Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija čuden tinitus

čuden tinitus

spoštovani!

pred leti sem naenkrat začutila ostro bolečino na desni strani glave, v predelu ušesa in čeljusti, čeljust se je tudi premaknila. takrat mi je začelo tudi šumeti v desnem ušesu. ker sem čutila, da mi nekaj pritiska v glavi, kot da imam neki cmok noter, sem se prosila na mr, kjer so ugotovili, da imam benigno cisto prav v tem predelu. torej imam tinitus in to cisto, ki bi naj bila prirojena. zdravniki pravijo, da tinitus sploh ni povezan s cisto in bo operacija potrebna le v primeru, če se izkaže, da cista raste. jaz to zelo težko verjamem, da tinitus ni povezan s cisto, saj so se mi vsi simptomi naenkrat pojavili. ko npr. vzamem dramina, ker slabo prenašam potovanje, to vpliva na možgane, cisto pa imam na možganski skorji. takrat mi tudi bolj šumi oz. celo piska v tem ušesu in sploh kar doživljam-čutim v teh letih, se mi sploh ne zdi, da tinitus ne bi bil povezan s cisto. moj orl dr., ki me je napotil na mr, je rekel, da ko mi odstranijo cisto, mi več ne bo šumelo v ušesu, drugi dr.-ji pa pravijo drugo. poleg tega sem pri tinitusu opazila še eno zadevo, za kar mislim, da ni ravno tipičen simptom za tinitus in toliko bolj sem prepričana, da je v povezavi s cisto. ko me je mož masiral na podplatih, me je začel močneje masirati oz. treskati podplat in sem takrat v tem desnem ušesu te udarce prav čutila, prav tako je tudi, če delam močnejše oz. hitrejše korake ali če hodim bos, ko pač pride do večjega udarca..in to začutim v ušesu, kot da se mi pri vsakem udarcu nekaj premakne, kar sigurno ni tipičen znak tinitusa, ali?
še pred nekaj leti preden sem izvedela za cisto, sem precej hudo padla in si razbila glavo prav v tem predelu, kjer leži cista-arahnoidna. rana oz. luknja v glavi je bila dokaj velika in mi jo je dr. zašil, ne da bi me poslal na slikanje glave. nevrokirurg pa pravi, da od tega padca ni možno dobiti te ciste, kar tudi bolj ne verjamem kot ja, saj vem, da je možno, da pride do tega. zato sem mnenja, da je tinitus povezan s cisto, kajti jaz najbolj čutim te težave, ne pa zdravniki…poleg tega sem želela študirati medicino, zato se tudi nekaj razumem v te zadeve. cista niti ne bi bila odkrita, če jaz ne bi vztrajala, da me napotijo na ct ali mr, saj si je moj osebni dr. mislil, da si preveč domišljam, nakar se je izkazalo, da sem vendarle imela prav.

poleg tega me čakajo še operacija modrostnih zobov, ki bo zelo težka, saj zobje še niso izrasli ven in ležijo vodoravno. v mojem kraju bo oralni kirurg odstranil m. zobe ena po ena, kar se bo zavleklo še leto dni. orl dr. pa pravi naj grem v lj ali mb, kjer operirajo naenkrat 2-3 m. zobe. ker se ne vem odločiti kako bi bilo boljše, vas sprašujem za nasvet kam oz. kakšno operacijo naj imam-posamično ali naenkrat?
moj prejšnji oralni kirurg je rekel, ko mi odstranijo te m. zobe (3 komade), mi bo izginil tudi tinitus, sedajšnji oralni kirurg pa pravi, da bo tinitus ostal. kako je zdaj s tem?

zanima me še, če je trditev pravilna, kar sem prebrala v strokovni literaturi, da v kolikor gre človek s tinitusom hitro k dr.-ju, ima 70% možnosti za ozdravljenje, saj vemo, da je tinitus težko zdravljiv oz. nezdravljiv in lahko ostane celo življenje. povejte mi še zakaj mi noben ušeni dr. ne da nobenega zdravila za tinitus (saj vem, da obstajajo, le da ne pomagajo prav), da bi vsaj poskusila, če že nimam kaj izgubiti? npr. urutal: na to mi je orl dr. rekel, da to dobijo, ki imajo osteoporozo in da tinitus lahko nastane, če sem slabokrvna-ali je to vse res? in zakaj mi ne dajo vsaj za probati, kaj če mi pomaga kakšno zdravilo? do sedaj sem bila zelo hladno obravnavana, vsak dr. je nekaj drugega povedal, so različnih mnenj in ker je splošđno znano, da zoper tinitusa ni ničesar, mi sploh ne nudijo možnost, da bi kaj izprobala.
kaj je vaše mnenje glede ušesnih maskerjev: ali ti kaj pomagajo? ali vi poznate aparat Tinnex, ki ozdravi tinitus v 50% primerih ali vsaj olajša zadevo.

pleg tega zelo težko (za)spim zaradi tinitusa. pomirjevala ali uspavala nisem prosila, niti mi ne bi dali, pač pa so mi priporočali pomirjevalni čaj ali baldrijan oz. herbion…vse to in še marsikaj drugega-naravnega (npr. da ne jem kasno zvečer, spijem kamilico, ki bi naj pomirjala ipd.) sem že sprobala, pa mi nič ni pomagalo. kaj svetujete vi?

kaj menite vi o vsem tem. ali tudi vi pravite, da tinitus ni povezan s cisto? sicer vem, da boste težko odgovorili glede na te podatke in brez pregleda, ampak vseeno lepo prosim, da mi date kak odgovor, za kar se vnaprej lepo zahvaljujem. vsaj to mi zaupajte, ali OBSTAJA TA MOŽNOST, da je cista ja povezana s tinitusom in da ja lahko nastane zaradi hudega padca na glavo?

še enkrat hvala lepa in lep pozdrav!

ivette

Spoštovana!

Za arahnoidalno cisto ter za modrostne zobe bom težko nekaj pametnega odgovoril, ker je to delokrog nevrologov, nevrokirurgov oz. stomatologov, čeljustnih kirurgov in ni lepo in pošteno, da nasvete dajem, če se ne ukvarjam s tem.
Tinitus nastane zaradi okvare čutnic oz. slušnih poteh, to pa je ponavadi posledica slabše prekrvavitve teh struktur ( spremejen krvni pritisk, okvara hrbtenice, hormonske spremembe, stresne situacije …). Lahko je tudi posledica drugih bolezni vendar bi se to videlo na MR. Redko najdemo pravi uzrok, tako da poskusimo zdraviti simptomatsko ( pomirjevala, tablete za izboljšavo prekrvavitve – Urutal, Betaserc …) Če vse to ne pomaga, potem dejansko rečemo, da je nezdravljiv. Ušesni maskerji pa, kot ste napisala, lahko pomaga, ni pa sigurno, da bo – poskusite!

LP. drIB.

poleg tega sem pri tinitusu opazila še eno zadevo, za kar mislim, da ni ravno tipičen simptom za tinitus in toliko bolj sem prepričana, da je v povezavi s cisto. ko me je mož masiral na podplatih, me je začel močneje masirati oz. treskati podplat in sem takrat v tem desnem ušesu te udarce prav čutila, prav tako je tudi, če delam močnejše oz. hitrejše korake ali če hodim bos, ko pač pride do večjega udarca..in to začutim v ušesu, kot da se mi pri vsakem udarcu nekaj premakne, kar sigurno ni tipičen znak tinitusa, ali?

New Report

Close