Delitev premozenja
Lepo pozdravljeni,
po 30 letih zakonske zveze, se odlocim, da se želim ločiti ( zakonske terapije in obljube po spremebi posesivnosti in ljubosumnosti žal niso bile uspešne).
Problem je ,da se mož ne želi ločiti, vztraja na tem, da bi bolje, ce se malo potrpim, ampak tega po/trpljenja je počasi dovolj.
Sedaj me zanima glede premoženja. Hiša je pisana na tasta ( prizidek ), vendar je bil tastov vlozek v prizidek samo to, da sva na podlagi njegove hise in zemlje lahko gradila prizidek. Jaz sem vzela dva kredita, enega ze odplacala, drugega se vedno placujem( predracune in racune imam shranjene). Mož je svojega ze odplacal.
Mož pravi, da ne dobim nicesar saj ima tast pravico napisati svojo lastnino celo sosedu če želi.
Na prosnjo, da mi omogoci vsaj to da prevzame moj kredit,(ki bo odplacan cez 3 leta) ne želi slišati( da si lažje privoščim najemnino)
Avto je že star, jaz imam službenega, enako mi ne želi dati motorja,ki sem ga vozila nekaj casa ( napisan je nanj).
Mislim, da bom kljub vlaganju in 30letnemu odrekanju za popolnost hise ostala brez vsega. Oz ostal mi bo kredit za hišo v kateri ne bom vec stanovala in najemnina za stanovanje.
Otroci so že polnoletni in živijo pri svojih partnerjih.
Hvala za nasvet.
Spoštovani,
iz vašega pisma razberem, da si želite končati ta odnos in zaživeti drugače? Ok, bravo za pogum pri odločitvi!
Kar se delitve premoženja tiče, je po mojem mnenju najpamtneje riskirati tistih nekaj 100€ in se posvetovati s pravnimi strokovanjaki. Vi ste veliko vložili v vajino skupno premoženje in prav je, da dobite tisto kar vam po zakonu pripada.
Njegovi stavki: ničesar ne boš dobila, bla bla…., se mi bolj slišijo v kontekstu zastraševanja in morda en dodatni manever s katerim vas poskuša odvrniti do namere, da ga zapustite. Otežuje odhod in postavlja velike ovire na poti vaše samostojnosti, bolj to, kot pa da bi za takšne trditve imel kakšno realistično pravno podlago.
Tukaj na forumu od nas lahko dobite podporo, lahko vam prisluhnemo, morda kako besedo vzpodbude, še kdo od forumašev napiše svojo izkušnjo, a v vašem primeru je edini pravi naslov, kjer boste dobili kvalitetne informacije za odločanje o prihodnosti: pravno svetovanje.
Kaj menite, bi morda tam poiskali kakšen odgovor?
Vse dobro vam želim gospa na vaši novi poti!
veliko sreče in obilo zadovoljstva.
Pozdrav
Mirjana
V zvezi z delitvijo premoženja nujno stopi do odvetnika in mu realno predstavi zadevo, da boš videla, kaj lahko iztržiš. Gotovo ti pripada polovica povečane vrednosti premoženja s prizidkom, kar pa boš seveda morala terjati od lastnika – tasta. Vsekakor je situacija preveč zapletena, da bi ti lahko laiki na podlagi nekaj navedb kaj pametnega svetovali.
za samo ločitev ne rabiš imeti soglasja moža, saj to sodišče naredi tudi brez prisotnosti drugega udeleženca.
Kako pa si zavarovala kredit in na podlagi česa so ti ga odobrili? Seveda je tudi pol opreme tvoje, ne glede na to, kdo je lastnik hiše. Verjetno imaš vsaj za aparate še shranjene račune.
Avtomobili, motorji in podobno so od obeh, ne glede na to, na koga so pisani (razen službenega avtomobila).
Ne pusti se zastraševat. Če si se odločila, vloži tožbo za ločitev in delitev premoženja – pozanimaj se, ali na pristojnem sodišču nudijo tudi mediacijo v takih primerih. Sodna mediacija je (menda) brezplačna in z njo se mogoče da kaj rešit, ker tam obe strani dobita bolj realen pogled na možnosti. Tožarjenje je seveda drago in boleče, ampak bo drago in boleče tudi za moža, ti imaš glede na njegove grožnje manj izgubiti, ker ali greš zdaj prostovoljno in hitro brez vsega ali pa ga tožiš in vse, kar bi pridobila, zmečeš za odvetnika. Ti boš na ničli, on pa v minusu (mu lahko razložiš, tudi ti imaš na voljo orodja za izsiljevanje, ne samo on).
Upam, da ti bo uspel nov začetek.