Čudno ali ne?(tudi za g. Boštjana)
Pozdravljeni,
pred pol leta se mi je pojavil strah pred moškimi. Seveda je bil oče celo moje otroštvo psihofizično nasilen do mame. Brutalno pretepal in poniževal jo je pred mojimi očmi. Zadnjih 10 let ni bil fizično nasilen, vsaj ne, da bi vedela, ker sem se preselila in tudi moja mama vse to skriva pred menoj, ker ve, da je to pustilo globoke posledice na moji duševnosti. Nasilen je bil tudi do mene, a bistveno manj in nikoli me ni pretepel toliko, da bi to pustilo vidne znake na mojem telesu.
Danes se mi je denimo v nekem hipermarketu zgodil tale, vsaj zame, neprijeten dogodek.
Med kramljanjem s trgovko in nakupovanjem peciva stoji cca. 2m metra stran moški srednjih let in me opazuje, kot da sva na svetu samo midva (ko bi bil vsaj diskreten in vešč t.i. spogledovanja, potem se ne bi počutila tako neprijetno)! oz. kot da nima kaj drugega v hipermarketu početi- in se mi nasmehne. Ker mi je to bilo nenavadno,(pa tudi privlačen mi ni bil), seveda nasmeha nisem vrnila, poleg tega se pa še bolj počutim ogroženo tudi s tega vidika, ker sem na invalidskem vozičku in če bi bila dejansko ogrožena se ne bi mogla braniti v tolikšni meri, kot zenska, ki ni gibalno ovirana…Moški bi mi lahko sledil…. itd. Ne spominjam se, da bi tega moškega že kje srečala, pa imam dober spomin za obraze in podobe.
Pred nekaj meseci sem pisala tudi o tem:
http://med.over.net/forum5/read.php?151,9693155
Seveda sem tudi hodila na zmenke in s strani teh moških nisem imela nobenih neprijetnih izkušenj, niti občutkov ” za prazen nič”. Ker sem rada urejena, (a ne izzivalna) tu in tam pritegnem pozornost tudi po tej plati, a me pri tem od časa do časa begajo moji odzivi, kot da ne bi nikoli imela stikov z moškimi ( sicer v ljubezenskem razmerju res še nisem bila, si ga pa želim, čeprav nekako domnevam,da bo to težko doseči zaradi vseh dejavnikov) in kot da nikoli ni bilo ničesar pozitivnega v interakciji z njimi.
Prosim za interpretacijo današnjega dogodka in mene ter za nasvete.
Iskrena hvala vnaprej.
Tvoj instinkt ti je pravil, da je nekaj narobe. Poslušaj ga, po navadi ima prav.
Pa mogoče ni bil slab človek, samo čudak. Zagledal se je in on verjetno sedaj piše temo “srečal sem najlepšo na svetu in sem samo gledal v njo ker me noge več niso ubogale ona pa je mislila da jo hočem posilit, zakaj sem tak čuden”.
Po moje rabiš samo več izkušenj s spogledovanjem in podobnimi rečmi. Slabe izkušnje pa itak da bodo, tako kot tudi dobre.
Draga Silverija!
Se bom navezal na besede, ki jih je izpostavila afk.
Instinkt je ena precej čudna stvar, podobno kot intuicija. Kljub temu, da je instinkt impulz, ki ga generira telo in intuicija impulz, ki se rodi iz “neznanega”, je potrebno razumeti, da pri generiranju in interpretaciji teh impulzov vedno sodeluje človek s svojimi izkušnjami, telesom in osebnostjo.
Ne moremo torej z gotovostjo trditi, da je vsak instinkt in intuitivni uvid (in predvsem interpretacija) za človeka vedno dober. Seveda včasih tudi je – in bolj kot se osvobodimo strahov ter negativnih miselnih vzorcev, bolj se lahko zanesemo na svoj instinkt in intuicijo.
Po drugi strani vedno in povsod velja tudi zakon privlačnosti, ki nam notranjo realnost vedno in povsod slika v realnost okolja v katerem živimo. Če je žensko moških strah, ker ima slabe izkušnje z očetom, bo ta strah privlačil moške, ki bodo ob interakciji v njej generalizirali instinkt strahu. Jasna posledica tega je izolacija pred izkušnjami z moškimi, kar lahko vodi v različne oblike težav.
Sprašujete se zakaj se vam šele sedaj to dogaja, ko pa ste že imeli več pozitivnih izkušenj z moškimi. Ne znam točno pojasniti, vendar določene težave se pri ljudeh aktivirajo v določenem življenjskem obdobju, nekatere izzvenijo samo po sebi, druge zahtevajo psihoterapevtsko obravnavo. Eden izmed razlogov je zagotovo povezan z zrelostjo možganov in telesa, drug pa je lahko povezan recimo s tem, da ste sedaj v letih, ko je vaša mama začela močneje trpeti … pogostokrat je mogoče najti povezavo, včasih ne.
