Najdi forum

concor 2,5

Spoštovani g. dr. Cibic,

zaradi ponavljajočih se napadov hitrega, nerednega bitja srca in pogostih ekstrasistol sem včeraj opravil pregled pri kardiologu. Bega me kar nekaj stvari. Naj omenim, da je bil pregled samoplačniški, prav tako so šle kompletne biokemične preiskave (lipidogram, itd..) v moje breme in bi pričakoval malo prijaznejši odnos, kakor sem ga bil deležen. Zdravnik si je vzel zame točno 10 minut, na brzino mi je poslušal srce (hrbet, vratne arterije), pretipal gležnje, postavil par vprašanj, – anamneza, alergija na zdravila, katera zdravila jemljem, status kadilca, ipd…
Natančno sem mu opisal napade, nakar mi je zagotovil, da je z mojim srcem vse v redu in me poučil o vagalnih manevrih. Na EKG-ju, ki sem ga opravil, je naprava zapisala: sinusna tahikardija, povečanje levega atrija, drugače normalen EKG. Zdravnik tega “povečanja” ni komentiral.
Izvid: “Blag šum nad erbom je funkcionalen, popravljen QT interval 88 mms, normokardna sinusna akcija, toni jasni in čisti…”
Tlak: 140/85 (bilo me je dokaj strah), pa tudi sicer se moj tlak giblje med 110/80 in 120/85.

Dg.: paroksizmalna supraventrikularna tahikardija
SVE(?)

“priporočam nadaljnje preiskave ščitnice (T3, T4), UZ srca, Holter in CEM”
“Odločim se za Concor -COR 2,5 mg zjutraj.”
Zakaj mi zdravnik priporoča nadaljnje preiskave in jemanje Concorja, v navodilu katerega piše, da je indiciran za srčno popuščanje (!), obenem pa trdi, da je z mojim srcem vse v redu? Ima to “popuščanje” povezavo s povečanjem (?) levega atrija, kar je zapisala naprava in česar on ni komentiral?

Sicer sem star 28, 171/63, nekadilec, vegetarijanec, športno aktiven, holesterol 3,43 celokupni, LDL 1,4, trigliceridi 1.62, v anamnezi ima oče angino pektoris (pri 55 letih), hipertrigliceridemijo in hiperholesterolemijo

Najlepša hvala za vaš odgovor!

“Poetae nascuntur” je star latinski rek v zvezi s pesništvom, ki v primeru zdravnikov pove, da “zdravnik se rodiš ali pa nisi”. Ni malo zdravnikov, ki “vidijo” samo bolnikove organe, ne pa človeka, ki je za njimi.

V “mojih” časih, ko nismo razpolagali s sodobnimi aparaturami, smo diagnoze ugotavljali predvsem s skrbno anamnezo in skrbnim pregledom bolnika. Danes je stanje povsem drugačno. Izvidi so mnogokrat rezultat suhoparnih podatkov, ki jih zdravnik dobi iz aparatov.

Izgleda, da se pri vas ponavljajo napadi nadprekatnega bitja srca, morda tudi napadi t. i. migetanja preddvorov, ki jih preprečujemo in zdravimo z zdravili in v izrednih primerih z operativnimi (invazivnimi) posegi.

Mnogi bolniki uspejo prekiniti napade z vagalnimi manevri, ki vam jih je opisal kardiolog.

Napisali ste, da je zdravnik pri UZ pregledu srca ugotovil povečan levi atrij in da tega izvida ni komentiral. Možno je, da je levi atrij komaj povečan in da ni bil “v igri”, ko se je zdravnik odločal o načinu zdravljenja. Morda pa se je za Concor odločil z željo, da bi vas zavaroval pred napadi nerednega bitja srca.

Vsekakor si predstavljam, da je kardiolog naročil dodatne preglede (tudi kontrolni UZ pregled?), da bi razčistil vprašanje povečanja atrija.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani g. dr. Cibic,

najlepša hvala za vaš odgovor in cenjen trud! Pred seboj imam kardiološki izvid in zmotili sta me še dve stvari, na katere nisem dobil odgovora. Lepo vas prosim za pojasnilo ali gre za bolezensko stanje oziroma znak, da se bo le-to pojavilo…

EKG: “pokaže normogram, sinusno tahikardijo 120/min., dolžina QRS kompleksa 88 msec., sicer korigirana QT doba 0,44 sec., brez znakov za obremenitev, ishemijo oziroma eventuelno hipertrofijo miokarda, prisotne so blage IV prevodne motnje, ki niso signifikantne.”

Kaj konkretno pomenijo korigirana QT doba in blage IV prevodne motnje v smislu zdravega/bolnega srca in nadaljne prognoze?

Najlepša hvala za odgovore!

Lep pozdrav,

Miha

Ko analiziramo zapis EKG, smo pozorni na dolžine (čas trajanja) posameznih dogodkov v srcu v času njegovega krčenja in v času ponovnega polnjenja s krvjo.

Doba (čas) QT je čas, ki preteče od začetka električnega vzburjenja prekatov do prenehanja vzburjenja. Ta čas je obratno sorazmeren s hitrostjo bitja srca in je zelo spremenljiv. V konkretnem primeru QRS 88 msec je povsem normalen, doba QT 0,44 sec kaže na nekoliko podaljšan čas polnitve prekatov.

V vsakem učbeniku o EKG pisci opozorijo na velike fiziološke variante elektrografskih zapisov in da je EKG preiskava mnogokrat premalo povedana, da bi bila odločilna.

Izgleda, da nimate niti povečanega srca niti premalo prekrvljenega, pač pa le blage prevodne motnje prevajanja dražljaja, ki so še v fizioloških mejah.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

spoštovani strokovnjak

Star sem 29 let,in samo letos se mi je neredno bitje srca pojavilo že trikrat,drugače se mi je pa prvič pojavilo pred dvemi leti, in sicer le enkrat.
Ko sem imel letos prvič ta problem mi je srce preskočilo z rytmonormom,drugič sem bil na elektrokonverziji,tretjič pa spet z rytmonormom.
Zanima me zakaj se to pojavi,in kako se to odpravi,ker res nebi rad celo življenje užival tablet, namreč sedaj mi je zdravnik predpisal concor 2,5mg enkrat dnevno.

Sedaj pa ravno prihaja “ti” veseli december in kako kapljico si bi rad privoščil, in me zanima kako je z uživanja malih količin alkohola če jemljem prej omenjeno zdravilo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Kar pogosto se dogaja, da točnega vzroka aritmije ne najdemo in, da ne uspemo napovedati dolžine trajanja zdravljenja z zdravilom s katerim “premagamo” vzrok aritmije. Če je vaš zdravnik posumil ali ugotovil, da so pri vas neredni utripi (ekstrasistole) posledica toksičnih vplivov (kajenje, alkohol, kava, itd.) svetujem, da se jim čim več izognete, sicer ni zadržkov, da si ob predstoječih praznikih privoščite kozarec alkoholne pijače.

New Report

Close