Diagnoza
Pozdravljeni.
Pred kratkim sem bila napotena na prvi kardiološki pregled zaradi visokega utripa v mirovanju (100/min). Naj povem, da se od malega ukvarjam s športom, tudi mednarodno. Še vedno sem v športu, kjer imam velike fizične obremenitve. Na pregledu je bil slišen sistolični šum predvsem v predelu leve aksile.
EKG: sinusni ritem, fr. 100/min, vertikalna električna srčna os, inkompletni desnokračni blok.
UZ SRCA: iztisna frakcija je do 70%, na mitralni zaklopki je prisoten prolaps zadnjega lista ob tem insuficienca I.stopnje. Hitrost E vala je do 85cm/s, A vala do 60cm/s, EA razmerje je 1,3. Hitrost toka na aortni zaklopki je do 130cm/s. VTI je 20. Listi trikuspidalne zaklopke se močno bočijo v DA. Tu je prisotna insuficienca II. stopnje. Tlak v DV je zvišan in je 35 +CVP. Pulmonalna zaklopka ima liste zadebeljene, vendar jasnega gradienta nad njo ne dobim. DV meri 3,2, sistolna funcija DV je ohranjena. TAPSE 21. Interatrijski septum je močno stanjšan in deluje vmes kot da se razpre in je ASD, vendar jasnega signala za šant ne dobim. LA meri 4,1*3,9 cm. DA meri 3,7 * 3,8 cm. Perikard je v mejah normale.
DG: sinusna tahikardija, blažja mitralna insuficienca ob prolapsu, trikuspidalna insuficienca, inkompletni desnokračni blok
Zanima me kaj to pomeni zame in ukvarjanje s športom, kjer so prisotni veliki fizični napori(katere ne dosegam), saj mi zmanjka sape ali se mi megli pred očmi..?
Najlepša hvala in lepo pozdravljeni
Spoštovana,
Težave, ki jih opisujete (vam zmanjka sape, se vam megki pred očmi..) so verjetno v povezavi z opisanim stanjem srca oz. zaklopk.
Namreč, insuficienca (regurgitacija) trikuspidalne zaklopke (zaklopka med desnim predvorom in desnim prekatom) pogosto ne povzroča znakov ali simptomov. Stanje se lahko odkrije, ko se testi opravijo iz drugih razlogov. Znaki in simptomi regurgitacije trikuspidalne zaklopke lahko vključujejo utrujenost, nepravilen srčni ritem, utripanje v vratu, zasoplost z aktivnostjo, otekanje v predelu trebuha, nog ali vratnih žil..
Glede na to, da je prisotna, sicer še blaga, mitralna insuficienca (zaklopka med levim predvorom in levim prekatom), bi predlagal zmanjšanje fizičnih obremenitev. Prav tako bi predlagal CT ali MR srca s ciljem ugotavljanja ev. prisotnega ASD (atrial septal defect) t.j. “luknjice” med levim in desnim preddvorom), ki je sicer malo verjeten pa vendarle. Prav tako se z omenjenima preiskavami veliko bolj natančno ugotovi stanje celotnega srca (krčenje, delovanje zaklopk itd.). Pričakujem, da vam bo lečeči kardiolog svetoval kako naprej, saj je on/ona je tisti, ki je opravil ultrazvok srca in najbolj ve kakšno je stanje t.j. ali gre za blage spremembe, ki ne terjajo nobenega zdravljenja ali pa so potrebne kakšne dodatne preiskave.
LP
Najlepsa hvala za odgovor. Jemljem tablete Byol, ki mi v vsakdanjem življenju res olajšujejo situacije ( hoja po stopnicah itd), pri športni aktivnosti pa so še vedno težave. Kardiolog je omenil preiskavo z obarvanim sredstvom, ki bi jo opravila, da bi bil vpogled v deovanje temeljitejsi. Do naslednjega pregleda imam v tem tednu športne aktivnosti in kolebam ali se naj udeležim ali raje počakam. Hvala še enkrat