Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja covid

covid

kolikšna je verjetnost, da ponovno zbolim za covidom še kdaj (potrdilo o prebolevnosti mi je poteklo 1. maja)? Je varno potovati zdaj ko ni ukrepov (bojim se da se bo jeseni vse zaprlo in bi zato rada šla v tujino pred morebitnim zaprtjem?) Glede 4. odmerka cepiva /sem 3x cepljen) me zanima ali naj bi bilo junija na voljo? bo potem najbrž potrebo 1x letno cepljenje, kot je Krek rekel? Se bo jeseni res vse zapiralo ponovno in bodo ukrepi?

Spoštovani, imunost po koronavirusnih okužbah je (znano) kratkotrajna, kako in koliko, je odvisno od seva. Najkrajša trenutno zaznana razlika  med okužbama z delta sevom in omikronskim sevom je 20 dni. Kako pogosto cepljenje je (bo) potrebno, če sploh, trenutno ni mogoče reči. Bolj pomembno, kot večkratno cepljenje posameznika, je širša precepljenost skupnosti. Cepljenje je zaenkrat slabo učinkovito za preprečevanje omikronske okužbe same, verjetno pa prispeva k zmanjševanju težje oblike okužb (ki pa so pri omikronu tako in tako redke). Četrti odmerek cepiva trenutno nikakor ni smiseln. Večina omikronskih okužb poteka blago ali celo asimpromatsko, zato so v luči prevladujočega omikronskega seva (in vašega statusa cepljen in še prebolevnik) potovanja v tujino varna. V kolikor bodo države sleidile dosedanjim spoznanjem zapiranja nikakor ne bo, saj je ob omikronu povsem neučinkovito, poleg tega ima samo zapiranje številne škodljive posledice, ki presegajo negativne posledice kovida samega (zmanjšana dostopnost do zdravstvenega varstva, naraščanje duševnih motenj in poslabšanje duševnega zdravja, prepozno odkriti raki in poslabšanje kroničnih obolenj zaradi slabe dostopnosti, zmanjšanje gibalne zmogljivosti, naraščanje debelosti, poslabšanje bolezni odvisnoti,naraščanje nasilja v družini, posabšanje ekonomskega statusa, … …)

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

 

Mene pa zanima kako je to mogoce, da se napoveduje za jesen, da bi naj prisel nevarnejsi sev, ce pa scasom moc virusa slabi?

Zanima me pa tudi to ali cepljenje 2x ali 3x pomaga kaj pri blazji obliki omicrona? Kaj pa samo prebolevnost?

Nič takega se ne napoveduje. Govori se le o stalnem spreminjanju virusa in o pričakovanem intenziviranju obolenj (glede na letni čas, podnebne razmere, večje druženje v notranjosti, … in dejstvo, da bo od zadnjega večjega vala takrat že cca 6 mesecev, kar pomeni pričakovano upadanje imunosti, ki je pri koronavirozah, na splošno, kratkotrajna).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Tako cepljenje, kot prebolevnost, le malo, oz. delno, ščitijo pred okužbo samo, nekoliko bolj pa ščitijo pred težjim potekom bolezni (ki pa je pri omikronu v večini primerov blag). Cepljenje in prebolevanje je treba gledati v luči gradnje (nalaganja) dolgotrajne odpornosti proti koronavirusnim okužbam (ki se jo gradi več let, ob več izpostavitvah).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

kako lahko vem, kateri sev sem prebolela?

V kolikor se ni ob sami okužbi izvajalo sekvencioniranja (ugotabljanje tipa), kasneje tega ne morete več izvedeti. Lahko samo posredno sklepamo, kateri tip je v času vaše okužbe prevladoval.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Če sem bil v četrtek pozitiven na domačem testu, v soboto na hitrem, danes sem negativen na domačem. Zanima me ali lahko naredim jutri in prekinem karanteno ali velja komaj od sobote en teden?

Velja ali 1 teden po prvem hitrem testu s ponovnim negativnim hitrim testom;

Prej pa le z negativnim hitrim testom IN potrdilom zdravnika (zdravnik bi na potrdilu navedel 1. dan okužbe),

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Dober dan. Imam eno vprasanje, danes je en teden od pozitivnega testa, sem ze negativna. Znakov nimam vec nic, imela le en dan vrocine, oblivanje, rahel glavobol, nahod in minimalno kaslja. Edino kar me zelo skrbi je to, da imam obcutek pekoce koze na glavi in po hrbtu do kriza. Podobno kot ob vrocini. Skrbi me, da gre za kaksno vnetje zivcev??

Spoštovani, srbečica kože, recimo, spada manj redkejše simptome kovida, ki spontano izzvenijo. Morda vzamete kakšen antihistaminik.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ja, srbecica ja, vendar tu gre za pekoc obcutek. Skrbi me vnetje zivcev.

Glede na to, da ste tak občutrek zaznavali že ob prejšnjih virozah, počakajte.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ja, danes je manj opazno. Je sd pa malo prisotno. Znakov pa nimam.nic in sem negativna. Verjetno ti obcutki spontano izzvenijo?

In se to, ce se prekuzis 3.4 5x, jevsakic lazja okuzna?

Se vprasanje ,ki ni v smislu infekcij, kaj je lahko razlog, da si omoticen, ce ti sonce sije na glavo pa lahko tudi kratek cas?

Se opravicujem, ker se super pocutim, sem danes sla v vrt delati, je en teden od okuzbe. Sedaj opazim, da me malo pece grlo. Sicer imam tudi s kislinoo tezave. Je lahko to kak zaplet covida?

Spoštovani, zaplet prav gotovo ne, lahko pa pomeni, da se sluznica še ni popolnoma obnovila ali pa, da je sreba spiti malce več teekočine. Lep dan, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Ja, to grlo se me malo skeli. Vsi mi pravijo, da je od covida, a jaz ze 2 3 dni negativna. Je to mozno?

Spoštovani, je možno, prav tako je možno, da je še kakšen drug blag virusni infekt zraven, ki jih ta hip kar mrgoli…

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Ni pa to kak problem  ce je se od covida? Da se kaj razvije ven hujsega??

New Report

Close