Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Denarna socialna pomoč

Denarna socialna pomoč

Zanima me če sem ob prenehanju delovnega razmerja (pog o zaposlitvi sem imela sklenjeno za določen čas in mi je prenehala pač s rokom določenim v pogodbi) upravičena do denarne socialne pomoči (izkoristila sem tudi že denarno nadomestilo). Neto plača je bila cca 140.000 sit. Trenutno sem pa brezposelna, brez sredstev in virov prezivljena, zivim sama in prijavljena na Zavodu za zaposlovanje.
LP

Pozdravljena,

ko poteče pravica do denarnega nadomestila za primer brezposlenosti, lahko na Zavodu za zaposlovanje vložite prošnjo za denarno pomoč. Pogoj za pridobitev tega prejemka je, da vaši dohodki skupaj z dohodki vaših družinskih članov na osebo v zadnjih treh mesecih pred uveljavljanjen denarne pomoči v povprečju na mesec ne presegajo 80% zajamčene plače po zakonu. Zajamčena plača od avgusta 2004 znaša 54.385 SIT.

Kljub izkazanemu nizkemu dohodku, lahko Zavod zavrne vaš zahtevek, če ni ogoržena vaša socialna varnost. Rok za uveljavitev pravice je 30 dni po izteku denarnega nadomestila. Znesek denarne pomoči znaša 80% zajamčene plače, zmanjšane za davke in prispevke. Denarna pomoč se izplačuje največ petnajst mesecev.

Predvidevam, da denarne pomoči na Zavodu niste uvaljavljali ali pa vam ni bila odobrena.

Denarno socialno pomoč na Centru za socialno delo lahko uveljavljate. CSD upošteva vaše lastne dohodke in vire v obdobju treh koledarskih mesecev pred pred mesecem vložitve vloge.

Lp,

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Najlepsa hvala za vas odgovorom.
– Zanima me, če se pri zahtevku za denarno socialno pomoč lahko sklicujem na določbo 27b člena Zakona o socialnem varstvu, ki določa: “Kadar na način iz prejšnjega člena ni mogoče ugotoviti lastnega dohodka, ki ga bo samska oseba oziroma družina dosegala v prihodnjem obdobju, ker je upravičenec ostal brez rednih periodičnih dohodkov, se periodični dohodki, ki jih je upravičenec nehal prejemati, pri ugotavljanju lastnega dohodka ne upoštevajo”.
Sama to določbo razumem na način, da CSD pri obravnavi moje vloge ne bi smel upostevati periodičnih dohodkov za 3 mesece pred vlozitvijo vloge (to je čas ko sem dobivala denarno nadomestilo), saj zaradi brezposelnosti, teh periodičnih dohodkov več nimam, in tako sedaj nimam nobenega vira prezivljanja.

Najlepsa hvala za vas trud in pripravljenost pomagati.
LP

Gospa Lara,
tukaj gre za dve različni vrsti prejemkov in sicer:
– denarna pomoč, ki jo uveljavljate na Zavodu za zaposlovanje – postopek uveljavitve sem vam navedla zgoraj. Upam, da predpisanega roka še niste zamudili.

– in denarna socialna pomoč, ki jo na osnovi Zakona o socialnem varstvu, ki ga zgoraj citirate, uveljavljate na krajevno pristojnem Cenrtu za socialno delo.

Za oba prejemka obstaja obrazec “vloga”, ki mu je izpolnjnemu potrebno priložiti vsa zahtevana dokazila. Kar vas utegne bremeniti je višina prejemka-denarnega nadomestila, ki ste ga prejemali. CSD upošteva tudi druge vire lastnih sredstev npr. delnice, dediščine ipd.

Lp,

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close