Dabroston
Spoštovani,
ali je potrebno zdravilo flucitozine-Ancotil, v primeru, da je edini občutljiv antimikotik po antimikogramu kupiti v tujini, ali ga lahko naroči zdravnik oz.
se povrnejo stroški za nakup.
Hvala
Spoštovani!
Zdravilo “Ancotil” v Sloveniji nima veljavnega dovoljenja za promet (po podatkih iz Baze podatkov o zdravilih). Iz istega vira je tudi razvidno, da ni pridobilo dovoljenja za promet z zdravilom po centraliziranem postopku. Dovoljenja, ki so izdana v Evropski agenciji za zdravila po centraliziranem postopku, so veljavna avtomatsko v vseh državah EU, torej tudi v Sloveniji.
Iz teh razlogov zdravila ne morete kupiti v slovenskih lekarnah. Kupite ga lahko le v tujini na beli recept.
V primeru, da je z antimikogramom dokazano, da je to edini primerni antimikotik za Vas, se z vlogo za povračilo stroškov in s priloženim zdravniškim mnenjem, ki bo to potrdilo, obrnite na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Zdravila ne more naročati zdravnik. Za te dejavnosti so pristojne farmacevtske službe:
– za uvoz zdravila s posebnim dovoljenjem Agencije za zdravila in
medicinske pripomočke (če ni registrirano pri nas) so pristojna
distribucijska podjetja, ki se ukvarjajo s prometom z zdravili na debelo
– za izdajo zdravil na drobno pa kot veste, so pristojne izključno lekarne
Lahko pa kot sem že obrazložila, zdravilo sami kupite v tujini na beli recept. Če pa je zdravilo edini predmet izbire in to potrjuje tudi zdravniško mnenje, pa lahko zaprosite Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije za povrnitev stroškov za nakup zdravila.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
sem v drugem mesecu nosečnosti po umetni oploditvi. Predpisan mije bil Dabroston 10mg, ki pa ga nikjer v Slo. ni za dobitit.
Torej moram ponj na Grvaško in za 2 meseca odšteti 80 €.
zanima me kje in na kakšen način-postopek lahko zahtevam povračilo . Upam, da sem do njega upravičena. Kako pa je s stroški poti, ki bodod pravtako nastali ?
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Lepo Vas pozdravljam, Nataša
Spoštovana gospa Nataša!
Preverila sem, kako je z Vašim zdravilom. Res ga na trgu ni že od lankega novembra, čeprav mu dovoljenje za promet poteče šele 12. novembra letos.
Vzroka za to ne poznam, je pa to neobičajno.
Če je zdravilo dostopno v Hrvaški (proizvajalec zdravila je namreč hrvaška tovarna zdravil Belupo), bi ga proizvajalec moral tržiti tudi v Sloveniji, če je bilo zanj na našem trgu izdano dovoljenje za promet z zdravilom. Tako zahtevajo naši predpisi.
Če greste po zdravilo v Hrvaško, Vam mora ena od naših lekarn na recept potrditi, da je zdravilo pri nas res deficitarno, nakar Vam bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije povrnil stroške zdravila.
Kako pa je s povračilom potnih stroškov, pa naj Vam pojasnijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tega žal ne vem.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za vaš hiter odgovor! Proizvajalec Belupo mi je odgovoril
spodnje :
“Na žalost zdravila Dabroston ni na Slovenskem tržišču, ker je odpovedana licenca. Smo v dogovorih za urgentni uvoz, vendar ne morem točno povedati kdaj bi bilo zdravilo v lekarnah. Zagotovo pa Dabroston dobite še na Hrvaškem (plačljivo z receptom), vendar samo zaenkrat, ker je pogodba odpovedana za vsa tržišča. “
Lepo vas pozdravljam in se vam globoko zahvaljujem za vašo pomoč!
Lp, Nataša
Forum je zaprt za komentiranje.