dezinfekcijsko sredstvo in nosečnost
Spoštovani.
Nekje sem se očitno popraskala po zadnjici. Ker sva s partnerjem na pregledu, 2 uri stran od doma, sem ga prosila, da mi na wcju s Spitadermom razkuzi rano in okoli nje, saj ne vem kje sem se popraskala. Razkuzil mi je cel del zadnjice do stegna. Sedaj se mi zdi, da me pece pri vaginalni odprtini. Dokler prideva domov bo se dolga, tako da si ne morem sprati. Ce je hipoteticno to mocno razkuzilo preslo v vaginalno odprtino in do otrocka ali lahko skodi otrocku? Sem v 37. tednu. Hvala!
ne bo nič škodilo otroku, vi ste se pa ob tem naučili, da stik spitaderma z vaginalno sluznico pač peče.
Spoštovani doktor. Zanimata me dve stvari, ki sta posledica današnjega generalnega čiščenja (zadnja dva tedna nosečnosti me “silita” v konstantno čiščenje in razkuževanje).
Prvo vprašanje je: Med špricanjem stvari z razkužilom za površine sem nekajkrat direktno vdihnila razkužilo. Čiščenje je trajalo dve uri. Po tem me še vedno boli glava. Ali je takšna izpostavljenost kakorkoli škodljiva za otročka?
Drugo vprašanje pa: Na koncu mi je za piko na i kapnila še konkretna kaplja razkužila v oko. Je peklo in pordelo. Ali je tako alkohol prišel v kri in škodi plodu?
Za obe situaciji me torej predvsem zanima, ali je lahko količina vstopila v krvni obtok in škodila otročku. Kolikšna in kakšna izpostavljenost sploh škodi?
Lepa hvala že vnaprej!
Spoštovani,
karkoli ste že počeli z omenjenim razkužilom in kakršnakoli nesreča se vam je že zgodila, je to lahko morebitno škodo povzročilo le vam in niti slučajno plodu.
ne, ne more škodit plodu, pa če še tako diši oz. smrdi.
Spoštovani dr. Sem nekaj dni pred rokom. Sama se več ne morem briti, zato sem prosila moža, da mi pomaga z brivnikom. Dvakrat me je porezal. To mi je želel razkužiti, da se ne vname. Doma smo imeli samo razkužilo, ki ga je tašča prinesla iz urgence, kjer dela. Tam to uporabljajo za površine, zato sklepam, da je zelo močni in da ni primerno za stik s kožo… S prepojeno vatko tega razkužila se je dotaknil ureznine, jaz pa sem pri tem seveda trznila, ker me je zapeklo in “sklatila” to prepojeno vatko v bližino vaginalne odprtine. Kasneje sem si spirala, a me je strah, da sem si s tem še bolj zanašala v notranjost… Sedaj me neizmerno skrbi, ker sem že 3 cm odprta, da bi ta alkohol kako prišel do malega. Kaj se lahko zgodi v tem primeru? Ne vem, koliko procenten je…. Je pa res močno, za bolnišnično uporabo.
Spoštovani,
razen neprijetne izkušnje zaradi tega ne bo nič narobe. Sicer pa ne vem od kje prepričanje, da si je treba spolovilo briti. Še pred porodom babice morebiti pobrijejo le predel nad osramjem za primer, da bi bil potreben nujni CR. In nenazadnje, največja nevarnost okužbe je med 24 in 72 ur po britju, zato se samobritje pred porodom tudi s tega stališča odsvetuje, saj ne veste, če se porod ne bo začel ravno 1 do 3 dni po britju…
omenjeno sredstvo lahko mirno uporabljate, če menite, da je sploh potrebno in četudi vam je kakšna “kaplja” zašla v usta ne bo nič narobe.