Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Diane 35 – odstranitev iz prodaje

Diane 35 – odstranitev iz prodaje

Pozdravljeni!
Lepo prosim za vaše mnenje. Že 12 let jemljen KT Diane 35, z vmesno pavzo z zanositvijo in nosečnostjo. Do sedaj večjih problemov nisem imela ( tu pa tam kakšni glavoboli,vendar nič hudega ).Diane mi je predpisala zdravnica tudi zaradi prekomerne poraščenosti.
Sedaj je prišla v medije vest, da bodo Diane 35 umaknili iz prodaje zaradi smrtnih primerov,ki jih te KT povzročajo s vensko trombozo. Seveda mi je dalo misliti predvsem za to, ker sem pred kratkim doživela nekaj krčev in bolečin v mečih in sedaj sem hitro to povezala s tem. Morda delam preveliko paniko, vendar me zanima vaše mnenje, ali naj te KT menjam za druge, kaj menite o Diane 35, ali resno ogrožajo zdravje? Naj se posvetujem s svojim ginekologom? Stara sem 35 let. Sicer pa,če bi imela težave ( trombozo ), kako bi sploh opazila, da so povezane z temi KT?
Hvala za vaš cenjeni odgovor in lep pozdrav,

Alja

Spoštovani,
naj najprej povem, da VSE kombinirane kontracepcijske tabletke povečajo relativno tveganje za globoko vensko trombozo vsaj do 5x, do večine zapletov pa pride v prvem letu uporabe. Tveganje se poveča, če kadite, če imate prekomerno telesno težo, povišan krvni tlak, katero od prirojenih motenj strjevanja krvi, itd.
Znaki globoke venske tromboze so oteklina in bolečina goleni ali cele noge, modrikasto obarvan ud, topla koža. Življenje ogrožujoče stanje je plučna embolija, ki je lahko posledica globoke venske tromboze, kaže pa se različno, lahko z občutkom težkega dihanja, bolečine, kašljem, izkašljevanjem krvi…

Slovenija čaka odločitev Evropske komisije za zdravila glede zdravila Diane-35, je pa zdravilo v Evropi pogosto uporabljano.

Če zdravilo že toliko let dobro prenašate mislim, da ni razloga za paniko. Vseeno pa se lahko posvetujete z ginekologinjo, če kadite, imate prekomerno telesno težo, povišan krvni tlak…

Obstajajo še drugi vzroki za vensko trombozo kot je naprimer dolgotrajna imobilizacija, rakaste bolezni, nosečnost (poveča tveganje za globoko vensko tromboza za 50x).

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

V letu 2008 sem začela z jemanjem kontracepcijskih tabletk Dianes 35. Letos meseca februarja pa sem z jemanjem končala, zaradi možnosti nevarnosti teh tabletk.

Imam dve vprašanji: Kako dolgo naj bi trajal premor, da lahko začnem z jemanjem drugih tabletk ter ali mi lahko svetujete katere tabletke so kakovostne ter niso tako nevarne zdravju, kot je opisano v navodilih zdravil pri Diane 35?

Hvala za odgovor,

Lp, Natalija

Pozdravljeni,
z jemanjem novih tabletk bi lahko pričela takoj po prenehanju starih, zdaj pa začnete na prvi dan menstruacije. Vsi kombinirani hormonski kontraceptivi imajo podobna tveganja za globoko vensko trombozo. Malo manjše naj bi bilo pri progesteronski kontracepciji torej Cerazette. Najbolje, da obiščete vašo ginekologinjo in se z njo posvetujete glede nove oblike kontracepcije.
Srečno

New Report

Close