dieta?
Sem 3.noseča, v 35.tednu. Doma imam hčerko, alergično na mleko in jajca in sina, alergičnega na mleko, jajca, pšenico in pršico. Na internetu sem zasledila, da če je bodoča mamica preventivno na dieti zadnji mesec nosečnosti in v prvih šestih mesecih dojenja, se lahko prepreči alergija pri otroku. Ker je velika verjetnost (po mnenju alergologinje), da bo tudi 3.alergik, razmišljam, da bi “šla” na dieto brez mleka in jajc.
Kaj menite?
Hvala za odgovor!
da te ne prestrašim, samo meni so rekli da kar celo nosečnost dieta in celo dojenje, samo mi ni uspelo priveslat tako daleč.
sicer pa ne vem, kako preprečit alergijo, vsaj pri nas, ko je očitno podedovana, saj sva oba imela težave z mlekom, mož močnejše (kot otroka). res pa je da je bolje pozneje kot prehitro, da se pokaže.
ko sem jaz vprašala hčerino alergologinjo o dieti med nosečnostjo, mi je odgovorila, da ni dokazano, da bi dieta pomagala; je pa res, da če je kdo od staršev alergik ima otrok zelooo velik potencial za alergije
jaz imam alergologa v ponedeljek (se grem testirat, ker mi je na Bicom pokazalo alergijo na vse mogoče) in ga mislim vprašati tudi to, saj si želim imeti vsaj še enega otroka…
lp, Tjaša
Kolikor jaz vem, je v takem primeru potrebna dieta celo nosečnost in cel čas dojenja, ker v bistvu nerojeni otrok je to, kar jeste vi, se pravi tudi potencialne alergene, prav tako je tudi v času dojenja, ker se prenašajo preko materinega mleka. Zato bi bila verjetno pri vas potrebna dieta brez mleka in jajc cel čas nosečnosti in dojenja.
no tako, sem bila na testiranju; s kožnimi testi so mi ugotovili alergijo na jajca, mleko, pelode trav, lesko (vsi ++) in mačko (++++).
Čez en mesec imam kontrolo in do takrat se moram opazovati, če bi reagirala še na kaj (astma oz. izpuščaji po obrazu in otečene, krvave oči – tako največkrat reagiram); Imam pa terapijo s Xyzalom in Singulairjem.
Glede nosečnosti pa mi je alergolog dejal, da bi bil otrok z veliko verjetnostjo tudi alergik, definitivno pa bi se morala strogo držati diete (tudi oreščki in ostali potencialni alergeni).
Dokončno pa se bova pogovorila ob kontroli.