Custvena nenavezanost
Pozdravljeni,
Sin je star 10 nesecev, rojen v 34.tednu kot nedosencek. Hvala bogu ob rojstvu ni imel tezav in napreduje kot mora. Ob vsej poplavi informacij in nasvetov kako bi naj funkcioniral dojencek/otrok imam jaz “naspotno tezavo”. Sin Maj ze kot dojencek ni veliko jokal, le kadar je bil lacen ali utujen. Bil je dojen do devetega meseca, nato se je odstavil. Dude ni imel, ker ga nikoli nismo na njo navajali, vcasih se je z njo malo igral, nikoli je ni rabil za tolazbo. Ko sem ga pred mescem dni dala babici da prvic prespi noc drugje se ni jokal in mislim, da me sploh ni pogresal. O separacijski stiski ni ne duha ne sluha. Drugace je vesel otrok, sedaj najraje raziskuje vse okrog sebe. Ne vem ali je to naklucje, ampak on se ni na nobeno stvar custveno navezal: ne na dojko, ne na dudo, ne na mene, ceprav sem cele dneve z njim. Ko ga za nekaj casa pustim kje v varstvu se on hitro zamoti z vsem kar vidi in ne joka za mano. Brala sem o ravno nasprotnih stvareh: da so tezave kako uspavat otroka (nasega Maja smo dali v svojo sobico pri devetih mesecih in ni nic jokal, tudi drugace ni bilo tezav z uspavanjem, od tretjega meseca prespi noc), da so tezave z odvajanjem od dude, da so tezave z odtavljanjem od dojke, da je pri teh mesecih huda separacijska stiska in kako otroci jocejo…ne vem, ali gre tukaj za kaksno custveno odsotnost? Je mogoce se premajhen, da bi se zavedal moje odsotnosti? Drugace se mi zdi kot povprecen dojencek, vesel in razigran, raziskovalec, ki ga zanima vse kar vidi. Prosim za vase mnenje. Hvala.
Draga mamica.
Očitno nekje globoko v sebi čutite, da mu nekaj ‘manjka’pri navezanosti. Ali je to res ali ne, težko rečem. Morda se ob njem prebuja tudi vaša oblika navezanosti, ki morda ni bila tako varna. Pomembno je, ne glede na njega, da se vi in očka nanj čustveno odzivata, da skupaj z njim ustvarjate in delite notranje subjektiven čustven svet, da ga zrcalita in skupaj delite to čustveno vzajemnost.
To je zelo pomembno, da bo imel občutek, da je svet ob vama čustven, da je varen… Naj bo vaš svet čustveno poln in odzivajoč. In uživajte v tem. Sprejmite ga v njegovem temperamentu in se sprostite. Vse bo ok.
Vse dobro.