CT GLAVE – PRI OTROCIH
Pozdravljeni!
Tudi moj sin je opravil to preiskavo, tako da vam morda lahko dam nekaj informacij. Kot vam je napisala že Nežka – če otrok ne more biti popolnoma miren, ga uspavajo s pomočjo anestezije.
Ne vem, kje boste opravili preiskavo. V Ljubljani to poteka kot enodnevni sprejem na Pediatrično kliniko. Mi smo prišli zjutraj, tam do nekje 8. ure, za bolj oddaljene je baje možen sprejem že prejšnji večer, tako da otrok v bolnišnici lahko tudi prespi.
Otroke in spremljevalce (med. sestre in starše – torej tudi vas) zjutraj skupaj (s kombijem)odpeljejo na Klinični center. Tam se pa kar dolgo čaka, vsaj po naših izkušnjah. Ta dan so sicer prednostni sprejemi otrok, ker je samo ta dan tam tudi anesteziolog, pa vendar so vmes tudi nujni primeri, tako da je čakanje kar dolgotrajno. Če boste s sinom, se na to kar dobro pripravite, svetujem vam, da vzamete s sabo kaj, s čimer boste lahko zamotili in zaposlili otroka. Mi si pomagamo s kako igračo, knjigami, pa z risalnimi potrebščinami, pa nekako gre… Hudo je le to, da otrok, ki mora že itak biti tešč in ne sme niti piti, tako dolgo čakanje kar težko prenese. No, saj vas nočem strašiti, ampak naše izkušnje so pač take (enako je tudi z MR).
Ko otroka pripravijo za anestezijo (vstavijo kanalček), ste lahko pri njem, dokler ne zaspi. Potem počakate zunaj. Ko bo preiskava končana (cca 10 min) in se bo prebujal, boste lahko spet pri njem. Po preiskavi pokličejo zdravnika s Pediatrične, ki otroka opazuje in spremlja tudi med prevozom (z rešilcem, kar je mojemu sinu zelo všeč) do Pediatrične klinike. Ko se otrok dobro naspi (če se), dobi še kosilo (ki tudi hudo neješčim zelo tekne) in če je vse normalno, lahko odide domov (mi smo zaključili ob cca 15-ih).
Upam, da sem vam z izkušnjami “iz prve roke” kaj pomagala. Če vas še kaj zanima, pa pišite.
Želim vam čimkrajše čakanje in čim boljši izvid.
Srečno
Katruša