Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Cmokanje pri dojenju

Cmokanje pri dojenju

Lep pozdrav,
Imam dojenčka starega en mesec in 7 dni. Dojenje nama nikakor ne steče. Porodna teža je bila 3060g, odpustna 2950g. V posvetovalnici prvi enem mesecu in 1 dan, 4450g.
Težava je v tem, da se praktično ne dojimo. Vse obroke si mleko črpam in mu dajem po steklenički. Na dojko ga sicer pristavljam, vendar 2x povleče in začne cmokati. Zanima me ali tudi, če cmoka pije mleko? Proti večeru pa se z dojko krega, se začne dreti. Mislim, da imam sesalno zmedo. Najboljše je ponoči, ko slišim, da malo večkrat povleče, vendar potem spi in spet nič ne popije. Flaško pa spije tudi v spanju.
Že v bolnici je bil zaspanček. Prvi dan se sploh ni hotel dojiti, je samo spal. Drugi dan sem ga dojila, vendar kasneje ugotovila da nic ni popil. Tretji dan sem ga zacela tehtati in ni nic spil. Zato sem začela črpati in mu dajati flaso, da bi se okrepil in začel sesati dojko, vendar neuspešno. Doma se je ponavljalo enako. Na dojki je popil max 20ml, zato sem črpala mleko in mu dajala po flaši, kar delam še sedaj. Nekajkrat smo mu dodali še novalac plus zvečer, ker nisem mogla več nič iztisnit. Sedaj si zvečer pripravim obrok za naslednji dan tako mu zvecer segrejem, ko ne gre več s črpanjem.
Še vedno nisem obupala in bi rada dojila, vendar ne vem kako in ali bo sploh možno, da se odvadi od flaše in sprejme dojko kot hrano, ne samo kot tolažbo.
Kako naj ga pripravim, da bi dojko dejansko začel prazniti? Kaj lahko naredim, da bi nehal cmokati? Enako cmoka tudi, ko pije po flaši.
Naj omenim še, da imam v eni dojki mleka za obe. Druga je pa praktično prazna. Iz nje uspem načrpati max 30 ml. V njej se delajo veliki vozli. Iz druge pa načrpam tudi do 150ml. Ali je možno povečati količino mleka samo v eni dojki? Jaz dojenčka večinoma pristavljam na to dojko, kjer so vozli, ki jih zmehča. To dojko ima tudi raje, ampak na žalost je tu malo mleka.
Res bi rada prešla na dojenje, vendar nikakor mi ne rata pripraviti dojenčka, da bi več časa sesal na dojkah.
Pa še to me zanima, glede na to da je zunaj vekik vročina (in tudi notri); koliko časa lahko imam flaso z mlekom na sobni temperaturi, ki je okoli 26 stopinj.

Najlepša hvala že v naprej za pomoč.

Pozdravljeni,

vaš fantek je v enem mesecu pridobil približni kilogram in pol (merimo od najnižje teže, ki je običajno nekoliko nižja od porodne in odpustne). Napredovanje je zelo nadpovprečno. Minimalno pričakujemo, da bo dojenček dobival 120g na teden, povprečno pa okoli 170g na teden. Če vam gre teža še vedno hitreje od minimuma oz. celo od povprečja, potem zagotovo ne potrebuje dodatka ali pa je to znak, da ga lahko počasi zmanjšujemo.

Cmokljanje je znak, da otrok ne ustvari vakuuma dobro, kot bi ga moral. Največkrat je težava, da otrok v tej starosti cmoka v tem, da ima priraščeno podjezično vez. Ste opazili, da je kožica pod jezičkom priraščena na jeziček precej proti konici ali celo na konico in jo zateguje nazaj (jezik postane srčaste oblike). To preverimo, kootrok joka ali zeha. Če se ta težava dogaja že od rojstva, potem je treba to nujno preveriti. Otroku se kožica ambulantno preščipne in dojenje je ponavadi “rešeno”. Poseg je trenuten in za otroka nenevaren, zaceli se zelo hitro.

Druga možnost je sesalna zmeda. Torej da ne zna sesati na dojki, toda če cmoka tudi stekleničko, je bolj verjetna prva možnost. Zvečer bi lahko bolj do izraza prišla sesalna zmeda, sploh če je razdražljiv in preutrujen. Dobro je, če so še vedno (vsaj čez dan) obdobja, ko se želi pristaviti na dojko. Poskusite ga pristaviti tako, da je zarit v dojko, bradica globoko v tkivu dojke, glavica nagnjena rahlo nazaj, pridvignjen mora biti cel na višino dojke, ne da se sklanjate nadenj (saj lahko teža dojke pritiska na spodnjo čeljust in vse skupaj še otežuje). Imate morda veliki dojki? Nosek je prost oz. se lahko le s konico majčkeno dotika dojke. Morda bi vam katera od svetovalk za dojenje na srečanju La Leche League lahko pomagala v živo, da bi ugotovili, kaj točno je narobe in ali bi se otroka dalo pristavljati tako, da bi mu težave olajšali.

