CTA PREGLED
Pri antikoagulantnem zdravljenju z Marevanom želimo, da bolnik uživa mešano hrano, predvsem, da pretirano ne spreminja hrane, ki vsebuje mnogo vitamina K (zeleni čaj, rdeča pesa, koleraba, brokoli, cvetača, zelena solata, jetrca. Upam, da je to možno uresničiti pri vsakršni vrsti diete.
V dopisih niste navedli vzroka vaše debelosti. Vsekakor upam, da vam ne bo težko zmanjšati telesne teže, če se boste dosledno držali nizkokalorične hrane, opisane v številnih priročnikih o shujševalnih dietah Predvidevam, da bi lahko bila uspešna že dieta z 1200 kalorijami na dan.
Spoštovani Gospod Doktor. Pri meni je izvid CTA pokazal koronarno bolezen, mišične mostičke, spremembe niso videti hemodinamsko pomembne. Gre tudi za prominentne pljučne arterije, razširjeno desno vejo 35,3 mm, širše je tudi deblo v predelu bifurkacije 28,1, ravno tako začetni del leve veje pljučne arterije 27,2mm. Gre tudi za anevrizmo torakalne aorte do 39,9 mm. Pred petimi leti so mi v srcu ugotovili odprto ovalno okno. Stara sem 74 let. Čakam na pregled pulmologa na Golniku, ki naj bi bil junija 2023. Prosim za pojasnilo, ali opisano stanje je resno? Pa še, ali smem potovati z letalom? Hvala za vnaprej za odgovor.
Spoštovana,
Izvidi sami po sebi ne pomenijo veliko brez celotne klinične slike bolnika/pacienta. Vprašanje je ali so pri vas prisotni kakšni simptomi in zakaj ste sploh opravili CTA. Koronarna bolezen brez hemodinamske pomembnosti, naj bi pomenila, da nimate tipičnih simptomov koronarne bolezni t.j. angine pektoris (pekoča stiskajoča bolečina v prsih..).? Če je temu res tako potem je edini smiselen ukrep nadaljevanje jemanja zdravil in na splošno zdrav življenjski slog. Imate blago razširjeno acendentno aorto. Dimenzije zaenkrat niso kritične in je potrebno zgolj redno spremljanje. Povečane pljučne arterije lahko povzročajo določene simptome (težko dihanje, bolečine v prsih, palpitacije itd..). Način zdravljenja je odvisen od velikosti aneurizme in simptomov. Glede PFO (odprto ovalno okno) v odvisnosti od velikosti, se lahko jemljejo zdravila za preprečevanje možganske kapi (zdravila za redčenje kvi), lahko pa se v določenih primerih tudi kirurško zapre vendar v večini primerov to sploh ni potrebno. Na splošno velja, da ni dokazov, da bi letenje z letalom povzročalo več primerov disekcij aneurizm in/ali možganskih kapi zaradi odprtega ovalnega okna.
LP
pozdravljeni,
Zakaj pride do nastanka Anevrizme?
Po določenih podatkih sem zasledila,da imajo ljudje prirojene že od rojstva. Kako bi lahko človek,kljub temu da je z njim vse ok se prepričal,če ima mogoče anevrizmo? Je mozno da bi se to že v otroštvu kje kazalo? Ali lahko človek,ki neve da jo ima čaka dan, da poči.
Hvala za vas čas in odgovor.
Spoštovana
Anevrizma lahko nastane kjerkoli v krvnih žilah, najbolj pogosto v aorti (največji arteriji našega telesa) in v možganskih arterijah. Razlogov je veliko, npr. nezdravljen visok krvni tlak, diabetes, kajenje ipd., lahko pa pride do nastanka anevrizme zaradi določenih bolezni žilne stene, zaradi določenih genskih bolezni, npr. Marfanov sindrom ipd.
Žal ne obstaja učinkovit način preventivnega odkrivanja anevrizm, saj bi potemtakem morali zelo pogosto opraviti CT celotnega žilnega sistema, kar je nepraktično in tega nobena zavarovalnica ne krije. Seveda se lahko zgodi, da neodkrita anevrizma lahko poči, čeprav vsaka anevrizma pri določeni velikosti lahko povzroči določene simptome, ki potem nakazujejo smer preiskav.
LP
Pozdravljeni,
pred enim mesecem sem bila na pregledu pri pulmologu, ki me je po slikanju pljuč (FC sinusa prosta, preponi ostro omejeni, normalno položeni, mediastinum nekoliko povečan, aorta sklerzirana, srce b.p.), napotil na CT prsnih organov s kontrastom.
Izvid, ki sem ga prejela, pa me je kar malo šokiral, kljub temu si ga ne vem natančno razložiti, na pregled pa sem naročena šele naslednji mesec:
Plevralnega izliva ni. V pljučih ni videti tumorskih formacij, vnetnih infiltratov ali nodularnih lezij. V mediastinumu, hilusih in aksilah ni videti patoloških bezgavk.
Kar pa me skrbi:
Srce je nekoliko povečano (kaj to pomeni?)
Ascendentna aorta prečno dosega 4 cm.
Pod skeletnim oknom so v ospredju začetne degenerativne spremembe.
Naj povem, da sem stara 57 let, visoka 165 cm, teža 76 kg.
Moram, glede na zgoraj navedeno, biti pri čem posebej previdna? Kako je s telesno aktivnostjo, prehrano….?
Hvala za odgovor, lp
Spoštovana
Ni razloga za skrb.
“Srce je nekoliko povečano” ne pomeni prav nič brez konkretnih številk glede dimenzij vseh 4 srčnih votlin. Začetne degenerativne spremembe na okostju, je normalna ugotovitev za vaša leta. Ascendentna aorta premera 4 cm pomeni, da je aorta blago razširjena. Mogoče bi bilo smiselno izvajati letne ali vsaj na dve leti kontrolne ultrazvočne preglede, da se vidi če se dimenzije aorte še povečujejo. Ni ovir za zmerno telesno aktivnost in seveda vedno priporočam “zdravo” prehranjevanje (manj soli, sladkorja, maščob..) ter krvni tlak v normalnih mejah ca 120/80.
LP