Ciste v glavici ploda
Spostovani dr. Pusenjak,
se opravicujem za novo odprto temo. Sem prvic registrirana na taksni spletni strani in se se ne spoznam najbolje. Na Vas se obracam v upanju,da mi boste pomagali odgovoriti na par vprasanj. Sem v 16t 3/7 druge nosecnosti. Ko sem dopolnila 12t3/7 sem bila na pregledu NS v MB porodnisnici v amb za rizicno nosecnost,kjer se tudi vodim. Tam se vodim zaradi osnovne bolezni,ki je odpoved ledvic. Sedaj sem 8let po transplantaciji. Se vedno jemljem imunosupresivno terapijo kot je Sandimun,Medrol,Imuran. Vso terapijo sem jemala tudi 4 leta nazaj v prvi nosecnosti. Prva nosecnost je potekala vec ali manj b.p. Rodila sem pri 38t 6/7 s CR zdravega fantka.
Sedaj pri drugi nosecnosti sem imela ponovno povisano NS 3,3 tveganje je bilo 1:76. Preden bi sla na Amnio sem naredila se DHT kateri je rezultat poboljsal in sicer:
Trisomy 21 B.Risk 1:517 ; AdjustRisk 1:534
Trisomy 18 1:1299 1:2057
Trisomy 13 1:4066 1:10936
Nosna kost lepo vidna.
Zato se zaenkrat nismo odlocili za Amnio, ceprav sedaj nevem ali sem se odlocila prav.
Danes na pregledu pri 16t 3/7 je ponovno gledala plod in je rekla zdravnica , da se lepo razvija vse je b.p. razen , da vidi multiple ciste chorioidnega pleksusa pri CZS ploda. Danasnji UZ izvid:
Vzdolzna glavicna,planceta zadaj,plodovnice normalno , BPD 3,97 HC 13,69 , AC 12,14 , FL 2,25 OTT 194g. Vidni so vsi organi. Morfologija v mejah normale. Dr. Pusenjak mene predvsem zanima dvoje moj izvid NS tudi po DHT. Ali bi mi Vi vseeno predlagali amniocintezo? In pa zelo me skrbijo te ciste v glavici ploda. Kaj mi lahko poveste o tem? Ali me mora zelo skrbeti. Zdravnica mi danes ni povedala nic o tem. Morfologijo ploda imam ponovno v 21t , kjer mi bo zdravnik delal podroben UZ. Kaj menite o celotni situaciji Vi? In zanima me se ali bi lahko prisla k Vam v Lj na samoplacniski UZ? Bi bilo to pametno storiti pred uradno morfologijo v v 21t , ko jo imam v Mb ali bi prisla k Vam po drugo mnenje kasneje? Zelo bi Vam bila hvalezna za odgovor. Naj povem, da sem stara 31 let PDP imam 11.3.2016 takrat bom ze 32 let stara. Prvi prvi nosenosti sem imela tudi povisano NS 3,2 riziko 1:191. , ampak je bilo na koncu vse ok. Hvala Vam ze vnaprej za kakrsnokoli informacijo.
Lep pozdrav in vse dobro.
Spoštovani,
ciste ch. pleteža se opazi pri cca. 1% vseh nosečnosti in same po sebi ne pomenijo nič posebnega. Večinoma izginejo ali se močno zmanjšajo po 25. do 28. tednu, četudi ostanejo, pa ne motijo normalnega razvoja možgan pri plodu in kasneje pri otroku. Glede na NS 3,3mm bi ne glede na DHT vseeno priporočil AC in preverjanje plodove kromosomske zgradbe. Ni pa nič zamujenega, ker se AC dela tja do 23. tedna in še tudi kasneje. Glede morfologije bi raje videl, da pridete, če se tako odločite, okrog 22. ali 23. tedna nosečnosti, ker se takrat najbolje vidijo vse strukture, ki so lahko za pregled problematične (možgani, srce, ledvice). Mogoče do takrat celo že izginejo ciste ch.pl. ali se vasj zmanjšajo.
Spostovani dr. Pusenjak,
najlepsa Vam hvala , ker ste si vzeli cas in mi odgovorili nazaj. Dr. Mujezinovic v Mb porodnisnici je za NS po DHT in lepo vidni nosni kosti zapisal , da je tveganje za kromosomsko napako majhno zato sem se odlocila , da na Amnio nebi sla. Vendar pa sem po danasnjem pregledu in vidnih cistah ponovno v skrbeh in bi Amnio vseeno opravila. Zanima me ali naj z Amnio pocakam se do uradne morfologije do 2.11.2015 , ali se naj raje kar narocim v Mb porodnisnico dr. Mujezinovicu , da jo opravimo cimprej? Kaj bi mi vi svetovali? Hvala Vam tudi za info o UZ pri Vas. Bom poklicala v Vaso ambulanto in se narocila med 22-23t , kot ste mi svetovali. Zagotovo bi rada prisla po mnenje se k Vam. Naj omenim , da se mesecno vozim v Lj v amb za transplantacijo ledvic, kjer se vodim ze vsa leta po transplantaciji. Zadnja kontrola kreatenina in secnine je bila b.p.