Dobro je, da se zavedate, da je vaša preteklost pustila močan negativen pečat na vas. Vendar je še bolj pomembno, da začnete zavedati, da imajo naši možgani neverjetno sposobnost učenja. Popolnoma je mogoče reprogramirati svoje notranje in zunanje odzive. Seveda ne bo šlo čez noč, saj je potrebno možgane naučiti diferenciacije med vašim očetom in drugimi moškimi, prav tako pa bi morali delati na vzorcu žrtve, ki ste ga verjetno dobili od svoje mame. Žrtev in napadalec sta različna konca iste palice in med njima vlada prav posebna zakonitost in privlačnost. In to je vzorec, ki je zelo pogost. Statistika je glede tega zelo kruta. Skoraj vse pretepene ženske se namreč ali vračajo k istemu ali drugemu nasilnemu partnerju (ali k nadrejenemu).
Omenili ste invalidski voziček? Kaj se vam je zgodilo? Je okvara trajna?
Spoštovani g. Boštjan!
Najprej hvala za vaš odgovor.
Kar se Zakona o privlačnosti tiče moram izraziti dvom, kajti menim, da je omenjeni zakon postal neka modna muha, trend,(ki se sicer dobro prodaja in prepogosto uporablja), in ki se ga po mojem mnenju ne da posplošiti. Če bi ta zakon neizpodbitno veljal, bi imela vpliv na vreme, monetarno politiko, laži politikov in prijateljev, pa ga nimam. In če izhajam iz svojih življenjskih dogodkov vem, da se ti niso odvijali v željeni smeri. Če bi se, bi to npr. pomenilo, (sploh, ker sem bila v mislih in občutjih “sveto” prepričana v njihovo realizacijo), da bom ostala ambiciozna in postala zelo uspešna študentka, da sem bom “nažurala”, pa se nisem, vsaj ne v primerjavi z drugimi študenti, ki so se in ki so doživeli marsikaj zanimivega. Redkokdaj in zame premalokrat, sem bila na pravem mestu, ob pravem času s pravimi ljudmi, ob katerih so se odvijale točno prave stvari.
Ko sem govorila o dobrih izkušnjah z moškimi sem imela v mislih drobcene pozornosti, prijaznosti, s strani znancev, mimoidočih in moškimi, ki sem jih spoznala preko spoznavnih portalov ( sproščen klepet na pijački, odpiranje vrat, popravljanje vozička, popusti in pokloni pri prodajalcih sadja, izredna ponovna izposoja gradiva v knjižnici ipd.)ne pa dalj časa trajajoč, pozitiven in globok odnos.
Sedaj, ko je minilo nekaj časa, tudi po dogodku v trgovini, sem prepričana, da je moj občutek, instinkt, bil pravi, pristen in čisto nič popačen ( bil je le do določene mere v situaciji, ki jo opisujem pri dodanem linku). Bil pa je samo premočan v smislu intenzivnosti strahu, ker sem globoko začutila, da nekaj želi od mene, in da bi bilo tisto neposredno povezano z mano,( ne bi bilo prvič)in glede na dalj časa trajajoče motrenje ne verjamem, da je želel kakšno splošno informacijo ali trivialen klepet.
In tukaj se popolnoma strinjam z afk, ki je napisal/a da je moški čudak. Morda sem se samo preveč prestrašila, čeprav je razumljivo glede na pretekle izkušnje.
Vzorec žrtve sem dobila, a nisem vedno v vlogi žrtve( za razliko od mame), ob pravih pogojih znam biti tudi zelo verbalno napadalna, s čimer se zavarujem pred sovražnim okoljem.
Zanima me, kaj bi lahko po vašem mnenju storila sama, brez terapevtske obravnave? Priporočate kakšno knjigo? O terapiji bom razmišljala, ko bom našla ustrezno in bom zanjo imela čas in denar.
Imam cerebralno paralizo, ki je nastala kot posledica prezgodnjega rojstva oz. poškodbe možganov ob porodu. Moje motorične sposobnosti so precej zmanjšane, zato uporabljam voziček kadar moram ven po opravkih, po stanovanju pa se nežno oprijemam pohištva ( predvsem zaradi občutka varnosti) in kljub vsemu sama opravljam skorajda vse gospodinjske aktivnosti…
Draga Silverija!
Hvala za vaš odziv!
Strinjam se z vami, da je zakon privlačnosti postal modni trend, ki se dobro prodaja. Žal je tako, da o zakonu privlačnosti res prevečkrat govorimo preveč posplošeno.
Toda, zakon privlačnosti ni nekaj kar bi nastalo zadnjih nekaj let. Psihoanalitiki, psihologi in psihoterapevti sicer ne uporabljamo izraza zakon privlačnosti, uporabljamo pa izraze projekcija, transfer ipd vsaj že od S. Freuda naprej . Če zelo posplošim, v tem primerih govorimo o nezavednemu procesu pri človeku, kjer pride do tega, da zaradi izkušenj z nekom v preteklosti, naše telo reagira nezavedno, predvidljivo in programirano na nekoga drugega v sedanjosti. Morda ima ta drugi nekaj lastnosti prvega (vonj, videz, telesno govorico, energijo, pogled …), ampak ni isti človek. Vsaka motnja v preteklosti, ki jo naš EGO potlači v podzavest, še vedno deluje v sedanjosti (lahko celo življenje in se lahko prenaša v naslednje generacije).
