Najdi forum

Zanima me, če kdo ve kdaj je nakazilo iz Zavoda za delovni preizkus? Jaz ga imam od 1.8. do 31.8. V pogodbi mi piše, da se izplača do konca meseca za pretekli mesec. A to pomeni, da dobim denar šele konec septembra za avgust? Sem že klicala na Zavod, pa ta teden ni gospe, ki to ureja. Ostali pa itak nič ne znajo povedati.

Hvala za pomoč, lp

Verjetno bo tako; jaz sem začela delovni preizkus 1.3., prvo nakazilo s strani Zavoda za zaposlovanje pa sem dobila 28.4. 🙁

21 v mesecu, če se ne motim

Jaz sem dobila 28., mogoče je kje drugje kaj drugače. Je pa res, da sem tri dni klicarila na Zavod, da mi je sploh kdo kaj povedal; kot da bi ta moja plača bila ne vem kakšna skrivnost! Pa še vprašala sem jih, kako si oni predstavljajo, da se bom jaz dva meseca vozila v službo, si tankala, kupila malico brez denarja, in so mi dejali, da to pa res ni njihov problem, in da niti slučajno ne morejo prej nakazat!

Se opravičujem, ker tako posežem v temo. Zanima me kaj je to delovni preizkus in koga se preizkuša?

Hvala za informacijo.

Hvala za odgovore.

Namen delovnega preizkusa je, da delodajalec pred sklenitvijo delovnega razmerja preizkusi in spozna prihodnjega sodelavca, ki ima v času prijave status brezposelnega. Delovni preizkus lahko traja do največ en mesec in je namenjen preizkusu na konkretnem delovnem mestu, ki brezposelnim osebam omogoča preizkus znanj, spretnosti in navad, na podlagi katerih je mogoče načrtovati zaposlitev.

Na Zavodu sem podpisala pogodbo, kjer je med drugim napisano tudi to, koliko bom dobila plačila. To pomeni, da podjetje ta mesec nima z mano nobenih stroškov, saj vse plača Zavod, Poleg tega bo podjetju Zavod dal še 250 evrov, ker so me vzeli na delovni preizkus.

Lp

delovni preizkus ni nujno namenjen temu da te delodajelec potem zaposli, lahko gre tudi samo za krpanje tvoje brezposelnosti ali npr. če se nekdo odloči delati voluntersko pripravnistvo je to ena od obcij (za določen čas seveda), da imaš vsaj nekaj plačano. lp

Drži. Sem prej pozabila povedati,da se delodajalec po končanem delovnem preizkusu odloči ali me zaposli ali pa ne. V času delovnega preizkusa mi tudi ne teče delovna doba, saj sem še vedno prijavljena na Zavodu. Nekaj je plačano, boljše kot nič, je pa res, da se zaradi nakazila spremeni denarna socialna pomoč. Lp

mene pa zanima, če me delovni preizkus obvezuje k zaposlitvi? Jaz se namreč ne bi želela zaposlit v določenem podjetju po opravljenem preizkusu. Kakšne so sankcije? Lahko zavrnem?

Pozdravljena Daissy

Najprej glede nakazila— nakazila za omenjani delovni preizkus, kot tudi za usposabljanje na delovnem mestu, je vedno 28.dan v mesecu (razen seveda, če le-ta pade na vikend). kot si sama ugotovila, ti to-vrstna nakazila pošteno zmešajo štrene pri pridobivanju DSP (denarne socialne pomoči). Ampak pri tebi, kolikor sem razumela zadeva traje zgolj 30 dni oz.en mesec— tu težav ne bi smelo biti, razen v primeru, če že prejemaš DSP. Vse pa je tudi odvisno od samega zneska.
Kakorkoli že, želim ti uspešno preizkušanje in če si zadovoljna, tudi nadaljno zaposlitev.

Čavči tudi Smotana28…. Takole je; preizkus je sam za sebe. Temu primerno si verjetno podpisala pogodbo z svetovalko na Zavodu in se zavezala, da se boš preizkusa redno in do konca udeleževala. Po preizkusu, se tvoja ‘dolžnost’ konča. Za enkrat, seveda! No, ravno temu so uvedli preizkušanje…kar se meni zdi enkratna ideja. Včasih si namreč našel zaposlitev, se odjavil z Zavoda, posledično izgubil pravico do DSP, zavarovanja z naslova Občine inpd., samo zato, da si čez 14 dni ugotovil, da ti delo nikakor ne ugaja (nerazumevanje z kolektivom, oddaljenost od doma, šikaniranja, karkoli pač). Kar naenkrat si bil ponovno na točki ‘zero’ in vso papirologijsko mašinerijo si moral zalaufati na novo…da ne govorim, da si moral vmes živeti od zraka, saj na CSD ni tako, da daš vlogo za DSP in denar dobiš nakazan takoj 21.v mesecu, ne glede na vse. Skratka, ideja je dobra, jaz jo podpiram…..zate, pa v odgovor, kot sem že nekako odgovorila; če boš dokončala preizkus, te nič ne veže, da se potem moraš zaposliti pri tem podjetju. Odvisno je pa verjetno od Zavoda do Zavoda, kakšni odgovori zadovoljijo svetovalca/ko, zakaj zaposlitev odklanjaš. Mogoče nasvet (ki ni ravno spodoben, ampak če ti delo res ne odgovarja); ne trudi se ravno po svojih najboljših močeh in tako te tudi delodajalec ne bo želel v svojem kolektivu….

