Najdi forum
Pozdravljeni,prosil bi ,če mi lahko kdo odgovori na vprašanje

V izvenzakonski zvezi s partnerko sva 30 let Leta 2007 sva vzela kredit za stanovanje v višini 70000€.Jaz na 15 let ona na 20 let.Jaz ga bom odplačal naslednje leto,ona pa 2027
Vpisana sva vsak kot 50% lastnik,vendar partnerka plačuje višjo premijo kot jaz.Stroske in delo sva si porazdelila.
Kako je z delitvijo nepremičnine?
Hvala za odgovor in lep dan naprej
Bojan

Premoženje pridobljeno v času trajanja zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti se praviloma deli na pol. Seveda lahko eden od partnerjev  ali zakoncev dokazuje, da je  glede premoženja bistveno več prispeval. Mora pa to dokazati, o čemer praviloma odloča sodišče. Lahko pa se partnerja sama dogovorita v kolikšnem deležu je kdo od njiju prispeval k velikosti premoženja. V tem primeru je prav, da partnerja skleneta dogovor v obliki notarskega zapisa, ki je istočasno izvršilni naslov.

Ob delitvi premoženja se partnerja dogovorita kdo od njiju bo ostal v nepremičnini. Partner, ki ostane pa mora tistega, ki se izseli, izplačati. Ali bo izplačan  v celoti ali bo del izplačila v gotovini, del pa bo kompenzacija morebitne preživnine, je stvar dogovora.

Če se partnerja glede nepremičnine ne moreta dogovoriti se nepremičnina proda, vsak partner pa dobi delež, ki mu pripada. Torej vsak polovico, ne glede na to, da partnerka plačuje višjo premijo. Seveda, če se ne dogovorita drugače.

V vsakem primeru bi svetoval, da se mirno dogovorita glede delitve premoženja. Vse ostalo bo stroške samo povečalo.

Glede na to, da živita skupaj že 30 let pa bi bilo morda smiselno vse skupaj še enkrat premisliti. Ali je razveza res tista edina rešitev. Mogoče bi pa lahko kakšen pogovor s strokovnjakom stvari pripeljal spet na začetek. Za poskusiti je.

Obema želim vse najboljše.

New Report

Close