crna vdova ali zgolj osebnostna motnja
Pozdravljeni,
Zelim deliti z vami tole temo, za katero se mi zdi da se dogaja samo meni, ampak sem preprican da ni tako osamljen primer. Lepo prosim kdor je imel podobno izkusnjo, da jo deli z menoj, ker res ne vem vec kaj storiti.
Starsa sta se pred 15 leti locila. Razlogi so bili take in drugacne narave, najvecji problem je bil egoizem oceta. Toda ni sedaj to pomembno za ta primer. Sam, edinec sem bil na zacetku bolj naklonjen ocetu, scasoma sem spoznal da je imela mama prav. Sedaj pa se zacne problem. Par let po locitvi je oceta “spoznala” cca 20 let mlajsa gospa, sicer na ven zelo urejena, pod krinko pa prava katastrofa. Se dobro, da je tako primitivna, sicer bi ji bilo se lazje pri uresnicevanju svojih interesov, ki pa so vcasih popolnoma nelogicni. Ne vem ali je to posledica zaletavosti ali samo kombinacije zlehtnobe in neumnosti v istem trenutku. Oceta je postopoma osamila, ne samo od mene in moje druzine, ampak od vseh. Tako ji je verjetno lazje manipulirati z njim. S tem smo scasoma zaradi ljubega miru sprijaznili in imamo kontakt res samo za nujne zadeve, odnosa med menoj in ocetom ni vec. sem trpel, todavscasoma sem si rekel nehaj, posveti sevraje svoji druzini.
No, seveda pa je kot se za slovenijo spodobi primer se z nepremicnino. Z ocetom sva solastika hise, kjer tudi zivimo. Potrebna je obnove tu in tam, sam imam sredstva in zelim obnoviti npr. streho, pa mi oce prepoveduje, kljub temu da sem pripravljen vse sam financirati in nic ne zahtevati od njega. Streha nam bo padla na glavo, je se azbestna, skodi zdravju,….. hocem dobro, pa mi ne pustijo. Oce mi je pred casom ze ustno odobril zamenjavo, z opombo da on nima denarja in sem mu jasno povedal da bom jaz financiral….Zdaj se je pa vmesala gospa….in zmanipulirala oceta, da mi je napisal pismo da ne dovoli obnove strehe, ki nam bo padla na glavo…
meni se mesa, ne vem vec kaj naj naredim, ena sama zlehtnoba …..Jaz jo razumem, da je oce njena nalozba, sama nima namrec nic, pri svojih 50 ima 2 leti delovne dobe in je pac ocitno njen poklic to kar dela sedaj z mojim ocetom in je ze prej,… toda zakaj ne dovoli obnoviti strehe, kar bi itak jaz financiral??? Katastrofa.
Ce ima kdo kak nasvet, primer, lepo prosim…
Nisem pravnik, vendar, če je obnova nepremičnine nujna, da se prepreči propad, potem en solastnik ne more preprečit izvedbe.
Pojdite po nasvet k odvetniku.
Stte mogoče razmišljali o tem, da mogoče nova žena nima z očetovim obnašanjem nič, da ima oče sam kakšne psihične težave, ki se na tak način manifestirajo?
Nisem preprican, da oce nima kake motnje, pomoje je njegova Edina motnja to, da je reva in se ne upa postaviti zase in ga gospA maltretira in izkorisca on pa to dopusca a samo Da ima mir in navzven pred sosedi zgledno zivljenje, pa so tudi ostali ze vse dojeli. Kot sem ze prej omenil egoism.
Res ni to samo med mano njim is to se je zgodilo v njegovem odnosu z ostalimi. Nikogar vec Nima.
Pozdravljen Grgur!
Kot sam praviš, je tudi oče precejšni egosit in zgodi se, da se najdeta dva ta prava za skupaj, kjer furata skupaj en precej slab trip ( za vse ostale seveda). Osamitev je eden od znakov, da je nekaj hudo narobe in da je precej verjetno precej manipulacij vmes.
Kar bi ti jaz svetovala je, da se absolutno nehaj ukvarjat z njima ( razen kolikor potrebuješ zase) – kakor si bosta postlala, tako bosta imela. Razmisli, kaj je treba storiti ( zate in za tvojo varnost in tvoj del nepremičnine) in se tega loti, ne glede na vse skupaj.
Če nek objekt propada ali lahk ogroža zdravje ljudi je lastnik dolžan popraviti, kar je popraviti treba, drugače ga lahko inšpekcija precej oglobi. Tudi sama ti svetujem, da se posvetuješ z odvetnikom kakšne so tvoje pravice in dolžnosti, ker se zna zgoditi, če se bo kaj res hudega zgodilo, da boš soodgovoren.
Potem se loti obnove, vendar se pred tem dobro pripravi, ker je to, da ne boš več plesal tako, kot bosta onadva hotela kot bi dal biku pred očmi eno rdečo cunjo. Najprej jim na kratko in brez dolgih razlag in razprav ( tu bodi res strikten, ker v razpravaljnju in kreganju se odlično znajdejo) pojasni, da se bo delala obnova, kdaj in da jo to tako nujno, da nimata možnosti več pritožb. Dobro bi bilo, če bi jima to dal na pisno, če pa priložiš še kakšne zakone, predpise ali mnenje inšpekcije toliko bolje. Takšni ljudje se ponavadi umaknejo pred tem, kar smatrajo, da je močneje od njih ali da bi trpel njihov ugled ali denarnica.
Pripravi se na norenje, bentenje, kričanje, manipuliranje…itd…..in se z njima ne spuščaj v razpravljanje, zgolj kot pokvarjen gramofon povej, da je to treba in da tako bo. Če bo prehudo jima reči, da se boš z njima pogovarjal, ko bosta bolj mirna, da se dogovorite za urnik in vse ostalo, vendar, da obnova bo neglede na to, kaj bosta počela. Če ne bo šlo drugače obvesti inšpekcijo, naj jima nakloni kakšen obisk.
Pri tem si ti največji šibek člen. Ker te dobro poznata in imata izpiljeno delovanje vesta kje so tvoje šibke točke in prav na te bosta pikirala z vso silo. Če boš vztrajal in bil trden in neomajen ( kar bo zelo težko, zato je dobro , da imaš kakšno zunanjo podporo – prijatelji, terapevt..) bosta dojela, da sta trčila ob zid in bosta prenehala. NO ja, vsaj z najhujšim, nagajala bosta če bosta le lahko in kadarkoli bosta začutila, da si šibek.
Če to zdržiš in je streha popravljena, se bo verjetno končalo tako, da se bosta okoli hvalila, kako sta onadva tista, ki sta vse naredila in kako brez njiju ne bi bilo nič in kako sta bila uboga ali kako sta onadva skoraj vse financirala…itd. Presliši – važno , da je streha nova.
Koliko živcev ti bo vzelo je odvisno od tebe, če se boš spustil sprovocirati veliko, če boš trden in neomajen in se ti bo uspelo umiriti vsakič posebej ne glede na njune provokacije , potem boš iz tega boja prišel kolikor toliko ok.
Svetujem tudi pogovor s tvojo mamo, naj ti po resnici pove, kakšen je tvoj oče in kaj deluje in kaj ne. Skoraj prepričana sem, da ti ni povedala vsega grdega, ker te je kot vsaka mama poskušala zaščititi pred egositičnim očetom in njegovimi grdimi platmi. Morda je sedaj čas, da se razčisti preteklost, to je vedno dobro.
GittaAna