cvetni prah in dieta
Sinu so odkrili alergijo na pelode trav in žit, vsaj testi to kažejo. Nima drugih problemov kot smrkanje. Letos ima terapijo z Zyrtecom in Nasonexom. Od takrat tudi smrka ne več. V bolnici sem dobila seznam navzkrižnih alergenov- hrane, ki naj bi se ga držali. Zanima me koliko se ga držite tisti, ki ste tudi alergični.
Hvala in lp
Tinoča
Jaz se ne držim nobene posebne diete, ker nisem alergična na nobeno živilo. Alergična sem samo na pelode dreves (leska, vrba, mogoče še kaj drugega, kar cveti v marcu) in na hišni prah. Je pa verjetno dobro, da se preveri, ali je alergičen na te navzkrižne alergene in se izogiba uživanja le teh v velikih količinah. V času alergije pa naj uživa čimveč vitaminov in druga živila in pripravke, ki krepijo imunski sistem.
Hvala matejav! A ni zanimivo, da jih je toliko ki pišejo da jim zdaj teče iz nosu in oči, pa še kihajo, nihče pa nič ne ve o navzkrižnih alergenih. Sin ni alergičen na nobeno hrano, vendar naj iz previdnosti nebi smel jesti v času cvetenja trav paradižnika, izdelkov iz bele moke, ajde…, kakšnih 20 jedi, ki lahko v kombinaciji s pelodi trav in žit povzročijo tudi anafilaktično reakcijo.
Žita so v bistvu trave. In logično imajo podobno sestavo in s tem podobne alergene.
Ne misliti kar takoj na anafilaktični šok in podobne hude posledice, pač pa glejte to z vidika možnosti, da ublažite že prisotne simptome.
Letos bo tretje leto, kar se poskušamo izogibati tem navzkrižnim alergenom in moram priznati, da je veliko lažje.
Držimo se pa zelo preprostega načela! Ne jemo tega, kar ta čas cveti! In če pogledaš malo v preteklost, je to zelo naravno dejstvo! Ljudje nekoč niso jedli takih kombinacij, saj je narava zapovedovala drugače.
Sezonsko sadje in zelenjava morda res nista tako neumna zapoved!
Drugače pa opozorilo, cvetenje trav šele prihaja! Želim vam čim manj težav!
Mogoče bi se morala tudi sama drugače izraziti. Namesto “nisem alergična na nobeno živilo”, bi morala napisati “nobeno živilo mi ne povzroča težav”. Enkrat sem pri osebnem zdravniku sicer dobila eno zloženko z navzkrižnimi alergeni, ampak ker mi sploh niso natančno določili, na kaj sem alergična, tudi nisem vedela, kateri bi bili ti navzkrižni alergeni. Na srečo se moje “obdobje cvetenja” že zaključuje.