DENARNO NADOMESTILO
Draga Mici,
tudi sama sem noseča študentka. Ob iskanju nešteto možnosti, sem ugotovila, da je najboljša ta, da te nekdo zaposli (privatnik, društvo) malo pred nastopom porodniške. Tako boš upravičena do minimalne porodniške, ki znaša nekje cca. 60.000,00 SIT brutto. Zraven ti pripadajo še otroški dodatek, denarna pomoč ali paket ob rojstvu otroka (cca. 35.000,00 SIT) in *socialna podpora. Za socialno podporo se moraš posvetovati na svojem okrajnem centru za socialno delo – naj ti ne bo nič nerodno, kajti naša “draga državica” ni nič kaj radodarna kadar gre za naše najmlajše državljane. Bodi pogumna in dobro se pozanimaj na naslednjih naslovih:
– območni center za socialno delo: oddelek za porodniške dopuste in družinske prejemke
– zavod za zaposlovanje
– tvoja ginekologinja
Če pa se ne boš uspela zaposliti, ti za čas porodniškega dopusta (12 mesecev) pripada starševski dodatek, ki znaša cca. 22.000,00 SIT. Vem – absolutno premalo.
Mene je nekaj časa grabila panika in strah me je bilo, kako bo to – jaz študentka in on komaj na novo zaposlen, kmalu pa še novo bitjece. Navadno imam v življenju za vse take večje stvari plan, tokrat pa so stvari prišle hitreje, kot sem pričakovala. Ampak zelo kmalu sem spoznala, da si želiva tega otročička, ki se je sam tako povabil med naju in ni ga denarja, ki mi (nama) bo vzel to veselje, ko ga bom rodila.
Želim ti prijetno nosečnost in materinstvo.
Nina