Denarna pomoč – a je sploh možna?
Pozdravljeni!
Lepo bi prosila za informacijo glede finančne pomoči!
Zaradi številnih težav (pogoste študentske zaposlitve, bolezen in smrt mame, očeta nimam) že zelo dolgo študiram in sem že zadnja 4 leta brez statusa. In študiram medicino, ki je ob delu zelo težko izvedljiv študij.
Že nekaj časa živim sama v svojem stanovanju. Do lanskega avgusta sem prejemala den. soc. pomoč na CSD, malo pa mi je pomagal tudi fant. Potem sem se za 3,5 mes zaposlila (javna dela, moja prva in edina uradna zaposlitev), a sem delo morala predčasno končati – prostovoljno, ker je prišlo do sprememb v zvezi z mojim zadnjim izpitom, ki so zahtevale več učenja, kot sem sprva predvidevala in mi je ob delu zmanjkovalo časa za učenje.
Ko sem prekinila delo, mi je svetovalka na ZRSZ povedala da, če mi lahko kdo pomaga (fant), naj raje zdržim do diplome brez ponovne prijave na ZRSZ, ker bi v tem primeru morala se aktivno vključit v iskanje nove službe (dodeljena bi bila k drugi svetovalki, ker imam sedaj že delovne izkušnje) – moja dosedanja svetovalka me je glede aktivnega iskanja službe “pustila pri miru” – javna dela so bila moja ideja. Poleg tega pa so mi na CSD povedali, da zaradi prostovoljne prekinitve dela do den. soc. pomoči še 6 mes nisem upravičena – t.j. do junija 05. No, in se na ZRSZ nisem prijavila.
Kljub fantovi pomoči pa vedno težje živim in zanima me, če slučajno obstoja še kakšna druga vrsta den. pomoči? Prepričana sem, da mi bo uspelo diplomirati do konca marca, potem pa moram še do junija počakati na pripravništvo – ampak v aprilu si bom že poiskala delo – karkoli. Samo za ta dva meseca do tega nesrečnega zadnjega izpita bi bila pa kakršnakoli pomoč več kot dobrodošla…
Aja, pa še eno vpr., če slučajno veste? Mislim, da enkrat l. 2000 – po smrti moje mame (takrat sem tudi izgubila status študenta), ko nisem bila več zdravstveno zavarovana po mami, sem šla na Dalmatinovo uredit obvezno zdr. zavarovanje – kot občan. Nisem nič plačala, samo prijavila sem se. Potem (takrat še nisem vedela kako malo si s tem zavarovan), ko sem enkrat pri zdravnici morala plačat za recept in za napotnico, sem šla na Vzajemno si uredit še dodatno zavarovanje, ki ga od takrat redno plačujem vsak mesec. Ampak obveznega si pa nisem nikoli šla podaljšat – zanima me, če bi si ga slučajno morala in kje?
Najlepša hvala za odg. in lep dan želim!
LP, Urša
Na CSD se obrnite na “prvo socialno pomoč”. Mogoče bi lahko dobili izredno (enkratno) denarno socialno pomoč, pribl. 45.000. Povejte za okoliščine.
V kolikor še vedno hranite tisti dokument preverite, kaj piše, do kdaj vam velja.
Dodatno zdravstveno zavarovanje pa je nadgradnja tega osnovnega, ki vam ga plačuje občina. Torej, v kolikor niste imeli težav pri zdravniku, receptih in na avtomatu (kjer, med drugim, lahko preverite “stanje” zdravstvenega zavarovanja), lahko logično sklepamo, da to še velja. Morda zavarovanje velja do preklica.