demineralizacija zobkov
Spoštovani!
Lepo bi vas prosila, če bi mi pomagali glede tega vprašanja, ker me zelo skrbi. Naši zdaj 20 mesečni punčki, so se že pri 8,9 mesecih kazale najprej bele, in to samo na zgornjih enkah in dvojkah, potem pa svetlo rjave lise. V posvetovalnici so mi pri pregledu pri 6 mesecih, takrat je imela 8 zobkov, rekli da, bo prvi posvet v zobozdravstveni posvetovalnici pri enem letu, pri enem letu, pa da je to pri 18 mesecih. Glede na to, da je pri 11 mes imela 16 zobkov, sem se sama odločila, da bova šli na pregled, ker so te lise postajale večje in temnejše ter so imele vdolbine. Tam so mi pokazali pravilno umivanje zob in me napotili k pedontologu. Po pregledu so mi povedali, da gre za zgoraj navedeno diagnozo,in da to nima vpliva na stalne zobe.
Otrok pije samo vodo in mleko, nobenega čaja ali soka noče imeti, tudi v vrtcu ne, je vse, po sadnem obroku ali čokoladi umijeva zobke. Nikoli ni imela dude ali flaške. Zobe sem ji od prvih enkic čistila, najprej z gazico, potem z MAM zajčom in Firstdent pasto in naprstno krtačko, okoli 8 mes pa sem začela s krtačko. Nekaj časa sem ji dajala fluorove tabletke, ki sem jih dobila od pediatra, po nekem članku v reviji Moj malček, sem jih opustila. Namreč z možem, pri 37 letih imava zelo zdrave zobe, jaz 2 plombi, mož eno. Naš zobozdravnik nama pravi, da sva kapitalista.
Letos sem bila v Beogradu na dopustu in me je ena pedijatrinja, ki je že nekaj let v pokoju, vprašala, če otroka še vedno ponoči dojim. Rekla mi je, da zato ima takšne zobe. Pri 6 mes se je število nočnih dojenj, oz.crkljanja pospešilo. In trajalo je od prejšnjega meseca.
Zdaj pa me res zanima, zakaj je prišlo do tega in kaj še lahko naredim glede njene ustne higiene. Zjutraj in zvečer obvezno umije zobe, po dnevi če kaj takega je pa speremo s krtačko in vodo. Ali ima vpliv na stalne zobe in ali so zato lahko zobje bolj občutljivi/lomljivi?
Se opravičujem za dolžino pisma, vendar vam nisem mogla zadeve krajše opisati.
Hvala in lep pozdrav!
SPoštovana mima100,
kar opisujete je povsem občajne karies, ki se je sicer res začel z demineralizacijo (začetna stopnja kariesa), ko pa so spremembe postale rjave in so se v sklenini pojavile luknjice, se diagnoza takoj spremeni.Očitno sta bila vzroka vsaj 2, in sicer: nepravilna tehnika čiščenja (to ste kasneje spremenili) in pa pogosto nočno hranjenje po starosti, ko to več ni potrebno. V kombinaciji teh dveh stvari so nastale kariozne spremembe.
Glede na to, da ste ustno higieno sprememnili in da sedaj redno uporabljate ščetko in pasto, na tem področju več veliko ne morete narediti. Zobki, ki so že načeti, bodo vedno bolj dovzetni za napredovanje, tao da morate biti pri izvajanju higene še bolj dosledni in natančni.
DOkler deklica nima globokega kariesa, ki bi lahko povzročil tudi vnetja pulpe s prizadetostjo obzobnih tkiv, vpliv na stalne zobe ni možen. Potencialno nevarna so pogosta gnojna vnetja na vršku korenine, ki leži v bližini zametka stalnega zoba.