Dg.: hyper/paraosmia?
Lep pozdrav!
Motijo me vonjave, ki jih ostali komaj zaznajo meni pa povzročajo resne težave. Npr.: v trgovini, kjer so čistila, pralni praški, barve, parfumi,… ali zunaj dim, izpušni plini, bencin, gorivo, topila,…najprej se pojavi, kot “vrtoglavica-omotica”občutek “pijanosti”-zastrupljenosti v predelu čela nato pa bolečina za levim očesom, ki prehaja za levo uho in v vratni del, zadaj levo, glave.
Moje težave so se začele pri zamenjavi delovnega mesta in sicer sem zaposlen v grafični branži, v oddelku za barve (izpostavljenost kemičnim substancam) sprva samo v službi sedaj pa že doma v vsakdanjem življenju in vedno huje.
Nekako terminsko sovpadajo tudi težave z zobmi. Deset dni nazaj težave z zobom zg. levo 6. pod mod mostičkom “gnoj”. Mostiček je bil delan letos spomladi in od takrat so se težave stopnjevale.
Zanima me, kaj pomeni diagnoza in kako se da bolezen pozdraviti?
Ali je možna povezava med zobmi in vonjem?
Spoštovani!
Hyper/parosmia pomeni, da vohamo več in drugače, kot bi to bilo normalno v določeni situaciji. Neposredne povezave med zobmi in vonjem ne vidim in ne vem zakaj bi do tega prišlo (morda bi kakšen zobozdravnik to bolj vedel), kot vsaka bolezen, pa se da zdraviti le če vemo pravi vzrok za nastale težave (preglčed pri zdravniku, globinsko slikanje glave, pregled pri nevrologu …).
LP. drIB.
Hvala za odgovor.
30.10.08 sem opravil pregled ORL.
St. ORL: Nekoliko nabrekla dlesen levo zgoraj ostalo bp.
RTg o.v.:obrobno zasenčena sluznica lev. čeljustnega sinusa.
DG.: Rhnyitis chr. alergica i.o., Astma, St.psot Vertigo
TH: Nsaonex pršilo za nos 2 vpiha zjutraj preko dneva stela maris pršilo.
Zanima me obrazložitev zgornjih DG.in še obrazložitev za MCSS (MULTIPE CHEMICALSENSITIVITY SYNDROM) in katera veja medicine obravnava MCS in kje me lahko pregledajo ter kakšna je terapija za MCS?
Ali se lahko kako vidi vsebnost toxinov v krvi oz. prisotnost le teh v organizmu npr.: Kadmija ali pa živega srebra(amalgam)???
Ct glave imam 26.11.08
V naprej hvala za odgovore.
Po vpihovanju Sterimara mislim, da je malo bolje vendar v trgovini, na bencinski črpalki, pralni prašek, dim,… še vedno povzroči “vrtoglavico”.
Lansko leto sem imel poškodbo nosa, bil je zlomljen, vendar je bil udarec z vrha na očala in ni bilo potrebno “poravnavati” ampak je bil samo stisnjen zaradi nastavkov za nos od očal. Prehodnost pri dihanju ok, ampak od takrat naprej imam nos “suh”.
Ali je možno, da je zaradi pomankanja sluzi telo bolj dovzetno za kemikalije?
Opravil pregled pri zobozdravniku, zdravi vnetje pod mostičkom-nadzidek, slikal ortopan, ki kaže na kronično vnetje obeh čeljustnih sinusov.
Zakaj lahko pride do kroničnega vnetja čeljustnih sinusov?
Ali bo CT glave pokazal “vnetje sinusov”?
Hvala.
Lep pozdrav!
Najprej hvala za odgovore na moja vprašanja.Prosim pa vas še za naslednje odgovore.
Zanima me ali je možno, da je poškodba (fizična zapora) kriva za suh nos oz. pomanjkanje sluzi v nosu in s tem posledično … preobčutljivost na kemikalije?
Ali obstaja kakšna preiskava za pregled oz. nastajanje sluzi-delovanje sluznice?
p.s.: Uporabljam Nasonex pršilo dvakrat zjutraj in Sterimar čez dan in večkrat tudi ponoči.
Posledica?!
Zjutraj, ko se zbudim imam občutek, kot da imam grlo,požiralnik,sapnik “pokropan”in potem sledi čiščenje rumeno-zelen “izmeček” , kot da je iz pljuč ali želodca in ne prav iz grla po “čiščenju”, ki je mnogokrat podoben “davljenju” oz. bruhanju se po napenjanju pojavi v slini kri, ki je v obliki nitk.
Spoštovani!
Vsako draženje in Vsaka poškodba lahko pripelje do suhe sluznice. Če imamo suho sluznico nosu ali druge sluznice potem je bolj dovzeta do vsega, pa tako tudi do kemikalij. Za omenjene presikave ne vem in tudi drugih zdravil ne morem vam priporočiti (ev. še oljnate vitaminske kapljice za nos – Coldises).
LP. drIB.