Deloholizem
Rada bi izvedela kaj več o deloholikih.
Moj mož je zadnje čase začel izražati dvom o tem, da je deloholik. Vedno je zelo veliko delal in se posvečal službi. Zadnjič pa mi je v razgovoru omenil, da ga delo ne zadovoljuje več toliko, kot ga je, ozirom ne ve, ali ga. Res je, da ima v novi službi (od februarja letos) več obveznosti in večjo odgovornost, saj gre za direktorsko pozicijo. Trenutno živimo ločeno, ker je njegova služba v drugem kraju, in novo stanovanje še ni vseljivo. Vidimo se le ob vikendih. Imava eno leto starega sina in mož pravi, da nas zelo pogreša.
Je razdvojen in ne ve, ali si res želi toliko delati, ali pa enostavno ne zna nehati.
Zadnje čase slabo spi, ponoči se prebuja in po navadi je kmalu po 4. uri zjutraj že buden in ne more več spati. Čuti stisko, ki ne popusti, razen kakšno soboto, ko gremo v naravo. Ob nedeljah se stiska ponavadi vrne.
O deloholizmu sem vedno slišala govoriti le v šali, vendar pa verjamem, da je to odvisnost (bolezen), kot katerakoli druga.
Hvala za vsako pripombi, mnenje, besedo
Tedi
Spoštovana Tedi,
deloholik je izraz za človeka, ki ima do dela strast in nenehno naraščajočo, neopustljivo željo, ne pa za nekoga, ki dela izven delovnega časa, ker svojih obveznosti v rednem delavniku ni zmogel.Deloholizem je po pravilu zmoten način samopotrjevanja po kvantiteti in ne po kvaliteti dela.V ozadju je prikrit problem samospoštovanja.Pri odpravljanju posledic ga spodbujamo k strukturiranju delovnega , posebno pa še prostega časa.Potrebno je ukvarjanje s celo družino.