Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT dedna trombofilija

dedna trombofilija

spoštovani,

po treh neuspelih nosečnostih so bile opravljene genetske preiskave, ki so bile o. k., testiranje na antifosf. sindrom, ki ravno tako ni pokazal potreb po nadalnjih testrianjih, odstranjena je bila pregrada, pa vendar je tudi četrta nosečnost propadla. Ginekologinja mi je omenila testiranje na dedno trombofilijo, ker pa je sedaj na dopustu,se obračam na vas in vas prosim, če mi lahko na kratko napišete, kaj to je oziroma kakšen vpliv ima to na nosečnost.

Hvala za vaš odgovor.

Maša

Draga Maša,

zelo verjetno je imela tvoja zdravnica v mislih SPS sindrom (sticky platelet syndrome). Po slovensko bi to lahko prevedli kot sindrom lepljivih trombocitov. To je prirojena motnja delovanja trombocitov, ki se (pre)- živahno združujejo in na ta način povzorčajo tromboze že v prvih posteljičnih žilicah, strdki pa onemogočijo uspešen pretok krvi do ploda in posledično njegovo odmrtje.Če je to dejstvo potrjeno, se takšno motnjo strjevanja krvi zdravi z nizkimi dozami aspirina že pred zanositvijo in celo nosečnost. Včasih je potrebno zdravljenje tudi s heparinom.

LP

Hvala za vaš odgovor,

zanima me ali so v primeru dedne tromb. prisotni kakšni drugi znaki, npr. utrujenost ali kaj podobnega?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Ž.

New Report

Close