Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje darovalec in dojenje

darovalec in dojenje

Pozdravljeni,

imam zelo specifično vprašanje. Sem mami 7 mesecev starega sina. Do 5.5 meseca je bil polno dojen, po steklenički ni še nikoli pil in tudi z uvajanjem goste hrane imava precej težav, tako da se še kar veliko dojiva.
V mesecu juliju pa bom darovalka kostnega mozga moji sestri, ki je zbolela za levkemijo (AML). Njena zdravnica mi je rekla, da moram do presaditve zaključiti z dojenjem. 5 dni pred odvzemom kostnega mozga bom prejemala 2 enekciji Neupogena za pospešeno rast krvnih celic in lahko, da prehaja to zdravilo v mleko. Zato bi potrebovala še vaše mnenje glede tega zdravila preden se pričneva odstavljati, kajti za otroka bo to kar velika sprememba. Ne vem kaj bi bilo najbolje storiti, da bi bilo za otroka čim manj stresno.

Sonja

Sonja, pozdravljeni!

Vaš fantek je star 7m, mesec in pol se trudite z GH, ki gre počasi, stekleničke nima. Po navodilu zdravnice morate prihodnji mesec dojenje zaključiti, saj boste 5 dni dobivali dvakrat na dan, če prav razumem, zdravilo Neupogen (učinkovina filgrastim), s katerim vas bodo pripravili na darovanje kostnega mozga.

Preverila sem pravkar na treh koncih, no, dva sta sorodna, in sem nekoliko presenečena, saj se mnenja ne ujemajo z mnenjem sestrine zdravnice. Lahko za mnenje vprašate še na forumu Pediatrija ali seveda pediatra vašega dojenčka.

V bazi e-lactania, v katero lahko poklikate tudi sami, tukaj http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp (kliknite iskanje po produktu, nato najdete učinkovino filgrastim in kliknete “go”), je zelena luč, torej da je zdravilo združljivo z dojenjem, ker, navajam “ima zdravilo visoko molekularno težo, slabo prehajanje v materino mleko in majhno vsrkanje po oralni poti”.

Preverila sem, kaj piše v priročniku Medications and Mothers’ Milk, 2006, pri dr. Thomasu W. Haleu, ki je eden največjih strokovnjakov glede zdravil pri dojenju. Prav tako navaja, da ima filgrastim visoko molekularno maso. Dr. Hale ga razvršča v drugo najvarnejšo kategorijo (L2=safer=varnejša zdravila), pri katerih je bilo opravljeno omejeno število študij na doječih materah in ni bilo zaznanih tveganj oz. vplivov na doječega se otroka, torej so tveganja ocenjena kot malo verjetna oz. oddaljena. Pri tem zdravilu ni podatkov o prehajanju v materino mleko, a za velike molekule (18.800 daltonov) je izjemno majhna verjetnost, da bodo prehajale v materino mleko, navaja dr. Hale. Po uporabi zdravila so vrednosti zdravila v plazmi pri večini posameznikov običajno nezaznavne ali se jih meri v pikogramih. “Dalje, zaradi same strukture beljakovin, ni verjetno, da bi bilo zdravilo oralno biorazpoložljivo doječemu se otroku,” še piše v tem viru. Prebvidnost se priporoča ob sočasnem jemanju z nekaterimi drugimi zdravili, npr. litijem.

Razpolovni čas zdravila je 3,5h, najvišje koncentracije zdravila pa bi se pojavile v času 2-8h po prejetju zdravila.

Skopirala pa sem vam tudi vprašanje in odgovor, ki sem ga našla na profesionalnem forumu dr. Halea, prav tako za 7m dojenčka, kot je zdaj vaš fantek. Če želite, vam ga zaradi boljše razumljivosti rade volje prevedem, prosim, sporočite mi!

——–
VPRAŠANJE:

Joanna: To donate bone marrow there are currently two choices, the first being the donor received neupogen for five days via injection. On the fifth day and (sixth day) one day afterward they donate stem cells peripherally. The stem cells are removed and the rest of the blood is returned to the donor. The second option is undergoing surgery under general anesthesia where they remove the sample from the patients hip, with a one to two day hospital stay. For a donor who is nursing a seven month old which would be the safest option? Is neupogen safe? My online search shows it’s a category C and that caution is recommended in nursing mothers…I suspect all anesthesia would have the same warning. Any suggestions?

ODGOVOR:
Tom Hale Ph.D. posted on Monday, May 01, 2006 – 08:59 am

Joanna: It’s probably quite safe. Neupogen is unlikely to enter milk. However, we do not have specific data to suggest this, but I think it quite remote it would enter milk, or be orally bioavailable in the infant.

I think either method is probably just fine for the breastfeeding infant.

Tom Hale Ph.d.

—–

Če se boste odločili prekiniti dojenje, bo vaš dojenček verjetno v tem času skoraj zagotovo potreboval neko sesanje, vsaj del tega, kar dobi z dojenjem. Možno bi bilo, da bi mu ta čas že lahko dajali več GH, nekateri dojenčki v enem mesecu lahko vidno napredujejo pri interesu za GH, ni pa seveda nujno, da bo tako. Morda bi si lahko mleko ta mesec dodatno črpali in mu ga kasneje odmrznili in dajali kar po kozarčku ali žlički. Vi bi morda lahko mleko v času jemanja zdravila večkrat na dan črpali, da ohranjate laktacijo. Morda je primerno nadomestilo za sesanje že duda, ne nujno steklenička, kasneje pa se otrok, ki se rad doji, običajno z veseljem vrne na dojko.

Tako 5 dnevno jemanje zdravila torej nikakor ne pomeni, da je treba 8m starega dojenčka od dojenja odstaviti, tudi če se odločimo, da ne bomo dojili zaradi jemanja zdravila, saj ni razloga, da ne bi mogli po taki prekinitvi z dojenjem normalno nadaljevati. če boste potrebovali dodatne informacije v tej smeri, prosim povejte.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Hvala za vaš odgovor.

Zaenkrat se še nisem čisto odločila kako bom ravnala. Najprej bom videla kako bo v enem mesecu napredoval z gosto hrana in koliko dejansko “tega” mleka bo potreboval. Vendar je po podatkih, ki ste mi jih posredovali res majhna možnost prehajanja zdravila v mleko. Zato bi verjetno bilo za otroka manj stresno in obremenilno če bi z dojenjem nadaljevala.

Sonja

Kaj ste se odločili?

 

New Report

Close