Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja covid

covid

kdaj se lahko v evropi pričakuje 4. odmerek proti covidu? bo samo za ranljive skupine, po kolikšen času naj bi bil potreben ta poživitveni odmerek? da kao dosedanje študije kažejo, da samo povrne imunost na isto raven kot je bila po tretjem odmerku? Ali sploh ne bo potreben, ker se bo epidemija umirila oz. bo odvisno od števila okuženih ali bo potreben?

Spoštovani, na vaša vprašanja zaenkrat odgovorov še ni, saj je vse odvisno od tega, v kolikšni meri in v katero smer se bosta spreminjali tako nalezljivost, kot patogenost virusa SARS-CoV-2.  Vsekakor pa morate vedeti, da je svetovna precepljenost nasploh izjemno nesorazmerna, in mnoge države nimajo precepljenega niti 10% prebivalstva s prvim odmerkom. V tem momenu je bistveno pomembnejše, da se dvigne svetovno kolektivno zaščito vsaj z osnovnim cepljenjem.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

za države v razvoju ne namenjajo dovolj cepiva zaradi cene, ker si ne morejo privoščiti plačati polno ceno pač. Tako, da money talks. in ne bo možno precepiti revne države, ker namenjajo cepiva za bogate države. nekatere države že govorijo o 4. odmerku. v Izraelu je kao da 4. odmerek samo vrne imunost na tisto takoj po 3. odmerku in ne viša v bistvu odpornosti, tako, da koliko zaščiti v bistvu?

Spoštovani, odgovora na to, vam v luči prevladujoče različice omikron ta hip prav gotovo ne morem dati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close