Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Črne pigmentne obloge na zobeh

Črne pigmentne obloge na zobeh

Spoštovani!

Stara sem 28 let. Imam problem s črnimi oblogami na zobeh. Ponavadi se mi naredijo ob dlesni, ni pa vedno tako. Imam dobro ustno higieno – redno čiščenje, nitkanje, obiskovanje zobozdravnika (nobene luknje ali kariesa nikoli), čiščenje zobnega kamna, peskanje (1-2x letno). Sladkarij ne jem dosti, večinoma pijem vodo, ne kadim, alkohol uživam zelo redko. Ne vem kaj je še za storiti. Ta stvar me bo spravila ob živce. Je zelo neestetsko in deluje kot da za zobe ne skrbim dovolj dobro.

Bila sem že pri različnih zobozdravnikih in eden izmed njih je enkrat rekel, da to v bistvu ni zobni kamen in omenjal neko bakterijo v ustih, vendar kaj dosti ni znal povedat.Naj pa bi se večinoma pojavljala pri otrocih.

Mi lahko svetujete kako vsaj zmanjšati nastajanje teh črnih oblog? Naj ščetkam vsaj 3x dnevno? Je mogoče krivo to, da imam gastritis in mi kislina to povzroča? Naj popolnoma opustim kavo, čaj? Čeprav tako ali tako večinoma pijem samo vodo. Naj nabavim kakšno sonično ščetko? Je krivo, da uporabljam premehko mehansko ščetko – Curaprox ultra soft? Slučajno veste za karkoli kar bi vplivalo na to bakterijo? Kakšen članek, raziskavo o tem, lahko v tujem jeziku, bilokaj. Me lahko usmeriti h kakšnemu zobozdravniku glede tega?

Vem, da obstajajo hujše zadeve, vendar to mi že zelo načenja samozavest in v družbi se zaradi tega sploh ne smejim več, poleg tega pa vpliva tudi na moje finance (redno peskanje, tudi 2x letno, poskušanje novih izdelkov itd.). Prav tako pa me skrbi za sklenino zaradi rednega peskanja.

Za vsako informacijo bom zelo hvaležna.

Lp, Nina

Pozdravljeni,

Res je, da obarvanje povzročajo določene kromogene bakterije. Le te so nepatogene bakterije ustne flore. Ustna flora pa se pod določenimi pogoji lahko spreminja ( spremenjena prehrana, uporaba določenih zdravil, predvsem pa uporaba antibiotikov ipd.) Tako je lahko pričakovati, da bodo te bakterije pod določenimi pogoji izginile same. Zabarvanje lahko upočasni uporaba sonične ščetke, sicer pa kot ste omenili je peskanje najprimernejša metoda odstranitve oblog.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close