Sama sem se na lastne oči prepričala, da zadeva deluje; moja mama se je zadeve lotila resno in hujšala po omenjeni dieti ter v 3 mesecih izgubila 15 kg. Danes je od diete minilo že cca.1/2 leta, je normalno (včasih se tudi pregreši – saj veš kakšna večerja…) pa ji je kljub temu uspelo obdržati težo. Dieto ti priporočam, saj ni en tistih diet, kjer si lačen kot volk in se komaj premaguješ, da ne bi kaj pojedel… Uspešno hujšanje!
Pred leti sem po porodu z “nezdravo” dieto shujšala po porodu 5kg tako, da sem prišla na svojo staro težo. Logično da nisem bila čez pol leta spet debela, ker nisem strastni požiralec hrane. Če hočeš shujšati moraš na dieto, ker zdrav način prehrane še ne pomeni da se ne rediš. Saj tudi zdrava živila, če jih preveč poješ redijo. V končni fazi štejejo samo kalorije in čisto nič drugega. Nihče me ne bo prepričal, da se ob zelenjavi, polnozrnatem kruhu, jogurtih itd. ne moreš zrediti. Če mi je teh pet kil šlo dol na račun mišične mase me pač nič ne skrbi, ker sem bila za dve konfekcijski številki vitkejša, ni mi visela kašna kože od telesa, pa tudi zredila se nisem nazaj. Za zdravje in videz je pomebno, da jemo zdrava živila ampak za hujšanje pa je to odločno premalo. Če hočeš shujšati moraš zmanjšati vnos kalorij pa basta. Če bo ženska pojedla dnevno za 3000 kalorij zdravih živil bo debela in konec. Če bo pojedla za 900 kalorij belega kruha pa bo shujšala.
No Dule, sedaj je teža 62 kg, tako, da si % lahko izračunaš. Kaj je bolje in kaj ne je težko soditi, bi pa rekla oz.sem mnenja, da je vsekakor bolje imeti dieto ob kateri sorazmerno “lahko” hujšaš, po koncu ne pridobiš kilogramov zopet nazaj… Na koncu je to tudi nekakšne vrste sprememba, se ti ne zdi?
Enja,
diete 90 dni ne poznam in sem vendarle prepričan, da je strokovno sestavljena.
Prav tako pa sem prepričan, da vsaka dieta ni za vsakogar.
Ne verjamem pa v “hitre” diete, katere so neučinkovite na daljšo obdobje
in celo nevarne.
Prehitro hujšanje navadno povzroči premik maščob v krog presnove. To lahko povzroči povečanje maščob v krvi (zamašitev žil, pljučna embolija…), ponižanje ledvic zaradi topljenja maščob v okolici itd.
Vse te posledice, ki lahko nastanejo ob prehitrem hujšanju si nisem izmislil jaz,
ampak sem jih prebral na netu ali revijah. Zato sem še vedno prepričan, da telo počasi pripravljamo na nov način prehranjevanja in gibanja in da strmimo za dnevni primanjkljaj 300 do 500 kalorij ob ne preveč veliki lakoti..
Verjemi… zakvihtan, ko bilder ne rataš čez noč oziroma z nekaj telovadbe…
Tisti, ki so ogromni, nabildani, izklesani…. to zahteva ogromno načrtnega treninga velike intenzivnosti (čisto drugačen trening je za bilderja kot za neko deklino, ki si želi zgubit nekaj kilogramov in hkrati ohranit al pa pridobit malo mišične mase), ogromno discipline, do potankosti spremenjen način življenja, kar se prehrane tiče in pa morda še kake dodatke (tudi z dodatki je tako, da če jih vzameš ni še nič narejenega – spet trening)…. temu dodaš še par let takega trdega dela in takrat so rezultati…
…če boš telovadla še daleč ne boš nabildana, kvečjemu lepšo postavo boš mela…
Čist neumesno pa povem (sej to nima veze ubistvu)… da je grozen filing ko kako primeš pa je čist brez mišic, pa tudi lepo mi je če je ženska nekolko definirana…
Pri hujšanju je pomoje važna predvsem kombinacija pravilne prehrane, zmanjšan vnos kalorij (porabiš malo več kot poješ) in telovadba – fitnes (vzdrževanje mišične mase oz. njeno povečanje, ker več ko imaš mišične mase, več kalorij porabljaš) in aeroben treniing (na tešče).
Seveda pa se strinjam, tudi z zdravo prehrano se lahko zrediš (če poješ preveč), predvsem poanta zdrave prehrane je, da vsebuje zelo ugodne vrednosti B, OH (kompleksne), malo M.
Za normalno, zdravo delovanje telesa so potrebne tako beljakovine, tako OH kot esencialne maščobe.
Če bi jedel 900kcal belega kruha na dan bi res shujšal, vendar sigurno to nebi bila maščoba, temveč bi izgubil tudi veliko mišične mase…
Seveda pa je spet vprašanje… kaj si želiš – lepe postave z nizkim % maščobe ali ti je pomembno zgolj to, da tehtnica kaže tistih 5kg manj (to je najmanjši problem, tudi v 1 tednu, zgubiš tok na račun vode).
