Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje črpalka in gosta hrana

črpalka in gosta hrana

Kmalu nameravamo poskusiti z gosto hrano. Ker naj bi bilo najboljše, da se meša z materinim mlekom, me zanima, ali moram v ta namen kupiti črpalko ali si lahko mleko izbrizgam samo z roko (tega namreč še nisem počela). Zanima me tudi, kako shranjujem mleku v hladilniku oz. v frizerju, koliko časa se lahko tam hrani in ali ga je treba potem segreti na 37 st. Celzija? Ali se kakšne sestavine mleka uničijo, če mleko preveč segrejemo?
Oprostite, če so ta vprašanja malo neumna.
Lep pozdrav,

Mimi

Draga Mimi,
nobena vprašanja niso neumna. Nikoli. Le tisti, ki vpraša, bo vedel več…

Pravzaprav sploh ni nujno, da gosto hrano mešate z materinim mlekom. Mnoge ženske tega nikoli ne počnejo. Tudi sama sem to počela le pri prvem otroku, pri drugih dveh pa sem bila “prelena” za črpanje :). Izčrpano mleko mamice ponavadi dodajajo gosti hrani le, če ga imajo “viška na zalogi”, ne pa zato, ker naj bi bilo to nujno potrebno.

Ok, da odgovorim na vaša vprašanja:

**** ali moram v ta namen kupiti črpalko ali si lahko mleko izbrizgam samo z roko (tega namreč še nisem počela).
Črpalke ni potrebno kupovati, če se boste veščine iztiskanja z roko naučili. Vedite, da so prvi obroki količinsko zelo majhni, zato zadostuje, da v že pripravljen obrok v skodelici enostavno le brizgnete nekaj curkov vašega mleka in nato ponudite dojenčku.

*** Zanima me tudi, kako shranjujem mleku v hladilniku oz. v frizerju, koliko časa se lahko tam hrani in ali ga je treba potem segreti na 37 st. Celzija?

Iztisnjeno mleko pogrejte le enkrat, potem ga zavrzite. Vsakič ko pogrevate mleko se v njem razraščajo bakterije in mikrooragnizmi, ki niso prijazni dojenčkovem črevesju. Priskrbite si posebne vrečke za enkratno uporabo, v katere lahko nalijete le točno določeno manjšo količino mleka in ga imate v hladilniku ali zamrznete, nato pa ga uporabljate po potrebi.

Shranjevanje materinega mleka:
pri 15°C – 24 ur
pri 19-22°C – 10 ur
pri 25°C – 4-6 ur
v hladilniku 0 do 4°C – največ 4 dni
v zmrzovalnem predalu hladilnika – 2 tedna
v zmrzovalniku za globoko zmrzovanje, ki je del hladilnika (temperatura variira, ker se vrata pogosto odpirajo) …. 3 – 4 mesece
v samostojnem zmrzovalniku za globoko zmrzovanje – 6 mesecev

Mleka ni potrebno segrevati, če je hrana že topla. Prav tako ga ni potrebno segrevati, če bo obrok mrzel (npr. sadna kašica).

*** Ali se kakšne sestavine mleka uničijo, če mleko preveč segrejemo?
Tudi, če je mleko pasterizirano (kuhano 30 minut pri 62,5°C) in/ali zamrznjeno, večina imunoglobulinov v mleku ostane nepoškodovana in še vedno zelo dobro delujejo proti okužbam. Pri tej temperaturi se uniči le večina virusov in bakterij, kar je sam dobro. Za informacijo: pasterizacija zelo učinkovito uniči celo virus HIV v materinem mleku.

Še odgovor Nine P., “naše” zdravnice, strokovnjekinje za te zadeve, ki ga je napisala 10.5.03 na forumu “Starši staršem”:
Najprej kaše, nato pire, kasneje pa čokolino sem iz izbrizganega mleka pripravljala skoraj do 3. leta sinove starosti. Namen segrevanja nad 50°C (bolje nad 60°C) je, da uničujemo eventualne mikroorganizme, ki so se nabrali in razmnožili (ob izbrizgavanju, shranjevanju, manipulaciji) v mleku. Mleka s tem ne naredimo “manj hranljivega”, s segrevanjem le inaktiviramo nekatere imunske snovi v mleku, zato je zaščitna vrednost mleka manjša. Ker pa je otrok dojen, tako in tako dobi dovolj zaščitnih snovi ob samem dojenju.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

KArmen hvala za odovor. Sedaj pa naj jaz odgovorim na vaše vprašanja. Moja Zala lepo pridobiva na teži. Se izključno samo dojima, nimava dude, ne stekleničke, ne čaja. Zala se ponoči lepo doji, težave imava samo podnevi. Ponoči se naje v 10 minutah, podre kupček in že spi naprej. Ponoči spi od 11 do 4, potem se naje in spi še nekje do 7 ali 8 ure. Zala poliva zelo malo, bruha pa sploh ne, nima alergij in izpuščajev. Začeli pa smo že sumiti, da jo malo dajejo krčki, zato smo začeli uporabljjati kalpljice Sab simplex, ampak so težave še vedno ostale.
O tem sem se pogovarjala tudi z patronažno sestro, ki mi je rekla, da je možno, da bi se Zala rada na dojki samo malo cartalo, ko je zaspana pa jo moti, ker iz dojke izteka mleko. Ona pa bi v pistvu rada samo malo sesala. Z dudo sem sicer poskusila,pa jo zavrača.

Hvala za odovor še enkrat in lep pozdrav!

New Report

Close