Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Dermatitis in nosečnost

Dermatitis in nosečnost

Pozdravljeni,
Pred časom so mi na dermatološki kliniki postavili diagnozi numularni in ekcematoidni dermatitis. Za blaženje srbečice in žarišč imam Lotriderm, ki ga uporabljam, ko je res nujno. Mažem se nekaj dni v tednu in koža se umiri, a takoj, ko preneham, dermatitis izbruhne še v hujši obliki. Zelo me srbi, praktično cel dan in celo noč. Najprej je bil dermatitis na rokah, sedaj pa je najhuje v pregibih rok, na prsih in po nogah. Žarišč imam vsaj 15.So v obliki živo rdečih lis, največ jih je pod pazduhami in po prsih ter po obeh golenih. Dve večji imam tudi na notranji strani stegen in več manjših po telesu, ki običajno kasneje postanejo večja.
Na vas se obračam z vprašanjem, ali bi morala ponovno na kontrolo, saj se vrtim v začaranem krogu. Če se izogibam Lotridermu, me začne tako srbeti, da sploh ne morem funkcionirati. Če ga uporabim, se stanje izboljša in drastično poslabša takoj, ko ga neham uporabljati. Poskusila sem že različne emolientne kreme, čajevec, smrekovo mazilo, olivno olje v belobazi, aquo v eucerolu, bepanderm, nič od tega ne ublaži srbečice, skrbi pa me, ker se vidno širi. Sem 18 tednov noseča, zato tudi ne uporabljam Lotriderma daljši čas skupaj, običajno ga nekaj dni in potem naredim nekaj dni pavze. Dermatitis se v tej obliki pojavlja od maja 2021, torej traja že 10 mesecev.
Ali bi bilo smiselno kakšno alergološko testiranje? Imam občutek, da ne pridem do vzroka, zakaj se mi vnetja pojavljajo. S čim bi si še lahko poamagala?
Hvala za odgovor,
Maja

Pozdrav!

kar nekaj stvari je nejasnih: Lotriderm krema je namenjena glivicam. Drugo. če so spremembe po pregibih bi lahko šlo za atopijski dermatitis.

Numularni eczematoidni dermatitis ima lahko ozadja – sprožitelje kot so angine, vnetja sinusov, granulomi ob zobu…. ali pa nejasno ozadnje.

Nazadnje pa je problem kortikosteroidne kreme in nosečnosti.

Menim, da potrebujete kontrolni pregled  in razjasnitev določenih ozadij in ali drugo lokalno terapijo.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550
Objava čaka odobritev

Pozdrav!

problemov je več: ni diagnoze, nosečnost, kortikosteoidi… kar se mene tiče pa je problem , da seveda ne morem pomagati, če dermatologi, ki so videli in ocenili stanje ne pomagajo. Ko sem bil v službi v bolnišnici,  smo take primere sprejeli v bolnišnico.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close