Tudi bilder, ki si želi pridobit maso ne bo pojedel 4000kcal čokolade, sladoleda in dunajcev na dan… pomembno mu je, da bo dobil čimveč mišične mase in čimmanj maščobnih oblog…. to pa je mogoče zgolj z načrtno zdravo prehrano.
Zelo rada berm občasno ta forum, ker me nekako zanima “filozofija” pretežkih, pa tudi zaprepadena sem nad tem kako malo ljudje vedo o prehrani. Na drugi strani so stalni gostje na tem forumu, ki vedo toliko o tem, da že presega znanje povprečno izobraženega človeka. Postalo mi je jasno zakaj se ljudje zatekajo k “bedastim” in nezdravim shujševalnim kuram. Zato ker iz vse te mešanice o glikemičnem indeksu, zdravih živilih itd. preprosto ne morejo vedeti kako naj shujšajo. Oglasi se bajsek ali bajsika s preprostim vprašanjem -KAKO NAJ SHUJŠAM- pa dobi odgovor od “znanstvenikov”, ki je povsem neuporaben. Debeluh ne bo shujšal, če bo jedel čim več zdrave hrane ampak, če bo nekaj časa jedel zelo malo. Glavni problem debelih je, da radi jedo količinsko veliko hrane zato jih ne “farbat”, da bodo shujšali, če bodo uprabljali olivno olje, jedli polnozrnati kruh itd. To seveda priporočajo vitki, ki sploh ne vedo koliko lahko debeli pojedo.Ni čudno, da se potem debeli oklenejo 90 dnevne diete, ki je butasta in nezdrava ampak učinkovita, če se je držiš. In zakaj je učinkovita – zato ker je jasno da v enem dnevu ne moreš pojest enormnih količin hrane ene vrste, torej poješ manj kot, če bi jedel mešano in to je to.Torej recite bobu bob, Če vas kdo sprašuje o zdravi hrani mu posredujte svoje znanje, če pa vas sprašuje o hujšanju mu pa prosim napišite tudi količine. Pa še nekaj . Nismo vsi obsedeni častilci telesne vzgoje brez katere baje sploh ni življenja. Nekateri radi hodimo v knjižnice, slikamo, beremo, hodimo na razstave in upam, da nam ni treba imeti slabe vesti.Lep pozdrav !
Punca.
Kaj ti pomaga hoditi v knjižnice, slikati, brati, hoditi na razstave, ce za svojo komunikacijo s svetom se vedno uporabljas predsodke (vi sportniki, mi kulturniki). Sport in kulturno udejstvovanje se namrec ne izkljucujeta – kvecjemu nas, bolj nagnjene k sportu, moti, da je na toliko kulturnih prireditvah vse zakajeno. Se en paradoks “prosvetljenih” kulturnikov.
Kar pa se tice nasvetov, bi rekla pa to. Ce nekdo, ki zeli shujsati, ne more sam doumeti, koliko je manj hrane od tistega, kar poje obicajno, bi mu rekla kot serviser iz slavnega racunalniskega vica: zdaj pa pospravite racunalnik in ga odnesite nazaj v trgovino. Recite, da ga vracate, ker ste prevec neumni, da bi ga imeli.
Draga punca!
Oprosti, vendar imam občutek, da s svojim načinom komunikacije žališ drugačne od sebe (seveda samo po izgledu). Menim, da če bi res toliko brala in se izobraževala kot želiš prikazati, bi vedela, da je shujševalna metoda, ki se jo omenja, ena tistih, ki jo priporočajo pravi strokovnjaki (revija Zdravje). Torej veselo na delo in namesto Konsalika vzami v roke kakšno bolj pametno literaturo. Pa brez zamere!
Draga punca,
Mislim da premalo prebiraš ta forum, da bi lahko sodila.
Poglej samo odgovor Gosta19 na tvoj post zgoraj. Kaj praviš o njegovem odgovoru?
Tudi sama sem pred časom odkrila ta forum (kot nevedna bajsika). Po ničkolikih dietah in neuspešnih hujšanjih mi je končno uspelo – s pomočjo nasvetov iz tega foruma. Prej sem vedno hujšala v stilu – čim hitreje, čim bolj nezdravo (npr. 900 kcal belega kruga pa nič drugega, ali eno čokolado v enem dnevu in nič drugega)
Kot praviš, se tudi na ta način da shujšat. (pravzaprav ne shujšat, ampak izgubiti težo) Seveda se da.. -Koliko je pa to zdravo.. in da o jo-jo efektu ne govorim… no to je pa druga pesem,… ki jo pa naši dragi svetovalci zelo potrpežljivo vseskozi ponavljajo… Veš, tega foruma se udeležujem že kar nekaj časa in glede na to kolikokrat je bila ponovljena pesem o ZDRAVEM HUJŠANJU sem se jo tudi sama naučila in rezultat danes je, da imam kar precej kg manj, da se odlično počutim, da imam več energije kot kdajkoli in predvsem da sem zadovoljna ko se pogledam v ogledalo.
Irena
P.S. Tudi enkrat še nisem zasledila da bi nas kdo “farbal”, da bomo shujšali če bomo uporabljali olivno olje oz. če bomo jedli polnozrnat kruh – da je pa to bolj zdravo in koristno za naše telo, to pa je bilo večkrat poudarjeno.