Črni čaj
Zvrhano žličko čajnih lističev daš v skodlico, preliješ z vrelo vodo, pustiš 2 – 3 minute, precediš.
Ali: žličko čajnih litičev daš v “čajno jajce” (majhno jajčasto cedilo), daš v skodelico, preliješ z vrelo vodo, pustiš 2 – 3 minute, “jajce” s čajem vzameš iz skodelice. Na enak način pripraviš čaj, če je v filter vrečki.
Za več skodelic: čajne lističe daš v cedilo čajnika ali v večje “jajce” – računaš po 1 zvrhano žličko na skodelico, plus eno žličko za povrh. Preliješ z ustrezno količino vrele vode …
Če pustiš črni čaj stati samo 2, največ 3 minute, se iz njega izlužijo tein, pa kaj jaz vem kaj za ene zadeve s strokovnimi imeni… skratka tisto, zaradi česar čaj poživlja. Če pa ga pustiš stati 5 minut ali več, se pa izloča tudi tanin, ki zapira. Tako nekako, po domače. Strokovno ne znam povedati, je pa preizkušeno v praksi.