Žal na daljavo ne morem oceniti, ali ob cmokanju pije mleko. Povsem možno je. Si lahko prosim ogledate video posnetke dojenčkov, ki samo dudajo dojko za razliko od tistih, ki na dojki tudi zares aktivno požirajo mleko? te posnetke najdete tukaj http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=videos-slovenian

Res ste vztrajni s črpanjem mleka. Upam, da čim prej ugotovite, kje ima otrok težavo. Dojenje še lahko steče. Mislim, da je ključno, da se odkrije vir cmokanja. Poglejte tukaj, smo že pisali o takih primerih, morda vam bodo v pomoč izkušnje drugih mater.
Težave v prisesavanju dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4193430 (prekratka kožica pod jezičkom)
http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=36:tonguetie-release&catid=6:video-clips&Itemid=13 (krajšanje prekratke kožice pod jezičkom, video)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4254492 (1t, cmokanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4390802,4396854 (1t, boli – velike dojke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978317,1978317 (7t, cmokanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981855,1982011 (2m, cmokanje)

Odvajanje od stekleničke je drugi korak. Najlaže gre, če stekleničko zamenjamo z drugimi načini dohranjevanja, npr. s sistemom SNS, da je vse sesanje na dojki, a za to se mi zdi potrebno rešiti najprej zgoraj omenjene težave s pristavljanjem in cmokanjem.

Ni slabo, zelo dobro je, če otrok dojko sprejema, tudi če za enkrat bolj kot tolažilko, to namreč pomeni, da se jo je navadil in da se sesanja na njej še vedno uči. Najteže je otroka namreč učiti dojenja, če dojko odklanja v vseh situacijah, pri vas pa ni tako.

Da, dojite/črpate lahko polno duti samo iz ene dojke. Mnoge matere dvojčkov polno dojijo in ena dojka tvori dovolj mleka za enega otroka. Otroka kar dalje pristavljajte na obe dojki.

Na sobni temperaturi, ki je zdaj poleti kar visoka, ne priporočam, da bi mleko stalo več kot 2-3 ure. Sicer tudi v kakšnih 5h verjetno še ne bo kislo, a bolje je, da se ga shrani v hladilnik. Do naslednjega hranjenja pa je tudi lahko zunaj. Če greste na daljši sprehod, dajte ohlajeno stekleničko v termo posodo, ki varuje pred vročino, pa je tudi lahko tam notri vsaj kakšnih 5-h. Običajno je na sobni temperaturi do 20 stopinj materino mleko obstojno (se ne skisa) do 10h.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Najprej najlepša hvala za vaš odgovor in nasvete. Pogledala sem vse linke in posnetke, ki ste mi jih poslala. Ugotavljam, da nisem edina s težavo cmokanja. Še vedno pa ne vem kako to rešiti.
Naš dojenček je enak kakor tisti na videu Dudlanje. Poskušala vem vse možne položaje za dojenje, a ni nič boljše. Zdi se mi pa, da malo več mleka popije kljub cmokanju. To vidim po dojki, ki se malo sprazne. Predvsem vidim , da na manjši dojki ni vec vozlov. Vendar ne dovolj za en obrok.
Do sedaj mi je samo enkrat uspelo, da ni cmokal in se je dojil malo daljši čas. Recimo 10 minut. Potem pa spet isto. Cmoka in na dojki ne zdrži dolgo. Da ni pravilno zagrabil dojke vidim tudi po tem, da mu na spodnji strani kaplja mleko.
Pogledala sem jeziček, kožica je nekje pol cm pod robom jezika. Jezik ne dobi obliko srčka. Ko gremo k pediatrinji, jo bom povprašala naj ona pogleda. Meni se ne zdi sicer kot na videu, da bi lahko kaj preščipnili.
Naj povem, da sem mu v teh dneh zamenjala stekleničko. Iz stekleničke Mam, sem prešla na Aventovo, ki naj bi bila bolj v obliki dojke, da bi se morda cmokanje končalo, vendar še vedno cmoka tudi po steklenički. Kot da ne odpre dovolj ust oz. Jih na začetku odpre, potem pa popusti in bolj zapre. Prvič povleče lepo, potem pa začne cmokati.
Dojki nimam veliki, prav nasprotno.
Zanima me kje se lahko srečam s svetovalko, da bi mi pomagala pri pristavljanju in pogledala kaj delam narobe? To bi res potrebovala. Sama ne vem več kako naj ga postavim, da bi prenehal cmokati. Poskušam vse načine, a vedno isto. Rada bi se rešila stekleničke, ampak zaenkrat se ne upam opustiti, saj se bojim da bi premalo pojedel. Ponoči ga več dojim, saj v spanju več časa zdrži.

