Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Čudne zaznave

Čudne zaznave

Spoštovani!

Stara sem 25 let in zadnjih 16 dni se soočam z zame precej zastrašujočo in neprijetno zadevo. Torej, ob branju sem opazila zaznavo, kot da bi črke metale rahlo senco navzgor, ali kot da bi, če vam dam boljši opis, na primer tiskalnik besedo natisnil dvakrat, prvič normalno in drugič z malo barve in rahlo nad prejšnjim odtisom. Velikost te sence se veča z razdaljo med tekstom in očesom – pri 10 cm bi lahko rekla, da je ni in vidim normalno, pri razdalji treh metrov je senca 1 cm velike črke kakšnih 1/3 cm, če ne več. Senca ni meglena, pač pa je razločna, kot pač preslikava črke, le da veliko blažje, prosojne barve, stvar ni zelo vidna, je pa toliko da me moti, ima vedno barvo črke, če gre za belo na črni podlagi, je v belem odtenku, če je črne gre za blag siv odtenek itd. Pojav imam na obeh očesih, na desnem bolj, na levem manj izražen. Zaenkrat (on upam, da bo tako tudi ostalo) vidim vse ostalo normalno, le vsi napisi, na blizu in daleč mi delajo težave. Najprej se mi je težava pojavila na desnem očesu, čez 2 dni je že bila vidna na obeh.
Ker sem že kar nekaj časa videvala plavajoče motnjave v steklovini, sem se odpravila na pregled k oftalmologu in 12 mesecev nazaj je bil očesni pritisk normalen, mrežnica običajna in vidni živec prav tako. Kot omenjeno, vidne so bile motnjave v steklovini, blaga kratkovidnost in rahel astigmatizem, oboje baje na obe očesi. S tem izvidom in napotnico sem pred tednom dni ponovno obiskala okulista, a sem imela občutek, da me, ko je videl moje lanske izvide ni posebno resno jemal. Izmeril mi je dioptrijo z nekim aparatom, ko sem videla vse črke na tabli, je pa nasploh domneval, da kompliciram, tak vtis sem dobila. Pogledal je še sprednji sprednji prekat in ni imel pripomb, potem pa še ozadje z lučko in tudi naj bi bilo vse v redu. Res je da nimam pojma o medicini, a malo me je zaskrbelo, ker mi ob pregledu ozadja ni razširil zenic, zato se sprašujem, je tako sploh mogoče ugotoviti npr. če bi bilo kaj narobe z očesnim živcem? Kakorkoli, ugotovil je, da sta očesi povsem zdravi, in da vzrok tiči drugje. Dejstvo je, da tekst še vedno vidim praktično dvojno, navzgor seveda. Kaj bi vi porekli na to? Na kaj bi pomislili, če bi pacient opisoval tovrstne težave? Mi svetujete obisk nevrologa, kakšne druge preiskave ali naj mirno pozabim, se navadim in čakam boljše čase?

Hvala za odgovor in lep dan!
Jasna

Da čisto dokončno izključimo vsa možna obolenja (v mislih imam nepravilen astigmatizem, ki je lahko vzrok za dvojni vid) to lahko potrdimo le s preiskavami, ki pa niso na voljo v vseh očesnih ambulantah. Preiskava se imenuje topografija roženice in nam pokaže spremembe, ki so lahko tudi en od možnih vzrokov za dvojni vid. Sigurno pa brez pregleda težko natančno napovem za kaj gre.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close