Depresija in impotenca
Pozdravljeni
Star sem 30 let. Že nekaj časa so se v meni nabirali problemi, ki sem jih z vedno večjo težavo potlačil (ne rešil). Sedaj sem ca 3 tedne imel pogoste bolečine v želodcu in pogosto hodil na blato (čim sem kaj pojedel). Sedaj že ca 10 dni ne spim (ca 3-4 ure/dan) in sem zato kronično utrujen (se mi včasih megli pred očmi). Ves čas hodim tudi v službo. Pred nekja dnevi pa sem zatajil tudi v postelji, saj se mi je ud dvignil le za kratek čas nato pa takoj uplahnil. Seveda sem takoj ( ne samo zaradi slednjega) poiskal zdravniško pomoč, vendar sem naročen pri psihologu šele čez 14 dni. Zato imam nujno nekaj vprašanj:
1. Ali je možno da je moja impotenca rezultat kronične neprespanosti ali samo depresije ali morda obojega (če bi bilo prvo DA bi mi nekoliko dvignilo moralo). Namreč do tega trenutka ni bilo nobenih problemov. Še zdaj lahko končam 3x v dnevu vendar imam manjše spolno slo in seveda mehak ud.
2. Pri zdravniku sem zavrnil tablete ker imam pač predsodek (da ne bi šlo brez tega, streanski učinki…) Ali je pri zgoraj opisanih težavah to pametno.
3. Določene težave se mi vlečejo iz otroštva (neke vrste strahovi oz črnogledost) vendar ne poznam vzroka. Ali morda deluje kateri psihijater s pomočjo hipnoze, ki bi lahko prišel do teh vzrokov ali dogodka ki je morda kriv za to. Dokaj dobro namreč vem kaj me spravlja v obup, vendar dejansko podzavestno reagiram. Nimam namreč nekih očitnih težav, morda bi se moji problemi zdeli komu neumni vendar jaz sem se z temi malenkostmi pripeljal že čisto na rob.
Prosim za čimprejšnji odgovor.
Lep pozdrav
Kaj pa hipnoza kot delna rešitev? Grem na eno seanso (ali kolikor je pač potrebno), odkrijejo se dejanski vzroki in s papirjem kjer je vse črno na belem grem k psihologu ali psihiatru? Ali bi ti rezultati kaj pomagali? Namreč imam občutek da psihologi preveč površinsko jemljejo probleme ljudi, ki se pri njih oglasijo. Po eni strani je to razumljivo, saj bi se drugače preveč vživeli v primer in bi posledice tudi sami čutili, po drugi strani pa tak način dela ni najbolj produktiven. Kaj vi mislite?
LP, miki
Spoštovani Miki,
tisti,ki bo ENOZNAČNO odkril vzroke za depresijo si lahko obeta Nobelovo nagrado.Doslej smo spoznali vpliv posameznih nevrotransmiterjev na razpoloženje in nam zdravila, ki urejajo njihovo razporeditev v stikih med živčnimi celicami izdatno pomagajo odpravljati depresivne simptome, se pravi “zdravijo živčne zveze.Teorije, ki vse naše sedanje doživljanje reducirajo na davne frustracije, se polagoma umikajo v muzeje, medtem, ko moramo AKTUALNE stresne dejavnike, ki posredno vplivajo na naše odzivanje vsekakor upoštevati.Samo spoznanje stresa, le-tega e ne odpravi, zato je treba spreminjati življenjske navade in pridobivati učinkovite obrambne mehanizme.Primer: nekdo,ki se mu depresija ponavlja vsako leto ob določenem času, bo za to obdobje načrtoval manj zahtevna dela in zadolžitve in podobno.
Je bil kar problem povedat prvič. Vendar glede na ostala stanja (nespanje, hujšanje) ni bil to najhujši problem.
Za vse podobno prizadete bi poudaril, da sem stanje bistveno izboljšal, ko sem se zaupal bližnjemu (v mojem primeru očetu) in vzel nekaj lexaurin-a. Stanje se je tako izboljšalo da nisem mogel verjet – prvič po dolgem času sem spet spal in misli mi nisi neprestano uhajalo. Zdravnik je kasneje govoril celo o neke vrste katarzi. Kasneje sem bil namreč pri psihijatru in mi je dal dalje Lexaurin in Cipramil.
Problem pa je v tem da se mi je ca po enem tednu spet začelo slabšat in tudi s potenco so spet težave (tu bi prosil za komentar dr. Rejeca). Vendar imam upanje in nekaj trme, ker baje zdravila ne učinkujejo takoj in kmalu imam spet pogovor pri zdravniku od katerega si veliko (upam da ne preveč) obetam.
Partnerka se morda obnaša delno nerazumevajoče predvsem zato ker mislim da ne razume čisto mojega stanja, ampak bolj ocenjuje posledice. Po mojem se je laiku, ki nikoli ni bil v takem stanju, težko vživeti v kožo prizadetega. Morda ji je malo pomagal ogled filma “Beautifull mind” ki opisuje življenje šizofrenika.
Bojim se da bodo dolgoročno, če se bo stvar vlekla, še problemi s partnerko. Vendar ne vidim nobene koristi v laganju ali skrivanju.
LP
Spoštovani Luka, z zdravljenjem depresije in impotence je pribljižno tako kot vožnja med znanima Scilo in Karibdo, ali konkretneje povedano: nekateri antidepresivi hitro vračajo voljo in veselje, a hkrati zmanjšujejo potenco, v depresivnem stanju pa peša libido.Potožite o nedavnih zapletih svojemu psihiatru, verjetno bo potrebna korekcija terapije.