Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Cucljanje pri dojenju in napredovanje na teži

Cucljanje pri dojenju in napredovanje na teži

Pozdravljeni!
Imam 9 tednov staro deklico. Teža pri odpustu je bila 3.330g. Na prvi posvetovalnici pri enem mesecu je bila 4.100g. Na drugi posvetovalnici pri dveh mesecih pa 4.530g. Se izključno dojiva. Pleničke so vedno polulane. Vsaj dvakrat na dan tudi pokakane. Po dojenju deklica ne joče in ni nemirna. Večinoma takoj zaspi nazaj. Joče oz pritožuje se le, ko jo tišči zrak (za podret kupček) in ko ima za kakat in prdkat.

V drugem mesecu je deklica slabše napredovala. Pediatrinja je rekla, da je napredovanje sicer še sprejemljivo in naj se ne obremenjujem preveč.
No, pa se… seveda. Zaradi teže in ker dete ogromno prespi. Budna je dejansko le ob previjanju in dojenju. Mogoče še par minut čez dan, ko kaj opazuje in posluša.

Razmišljam, kaj bi lahko bil razlog za slabše napredovanje na teži. Skrbi me najino dojenje.
Dojko ponudim vedno, ko pokaže znake lakote. Ponudim tudi vedno, ko zajoče in ni nujno lačna (ob vsakem joku torej). V slednjem primeru včasih “prime”, včasih odkloni.
Podoji so dokaj kratki (5-10min), na eni dojki. Po tem času ponavadi zaspi na dojki. Predrami se, ko podirava kupček. Nato vedno ponudim še drugo dojko. Včasih prime, večinoma pa odkloni.
Pri dojenju deklica veliko cmoka. Trudim se, da jo vedno pristavim čim tesneje. Da zajame v usteca čim večji del kolobarja. Res jo dobesedno porinem v dojko. Pa še kar cmoka…

Bi bil lahko tudi to razlog, znak… da se ne dojiva pravilno in posledično slabše pridobiva na teži?

Pozabila sem napisati še, da se navadno dojiva na 2-3 ure. Včasih tudi pogosteje (če ona tako zahteva). Ponoči pa ponavadi pospi tudi 4-5 ur “v kosu”.
So pa podoji kot rečeno kratki. Proti koncu dremlje in nekaj cuclja, ne vem pa koliko mleka dejansko tako popije.

Pozdravljeni,

skrbi vas trenutno slabše pridobivanje teže vaše dojenčice kljub temu, da vama gre z dojenjem odlično. Skrbi vas tudi to, da veliko časa prespi.

Vsak dojenček je edinstven; nekateri so bolj suhi in manj ješči, spet drugi bi kar naprej jedli, se dojili in crkljali, nekateri so bolj jokavi, spet drugi so bolj zaspani…

Najbolje je, da punčko še naprej hranite takrat, ko to zahteva. Dojenčki namreč točno vedo, koliko mleka potrebujejo. Če je vaša dojenčica zadovoljna, poleg tega pa ima na razpolago tudi dovolj mleka, vas nima kaj skrbeti.

Dojenčki popijejo včasih malo več včasih malo manj, kar je odvisno od nešteto dejavnikov; od hitrosti razvoja oziroma trenutnega napredovanja tudi usvajanja novih oblik gibanja. Morda je razlog za malo slabše napredovanje v pridobivanju teže kaj od naštetega.

Če vaša punčka ne joče razen kadar mora »podret kupček« in med podoji mirno spi pomeni, da je dovolj pocrkljana in da je zadovoljna.

Verjamem, da vas skrbi, mislim pa, da vama gre zares odlično. Zaupajte si in zaupajte svoji punčki.

Lep pozdrav,

Jasna Dolamič Gričar

Jasna Dolamič Gričar, mag. Izobraževanje in svetovanje JADRO, s.p. tel: 040 761 258 http://izobrazevanje-in-svetovanje-jadro.si/

Najlepša hvala za pomirjujoče besede!
Se bom poskušala umiriti in manj misliti na te grame in kilograme.

Pozdeavljena,

No, pa se ponovno javljam, z isto skrbjo – kioogami in grami.

Deklica ima sedaj 5 mesecev in 5.550g. Po krivuljah rasti je vsak mesec padala za percentilo. Je pa vedno pridobivala tisti minumum – cca 450 g v prvih treh mesecih in 350 v tretjem in četrtem mesecu.
Tu sem pravzaprav zmedena. Otrok nj bi napredoval po svoji rastni krivulji, vendar če je prirast minimalen (450g) je še vedno ok? V tem primeru namrec po krivuljah pada.

Se pa še vedno polno dojiva. Podoji so kratki, največ 5 min. Po dojenju je zadovoljna, nič jokava. Podre kupček ali zaspi. Odklanja ponovno dojenje na isti/drugi dojki.

Je pa zelo živahna, radovedna, motoricno ustrezno razvita…

Lp,

Pozdravljeni.
Moj 7 tednov star sinek se nekje v povprečju doji oz sesa od 3-5 min. Nato zaspi oz dojko le cuclja. Kako naj ga vzpodbudim k sesanju? Nasiti se ne, ker če ga odstavim iz dojke je v minuti spet jok in išče. Zaradi tega ni polno dojen, občasno mu dodajam. Ko zaspi oz cuclja ga žgečkam, ščipam, močim z mokro krpico, … odstavim in ponovno pristavim, dvignem… vse kar sem našla na raznih straneh da naj bi pomagalo – nama nič ne pomaga. Posledično je tudi mleka malo, navala ni, nabere se mi le čez noč, da lahko rečem da so prsi polne.
Rada bi izključno dojila, vendar glede na to, da moje dete ne vleče, ne vem kaj še lahko naredim. Namesto njega to pač ne morem 😔. Sesati zna, ker na začetku res intenzivno vleče. Zadovolji se pa ne, tako da vem da mu zmanjka. Probala sem tudi s tehtanjem (kar vem da ni merilo). Prosim za nasvet. Sem že čisto obupana. 😔😔

New Report

Close