dieta brez glutena
Zadnja dva meseca se držim te diete. Ne čisto dosledno kot je za celiakijo (sledovi glutena me ne motijo). Količinsko pojem hrane toliko, da sem dobro sita, izbiram samo vrsto hrane, ne jem žitaric pšenice, ječmena, ovsa, rži ali z drugo besedo ne jem kruha in testenin in predelane hrane.
Poskusila sem bolj v stilu, da vidim, ali bo kaj razlike. Zdaj se je pa kar držim, ker so spremembe in to pozitivne – prebava se je normalizirala. Bila sem od nekdaj nagnjena k driskam in kot kaže, je to povzročala pšenica oziroma gluten. Počutje se je izboljšalo, kakšen večer se počutim čisto dobro ali še kar v redu (v nasprotju z večino večerov prej, ko sem bila vsak večer zmatrana do konca).
Drugi dober stranski učinek pa je, da sem malo shujšala – ker je uživanje pšenice velikokrat povezano z uživanjem sladkorja in maščob, pa verjetno zdaj tega pojem manj.
Velja preizkusiti, ne stane skoraj nič (le malo več kuhanja in razmisleka, kaj boš jedla) in lahko dobro deluje.
Danes sem našla še eno dobro prehransko shemo, ki jo je sestavil dr. Wolfgang Feil v knjigi Premagajmo bolečine sklepov in zaustavimo artrozo. Knjigo se menda da kupiti, vendar cene na spletu nisem našla – promovirajo jo med tekači in šortniki. – hihi, dobra družba za nas utrujence!!
Na kratko je predstavljena na naslovu:
http://vizita.si/clanek/zdravi-v-jesen/s-pravo-prehrano-premagajmo-vnetja-v-telesu.html
Za začetek ta članek čisto zadostuje, ni treba prebrati cele knjige.
Bistvo te metode je zaustaviti vnetja v telesu. Ker vnetja povzročajo tudi fibromialgične bolečine, je moje laično mnenje, da bi znala ta metoda pomagati tudi fibrimialgikom in kronični utrujenosti.
Osnovni poudarki:
znižati količino zaužitih hidratov, zlasti pšenice in rži ter sladkorja v vseh oblikah (tudi v sadju).
Povečati količino zelenjave (zlasti brokoli, rdeča pesa in čebula)
Povečati količno zdravih maščob, zlasti tiste z omega3 maščobami
Poiskati bolj zdrave beljakovine, priporoča goveje in ovčje meso ter ribe (skuše in slanike)
Za žejo piti vodo in nesladkan čaj.
Povečati količino zelišč in začimb, ki zelo učinkovito delujejo proti vnetjem.
dobra novica: tudi kakav deluje protivnetno in črna čokolada se priporoča!!