demineralizirani mlecni zobki?
Pri 14 mesecnem sincku je zobozdravnik na kontrolnem pregledu ugotovil, da ima bele lise in demineralizirane zobke (na pogled so malo bolj temni). Ugotavljala sva, kaj bi bil razlog (in poleg tega, da je fantek pil zelo zelo razredcan sok iz steklenicke) ugotovila, da je vzrok morda tudi zelezo.
Sicer je imel ze pri 4 mesecih celi 6 zobk in dojila sem do 11 meseca – po dojenju ponoci seveda nisem umivala zobkov, ceprav smo se z umivanjem trudili redno zjutraj in zvecer. Zobozdravnik je rekla, da tem zobkom nemorem vec pomagati in predpisal fluoronatril, da bodo vsaj stalni Ok.
Zelo zelo resno sem vzela njegove besede in si seveda tudi zelo ocitam. Moje vprasanje je, kaj bi lahko se storila, da popravim skodo in ali se da se kaj storiti (morda s kaksnimi premazi ali cem podobnim)?
Naj povem, da smo ze nemudoma ukinili vse sladke pijace (razen iz loncka ob kosilu), da po VSAKEM obroku scetkamo zobe in to z otrosko zobno pasto. O fluoronatrilu pa sem v dvomih. Seveda pa bi naredila vse, da bi otrocku resila zobke.
Hvala za nasvete,
Natasa
Spoštovana Nata6a,
krivci za demineralizacijo zobkov so verjetno sladke pijače in tudi nočno dojenje, o železu pa sem v velikih dvomih.
Že nastalo škodo se težko popravi. Poskrbeti morate, da ne bodo propadali še zdravi zobki. Vsi ukrepi, ki jih izvajate so primerni. Poskrbite tudi, da otroku ne bodo stalno na voljo sladkarije (naj jih je naenkrat, ne čez cel dan). Ko je sladkarije, naj pije vodo ali nesladkan čaj (to naj bosta pijači izbora).
O fluoru je veliko napisanega, poiščite z iskalnikom. Uporaba zobne paste pri tako majhnem otroku je možna le, če otrok dobro izpljune. Možno je tudi premazovanje, vendar ne z fluorovimi preparati – posvetujete se z zobozdravnikom.
Lepo pozdravljeni!
Za vas odgovor se vam najlepse zahvaljujem.
Zal smo naroceni na naslednji pregled sele maja in tudi ko sem povprasala o moznosti zascitnih premazov, sem dobila negativen odgovor. Bom se poskusala, do tedaj pa striktno sledila vsem preventivnim ukrepom.
Hec je, da odkar smo ukinili vse sladkane pijace razen ciste vode, otrok posledicno bistveno manj pije (Caja pa sploh ne mara) in je zdaj strasansko zaprt. Pri prehrani pazim, da je veliko polnozrnatih zitaric, pa namocenih sliv, pa celo Donat mu dajem – njegov bratec dvojcek (ki ima – hec – brezhibne zobke) ima ze drisko – ko drugi se vedno ne kaka…. (Ce pije velikosladkih sokcov, pa seveda tudi kaka, le zobki propadajo)
Zdi se, kot da se vrtim v zacaranem krogu – toda tokrat sem se 100% odlocila, da bo iz steklenicke pritekla le navadna voda. Se bo ze navadil…
Tole razmiljsanje sicer ne potrebuje odgovra, samo malce sem vam zelela pojamrat, bolj v stilu, da ni nobena rec 100% dobra in nobena 100% slaba in da vcasih ni enostavno biti mami. 🙂
Hvala se enkrat za vas hiter in prijazen odgovor in prav lep pozdrav!
Natasa