Delo 4 ure in otrok s posebnimi potrebami
kaj pa če si urediš tisto potrdilo za dolgotrajno bolnega otroka. vedve sta še če se spomnim predšolski, kolikor sem dobila informacij od ene mamice, se za šolske to ureja na ministerstvu za šolstvo, zdravniška komisija pregleda dokumentacijo in otroka in poda mnenje, menda mora tudi pediater nekaj napisat, pa menda še sama moraš utemeljit zakaj misliš da je tako. če dobiš pozitivno rešeno, so potem še neke olajševalne okoliščine za otroka v šoli: nekaj v zvezi z spraševanjem, pa pisanjem mature in kaj vem.
informacije so neuradne, mi jih je dala ena mamica, ki mi je tako na hitro razložila, lahko da je povedala kaj drugače kot je treba in da sem si jaz kaj narobe zapomnila.
morda bi vprašala psihologinjo v vrtcu. jaz bom vprašala zdravnico ko grem po izvide, ker me zelo jezi, ko vem da za najstnika nekdo dobiva dodatek za nego, pa ima zgolj intoleranco na laktozo, mi pa imamo po mnenju komisije premalo alergij na osnovna živila. in ja ta nekdo ima to odločbo o kateri ti pišem.
če ima pa kdo ki to bere, kaj več informaciji glede te odločbe bi pa bila zelo vesela če napiše, kako in kaj.
Odločbo, po kateri je otrok opredeljen kot otrok s posebnimi potrebami, izdaja Zavod za šolstvo. Starši lahko sami podajo predlog za uvedbo postopka. Koristno je, če potrebuje otrok kakšne dodatne ure pomoči zaradi svoje oviranosti, ali če veliko manjka v šoli, pa za maturo itd.
Ne verjamem pa, da to vpliva na nadomestilo za izgubljeni dohodek. Verjetno je res tako, kot je tincci napisala, da je do njega upravičen tisti, ki prejema višji dodatek, kar pa alergiki niso upravičeni. Gre predvsem za hudo prizadete otroke, ki so upravičeni do družinskega pomočnika, vsaj po mojih informacijah, ki pa niso 100%.
Verjetno boš morala kar na CSD stopit in se pozanimat , bo najbolj sigurno.