Dehicenca epizotomijske rane
Pozdravljeni,
10 dni nazaj sem rodila in sem imam epizotomijsko rano. Pred parimi dnevi so sivi popustili in se je rana odprla. Patronazna sestra je bila zelo zaskrbljena in me poslala (imela sem tudi mastitis) na kontrolo v porodnisnico. Dobila sam AB (predvidevam samo zaradi mastitisa) in za rano so rekli, da bojo pocakali da se zaceli. Cez 1 teden imam kontrolo.
Patronazna sestra je bila danes zelo presenecena, da niso nic naredili in rekla, da moram zahtevati naslednjic da nekaj naredijo.
Zdaj sem zmedena, in v principu verjamem zdravnikom, ali je mozmo da bom imela posledice zaradi dehiscence?
Kako se postopa v teh primerih??
Najlepsa hvala
Spoštovani,
na daljavo žal ne morem ocenjevati kdo ima prav. Vem, da patronažne sestre zelo hitro panicirajo in delajo zdraho (pametujejo), seveda pa ne morem reči, koliko to velja za vaš primer. načeloma se dehiscence epiziotomijske rane ponovno šivajo le, če je dovolj velika in če je rano videl porodničar in ocenil, da sekundarni šiv ni smiseln, potem zelo verjetno tako tudi je. Sestra je naredila svoje in po takšni oceni zdravnika nima več nobene pristojnosti za povzročanje zmede in nezaupanja. Če je za nego rane potrebna še kakšna posebna strokovna skrb, naj le to nudi, sicer pa nima kaj “čvekat”. Sprašujete za posledicami. Na to vprašanje težko odgovorim. Vsaka rana pa naj se celi lepše ali malo manj lepo ima posledice. Nikoli več ne more biti enako kot je bilo pred nastankom rane, kaj so posledice pa je v veliki meri tudi stvar doživljanja teh. Nekomu manjka cela roka ali noga, pa ne igra žrtve in se prilagodi novim razmeram in pogojem, kajti življenje ni rajski vrt. Če bi bile posledice res očitne in hujše, pa se da s ponovnim kirurškim posegom tudi kaj popraviti.
Pozdravljeni,
Pred 14dnevi sem rodila in narejena mi je bila epizotomija. Danes sem rano prvič pogledala oz. Slikala in opazila da je rana razprta vsaj 1cm in dolzine cca 2cm. Rana ni globoka je površinska. Zanima me ali je normalno da se rana razpre? Ob uriniranju me peče, večkrat na dan grem pod tuš kjer si rano spiram z vodo. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
sicer ni “normalno” da se rana razpre, je pa dopustno in zaradi tega vsaj, če je razprto površinsko, ni potrebno obiskovati ginekologa oziroma porodnišnico. Rano samo negujte z mlačno vodo in je ne mažite z ničemer.