Daljnoročne posledice zdravil
Pozdravljeni!
O prolapsu zaklopke sem si prebrala že kar nekaj literature, vendar me zanima me sledeče:
– ali bolniki s to napako živijo v povprečju enako dolgo kot ljudje s zdravim srcem?
– kakšne so možnosti, da se prolaps poveča oz če je prolaps že 2 leti enako velik, lahko pričakujem, da se poveča?
– je jemanje beta blokatorjev doživljensko? Ob tem me zanima še kakšne so lahko posledice tako dolgega jemanja zdravil oz beta blokatorjev?
– v nosečnosti naj bi bilo srce že tako obremenjeno, je potem nosečnost sploh priporočljiva?
Hvala za odgovore.
Preživetje bolnikov s prolapsom mitralne zaklopke je različno, odvisno od stopnje okvare zaklopke. Pri hudih okvarah je bilo preživetje krajše dokler ni prišla na pomoč kardiokirurgija. Danes bolnikom s prolapsom mitralne zaklopke pomagamo z zamenjavo zaklopke in jim s tem omogočimo normalno preživetje. Pri vseh bolnikih stopnja okvare zaklopke napreduje, vendar tako počasi, da v mnogih primerih bolniki dosežejo visoko starost brez zdravljenja.
Glede na vsebino posta domnevam, da ste mladi in da je stanje zaklopke danes še tako kot pred dvema letoma.
Betablokatorje po dogovoru z zdravnikom lahko postopno ukinete, če nimate težav. Lahko pa jih začnete ponovno jemati, če se bodo težave ponovile. Ni zadržkov za dolgotrajno jemanje betablokatorjev pod kontrolo srčne frekvence, krvnega tlaka, krvotoka v udih in če bolnik nima astme ali kroničnega bronhitisa.
V času nosečnosti, vsaj v prvih mesecih, odsvetujemo jemanje zdravil, razen v prav nujnih primerih. Verjetno vam je kardiolog povedal, da pri vas prolaps ni tako velik, da ne bi smeli zanositi.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.