Hvala vam še enkrat za vso pomoč. Lep pozdrav.

Tam, kjer je pavza/odmor med sesanjem, otrok pogoltne. Torej da, lahko golta tudi, če se slišijo takšni cmokljajoči ali klikajoči glasovi, vendar pa je treba otročka spodbujati, da vleče. Morda lahko izvajate tudi kompresijo dojke, na kateri se doji. Stiskate dojko z roko, da otroku izboljšate tok mleka. Ko počiva, mati počiva, ko otrok seslja, mati stiska.

Dojenje in logika obrokov nista združljiva in se največkrat prav tepeta. O tem sem pravkar pisala tukaj … http://med.over.net/forum5/read.php?94,10520399 Če dojenček posesa malo, lahko dobro napreduje, če ima veliko število podojev. Nekateri lahko dobro napredujejo, če jih dajemo pogosto na dojko, lahko tudi 5-10min za tem, ko so se že intenzivno dojili. S tem spodbujajo tvorbo mleka, se učijo dojenja, so aktivni in čedalje bolj spoznavajo, kako zadeva deluje, pa še izognemo se situacijam, ko postanejo zelo lačni in jih je težko dojiti mirno.

“Do sedaj mi je samo enkrat uspelo, da ni cmokal in se je dojil malo daljši čas. Recimo 10 minut. Potem pa spet isto. Cmoka in na dojki ne zdrži dolgo. Da ni pravilno zagrabil dojke vidim tudi po tem, da mu na spodnji strani kaplja mleko.”
***Ali menjava strani kaj pomaga?

Glede stekleničk in podobnosti z dojkami gre večinoma zgolj za reklamne slogane, nobena steklenička ne more posnemati sesanja na dojki. Preverite podjezično vez še pri pediatru. Glede na to, da cmoka tudi na steklenički, mislim, da je tehnika otrokovega sesanja neoptimalna. Kaj pa, če bi poskusili še z vajami za pravilno sesanje? http://med.over.net/forum5/read.php?94,4291276,4300143 (pravilno sesanje, vaje)

Tukaj so objavljena srečanja podpornih skupin. http://www.dojenje.net/urniki.html
Zdaj poleti srečanj sicer žal ni. Od kod ste? Morda se lahko povežete s katero od svetovalk, ki se bodo udeležile dogodkov ob Tednu dojenja, to soboto. Mamice se bodo srečevale v mnogih slovenskih krajih.

Ste razmišljali o dohranjevanju z lončkom namesto stekleničke? Ali po brizgi, žličk, kapalki. Obstaja veliko načinov dohranjevanja, ki so preprosti in poceni, pa ne povzročajo sesalne zmede. https://www.youtube.com/watch?v=pvpMPBRLeN4

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,

imam dvomesečnega dojenčka, ki cmoka/klika ob dojenju, že od rojstva dalje. Jezička nima priraščenega. Je moj drugi otrok, prvega sem uspešno polno dojila, zato vem kako izgleda pravilno pristavljen otrok in se mi zdi, da je dojenček ustrezno pristavljen – spodnjo ustnico ima zavihano navzven, zgornjo sicer ne, brada je lepo ob dojki. Mogoče nima dovolj odprtih ust? Dojenček drugače lepo napreduje, plenice so polulane in pokakane redno. Na desni dojki se mi je že ob prvem podoju naredil nekakšen žulj (se je dojnček napačno pristavil in mi poškodoval bradavico), ki se vleče do danes, včasih gre na bolje, včasih, pa mi dojenček na novo poškoduje bradavico. Sedaj poškodba izgleda kot bela bunkica na vrhu bradavice. Na levi dojki nimam težav (otrok cmoka na obeh). Kaj svetujete še glede cmokanja, je možno, da otrok cmoka kljub pravilni pristavitvi? Kaj svetujete glede poškodbe na bradavici (mažem sicer z bepthenom in uporabljam komprese multi mam). Hvala in lep pozdrav.

New Report

Close