Vsem pa želim srečno iskanje zaposlitve in uspešno preskakovanje vseh postavljenih ovir v vmesnem času….Predstavljam si, da ni lahko. Pa še, vsak nov začetek je težek….

Vse dobro, N

Spoštovani, pišem vam, ker me zanima če ima kdo podobne izkušnje.

Bil sem na delovnem preizkusu, kjer sem vestno opravljal svoje delo pri enem podjetju. Ponujena mi je bila pogodba, katere pa nisem želel sprejeti iz večih razlogov.

– pogodba ni bila sprejemljiva – nepravica do bolniške, oz. bolniške zaradi otroka za ženske
– ni bilo navedbe plače (plača po nekakšnem aneksu k pogodbi) katerega nisem videl.
– odpovedni rok je bil 3 mesece (kar do sedaj še nikjer nisem videl) pa to ni moja prva zaposlitev
– zelo slaba “klima” med delavci in tudi med direktorjem
– slabi odnosi
– psihične posledice
– v času preizkusa sem zaradi razmer, ki so bile tam tudi zbolel.
– nad delavci se je izvajal mobing
– šikaniranje iz vseh strani, najbolj iz strani delodajalca
– razmere na delovnem mestu so povzročile, da sem doživljal na delovnem mestu strah (katerega nikoli prej nisem), prav tako nisem našel miru, nisem mogel spati, …
– malice nisem koristil, kot je bila časovno določena, zaradi strahu pred napadi
– prav tako sem od sodelavcev izvedel, da se delajo nadure (kar ni težava), ki pa niso plačane, ne da se jih koristiti
– izvedel sem tudi da je bivša sodelavka zaradi tega podjetja tudi psihično zbolela in se zdravi
– izvedel sem tudi da se od plače, ki so itak minimalne, odteguje, če ne opraviš vseh določenih nalog
– delavci so tam imeli strah pred delodajalcem

in še bi lahko našteval…
Lahko rečem, da sem vedno navajen delati, želim si delati, vsa dela ki sem jih opravljal do sedaj, sem opravljal z veseljem in ne z uporom. Nikoli mi zavod ni pomagal pri kakšni zaposlitvi. To je sedaj bilo prvo.

Zadevo sem seveda predal Zavodu za zaposlovanje. Kjer mi je svetovalec dejal, da na to podjetje naj več ne grem, da NE bo težav.

Sedaj pa se je vse zapletlo.

Na zavodu so mi dejali, da tukaj ni nekih tehtnih razlogov, da nebi sprejel delovnegamesta. Da ponujeno delovno mesto, kot brezposelna oseba MORAM sprejeti (čeprav razmere niso vzdržne) ter da v kolikor dela ne sprejmem, se moram odjaviti iz zavoda, ter dobim prepoved ponovne prijave (6 mesecev)

Zdaj pa mi recite, je tu pravica??????

– Vestno sem opravljal vse naročeno.
– v kolikor bi delovno mesto bilo sprejemljivo, bi ga seveda sprejel, ker pa delovni pogoji niso sprejemljivi ga res žal ne morem sprejeti, čeprav sem brezposeln.

KAJ NAJ NAREDIM???

Sankcije nosim jaz. Čeprav nič kriv.

Na koga se naj obrnem?
Nisem želel nikomur škodovati z kakšnimi prijavami inšpektoratu za delo.. sedaj pa se mi to vse dogaja.

Klican sem bil na zavod, kjer so me obravnavali kot da sem “moten” kot da si izmišljujem, posmehovali so se mi. Malo je manjkalo da glavni uslužbenec zavoda ni dejal da je to samo v moji glavi.

Po vsem kar se mi je zgodilo sedaj res niti ne vem, ali bom za to dobo ko sem tam delal na preizkusu za mlade, dobil plačilo? Ga ne bom?

Drugega dela žal nimam. Želim si delat. Sprejel bi kakršno koli delo, samo da me je bi tako psihično uničevali na delovnem mestu.

Kaj naj naredim glede zavoda? (ne prejemam nobenih nadomestil)
To je moja prva takšna izkušnja, zelo sem razočaran, obupan; do sedaj sem vedno delal v tujini, kjer so bili delodajalci do mene prijazni. Kaj takšnega še nisem doživel.

Prosim za vaše mnenje, pomoč, bilokaj….. ne vem več kako naj naprej..

Seveda je človek dobil plačane ure za delovni preiskus, ki se ga je udeležil. Neglede na to ali se je potem zaposlil ali ne.

Delodajalec ne dobi še nagrade 200€ zato, da ti prideš k njemu, ampak mu povrnejo stroške vašega zdravniškega pregleda, ki so nekje med 120 in 200€, če še kaj ostane, pripada razlika mentorju, ki se pri delodajalcu z vami ukvarja. To meni, da mentor dobi zelo malo za 1 mesec dela in bi se tudi lahko pritožil, ker ni nagrajen za dodatno delo.

Socialna pomoč pri udeležbi v APZ ostane, enako ostane brezplačno zdra. zavarovanje. Kar pomeni, da dobiš za poln mesec cca 525 € plačila pri ZRSZ+ potni ZRSZ+ socialna 260€. Če se ne motim se tudi socialna poveča (dodatek za aktivnost), vsaj pri usposabljanju na delovnem mestu se.
Vem ker sem jo dobila. Tako da dobiš zelo dobro plačilo za ta 1 mesec delovnega preizkusa.

New Report

Close