Takšna motnja se ustvari z enkratno močno čustveno situacijo ali zaradi ponavljajočih se negativnih situacij.
Ta motnja v podzavesti močno vpliva na človeka. Vpliva na njegove obrambne mehanizme, na način dojemanja realnosti, okrog te motnje pa se organizira tudi fizičen ustroj človeka. Močna motnja lahko torej človeka tudi telesno zaznamuje.
Odrasel človek se takšne motnje morda lahko zaveda (pogosto se je ne). Ampak tudi, če se je zaveda (tako kot se je vi) se najpogosteje ne zaveda obrambnih strategij (ki so vedno popolnoma nezavedne), ki so se razvile iz te motnje.
Če vzamem vaš primer. Oče za deklico predstavlja ne samo steber moči in varnosti, ampak je tudi aktivator njenega spolnega prebujanja pri 5 – 7 letih. Prav tako predstavlja osnovno referenco za bodočega partnerja. Ker je bil vaš oče nasilen, se je v vas ustvaril močan konflikt. Najpogosteje EGO otroka takšnega konflikta ni sposoben rešiti, zato ga pošlje v podzavest in okrog tega konflikta (motnje) zgradi obrambne mehanizme. Ti mehanizmi delujejo na več nivojih. Najbolj enostaven nivo je nivo prepričanj, kjer si lahko takšna ženska ustvari nezavedno prepričanje: “Moški so nasilni” ali pa “Moških se moram bati” … ipd. Prizadet je lahko tudi nivo spolne identitete, kjer odrasle ženske pogosto ne zmorejo imeti orgazmičnih spolnih odnosov z moškimi, lahko pa jih imajo z ženskami. Kot posledica tega se lahko pojavi aseksualnost. Kako točno in kako močno se ta konflikt kaže pri vas seveda ne morem vedeti, navedel sem samo nekaj primerov s katerimi se srečujem v svoji praksi.
Sedaj, ko sem vam to razložil, boste videli, da od tu naprej zakon privlačnosti perfektno deluje. Ne moremo v zakon privlačnosti dati samo tisto, kar je v naši zavesti, ampak tudi tisto, kar je v našem nezavednem. S stališča zakona privlačnosti zavestno hotenje predstavlja zelo majhen del tistega, kar človek v resnici je.
Ko omenjate vreme, monetarno politiko, laži politikov in prijateljev je sicer deloma res, da na njih ne morete direktno vplivati, saj je vsak odgovoren samo zase in svojo projekcijo realnosti. Toda ljudje, ki vodijo države, podjetja in zemljo so samo projekcija povprečne kolektivne zavesti državljanov in zemljanov. Vse “neumnosti” ki jih počnejo politiki boste našli tudi pri povprečnih ljudeh. Kar se dogaja z vremenom, ni izključno posledica naše človeške realnosti, ampak je posledica skupka človeške, zemeljske in še kakšne realnosti. Da bi generalno gledano imeli politiki višjo/nižjo stopnjo zavedanja, moralnosti in etike, ko jo v povprečju imajo državljani ni logično.
Kaj lahko naredite sami?
Obstajajo tehnike s pomočjo katerih si lahko pomagate tudi sami. Preko tega medija jih ne morem razlagati, ampak nekaj jih lahko najdete na internetu in v različnih knjigah, lahko vam jih pokažem in razložim tudi jaz, če pridete do mene, ali se poveževa preko Skypa.
Toda ne glede na kvaliteto tehnike, sami verjetno ne boste mogli razrešili vseh svojih težav z moškimi. Zakaj ne? Ker jih boste razreševali sami. Pogosta posledica tega je, da se človek sicer navidezno osvobodi težav, vendar v realnosti in odnosu z drugimi vedno znova pogori, ali pa postane aroganten v smislu: “Nobenega ne potrebujem, saj vse zmorem sam /a!” ali pa “Jaz vedno vem več kot drugi!”
Težave v odnosu lahko zdravimo samo z odnosom. In eden izmed pomembnih odnosov je tudi odnos s terapevtom ali terapevtom in skupino (če delate s pomočjo skupinske terapije).
Iz vaših besed veje veliko moči, zato verjamem, da se boste sposobni soočiti z vsem, kar bo vam bo prišlo nasproti.
Človek ni šibek, če prosi za pomoč ali če si poiščete pomoč. Prositi za pomoč, ko to potrebuješ je lastnost velikih ljudi. Ne prositi za pomoč, ko jo potrebuješ, pa je samo trma. Morda to ne velja za vas, vendar sem vseeno napisal, ker bo ta prispevek verjetno prebral še kdo drug.