislim, da ne bi smelo biti težav.
Na dieti brez mleka, jajc, večine mesa, pšenice in sploh glutena…in še in še…sem že dobre tri mesece, pa naš petmesečnik kar lepo napreduje. NA začetku sem imela tudi sama bojazen za zadostno hrnljivost mleka ob dieti, vendar sem si v končni fazi to izbila iz glave in si dopovedala, da imam na voljo še dovolj živil, s katerimi lahko poskrbim za zadostno količino hranljivih snovi. In samo brez mleka in jajc se to da zagotovo!
Zato kar mirno – pozabi na skrbi, verjemi v tvoje mleko in boš videla, da bo vse v redu. Srečno!
Tudi jaz sem bila na takšni dijeti in dojila celi dve leti . Punčka je normalno napredovala.
Poskrbi , da boš jedla dovolj , ker če kuhaš za druge družinske člane in ob skrbi za dojenčka včasih zmanjka energije , da skuhaš še zase . Jaz sem jedla velikokrat različne zelenjavne rižote , mineštre ,… . Na razne piknike in zabave (čevapčiči, obloženi kruhki in torta ) , pa sem si vzela kakšno hrano seboj, da nisem bila preveč lačna.
Sedaj je na takšni dijeti deklica in v velikih marketih se kar dobi veliko hrane , ki jo lahko je. Seveda je pa takšna hrana precej dražja .
L.P.
Meta
Draga Simonca,
tudi sama sem bila 26 mesecev dojenja moje hčerke na res strogi dieti (cela zgodba in kopica nasvetov tukaj: ).
Simonca, ste na dieti brez mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Če skrbite za zdravo in raznoliko svojo prehrano, kljub dietnim omejitvam, je vaše mleko zagotovo dovolj hranljivo za vašo dojenčico.
Vaša dojenčica je v zadnjem mesecu pridobila 380g, kar je povsem v mejah normale (med tretjim in šestim mesecem mora dojenček pridobiti najmanj 80g na teden). Kako pa vaša dojenčica raste v dolžino? Pravite da lula velikokrat dnevno, kaka pa poredko. Kako kaka takrat? Je blata veliko in je blato mehko? Nekateri dojeni otroci normalno kakajo na nekaj dni, če je blato mehko in ga je takrat veliko, je to v redu. Ali je vaša dojenčica sicer glasna, zdrava, živahna, se lepo razvija?
Materino mleko že na videz izgleda drugače kot homogenizirano, pasterizirano kravje mleko iz trgovine ali umetno pripravljeno mleko za dojenčke. Če mati iztisne mleko in ga pusti nekaj časa stati ali ga shrani v hladilniku, se na vrhu naredi gosta smetana, spodnje mleko pa je videti prozorno, vodeno.
Materino mleko je naravno, neobdelano, živo in polno zdravih živih celic, ki hranijo in zaščitijo vašega dojenčka pred okužbami in boleznimi, ima popolno kombinacijo vitaminov, mineralov, maščob, ogljikovih hidratov in sladkorjev. Nikakor pa to ni samo voda.
Tudi če je mati slabo prehranjena, proizvaja mleko, katerega kalorijska vrednost je primerljiva z mlekom normalno prehranjenih žensk. Znanstveniki domnevajo, da imajo ženske v stanju laktacije v svojem telesu mehanizem, ki v tem stanju zmanjša energijsko potrošnjo in poveča izkoriščenost materine presnove.
Srečno!