Najdi forum

citomegalovirus

pozdravljeni,pred tremi leti sem imela spontani splav,odkrili so mi pregrado v maternici in citomegalovirus.
Zatakne se pri tem citomegalovirusu,sploh ne vem kaj to je,zakaj sem to imela,in ce ponovno zanosim,da se mi ne ponovi,ce se sploh lahko.
Malo zmedeno vprasanje,ma upam da mi boste odgovorili.
Hvala lepa in LP

Zdravo!
Okužba s s citomegalovirusom je zelo razširjena saj je s tem virusom okuženo najmanj 70% ljudi. Okužba lahko poteka brez opaznih bolezenskih znakov (in posledic) ali pa s povišano temperaturo, hepatitisom (vnetjem jeter) in pneumonitisom (vnetjem pljuč). Po prvi okužbi ostane zavedno v telesu kot latentni virus in se lahko reaktivira (podobno kot herpes).
Najbolj nevarna je prva okužba v času nosečnosti, ker nosečnica v tem primeru nima protiteles, ki bi se vsaj nekoliko zoprstavila okužbi. Virus prehaja skozi posteljico in lahko okuži plod. Hude posledice prve okužbe posebej če ta nastopi v prvi polovici nosečnosti ima približno 10 % inficiranih plodov. Te sosmrt ploda (spontani splav), mrtvorojenost, premajhna glavica (možgani) ali huda okužba novorojenčka (sepsa) s trajnimi posledicami.
Teoretično se v naslednjih nosečnostih virus lahko reaktivira, najpogosteje pa se ne.
LP

New Report

Close