Hvala od srca za Vase odgovore.
Objektivno se sicer strinjam s kolegom Mujezinovićem, da če upoštevamo poleg NS še NK in DHT, da je tveganje manjša od 1:300, ampak pri NS 3,3 mm bi pričakoval, da test na prisotno NK ne bo toliko boljši. Verjetno je bil glavni pri tveganju DHT. Kakorkoli, meni osebno se AC ne zdi takšna obremenitev. Žal drugi testi, npr. neinvazivni test NIPT zaradi vaše transplantirane ledvice ni primeren. Seveda pa je odločitev prvenstvno vaša. Če je delovanje vaše transplantirane ledvice normalno, bi sicer pričakoval, da bo ta izločala tudi vse ostale snovi kot so hCG in PAPP-a normalno, je pa to težko ugibati, ker s transplantiranimi ledvicami in interpretacijo DHT žal nimamo veliko izkušenj. Teoretično pa bi bilo možno, da je za dober DHT neupravičeno odgovorna tudi ledvica, saj se večina presnovkov (tudi prosti beta hCG in PAPP-a sta presnovka) izločajo preko dveh sistemov, ledvice in jeter in vsaj za hCG vem, da se izloča skozi ledvice, ne vem pa, kako se presnavlja PAPP-a.
Naj omenim , da je kreatenin bil tudi pred nosecnostjo ok. Najvec je bil pred nosecnostjo 65. Na kontroli avgusta okoli 10t je pa bil 50, kar pripisujejo nosecnosti.
Izvid DHT je bil
Free B-Hcg 22,7 IU/l equivalent to 0.788 MoM
PAAP-A 5.950 IU/l equivalent to 1.439 MOM
Izvid DHT po tem izarcunu, pa sem Vam ze napisala v prvem postu. Je bilo izboljsanje same NS. Ampak vseeno ostaja dvom.
Bom se jaz vseeno narocila na amnio za datum pa se naj odloci dr. Mujezinovic. Vam pa verjamem , glede izkusenj glede transplantacije in nosecnosti. Nismo vsakodnevne pacientke to pa drzi☺
K Vam se na UZ se tudi vsekakor narocim neglede na amnio ali bo opravljena ali ne. Res Vam od srca hvala za vse.
velja
Melika31, 28.09.2015 ob 13:16
Spostovani dr. Pusenjak,
se opravicujem za novo odprto temo. Sem prvic registrirana na taksni spletni strani in se se ne spoznam najbolje. Na Vas se obracam v upanju,da mi boste pomagali odgovoriti na par vprasanj. Sem v 16t 3/7 druge nosecnosti. Ko sem dopolnila 12t3/7 sem bila na pregledu NS v MB porodnisnici v amb za rizicno nosecnost,kjer se tudi vodim. Tam se vodim zaradi osnovne bolezni,ki je odpoved ledvic. Sedaj sem 8let po transplantaciji. Se vedno jemljem imunosupresivno terapijo kot je Sandimun,Medrol,Imuran. Vso terapijo sem jemala tudi 4 leta nazaj v prvi nosecnosti. Prva nosecnost je potekala vec ali manj b.p. Rodila sem pri 38t 6/7 s CR zdravega fantka.
Sedaj pri drugi nosecnosti sem imela ponovno povisano NS 3,3 tveganje je bilo 1:76. Preden bi sla na Amnio sem naredila se DHT kateri je rezultat poboljsal in sicer:
Trisomy 21 B.Risk 1:517 ; AdjustRisk 1:534
Trisomy 18 1:1299 1:2057
Trisomy 13 1:4066 1:10936
Nosna kost lepo vidna.
Zato se zaenkrat nismo odlocili za Amnio, ceprav sedaj nevem ali sem se odlocila prav.
Danes na pregledu pri 16t 3/7 je ponovno gledala plod in je rekla zdravnica , da se lepo razvija vse je b.p. razen , da vidi multiple ciste chorioidnega pleksusa pri CZS ploda. Danasnji UZ izvid:
Vzdolzna glavicna,planceta zadaj,plodovnice normalno , BPD 3,97 HC 13,69 , AC 12,14 , FL 2,25 OTT 194g. Vidni so vsi organi. Morfologija v mejah normale. Dr. Pusenjak mene predvsem zanima dvoje moj izvid NS tudi po DHT. Ali bi mi Vi vseeno predlagali amniocintezo? In pa zelo me skrbijo te ciste v glavici ploda. Kaj mi lahko poveste o tem? Ali me mora zelo skrbeti. Zdravnica mi danes ni povedala nic o tem. Morfologijo ploda imam ponovno v 21t , kjer mi bo zdravnik delal podroben UZ. Kaj menite o celotni situaciji Vi? In zanima me se ali bi lahko prisla k Vam v Lj na samoplacniski UZ? Bi bilo to pametno storiti pred uradno morfologijo v v 21t , ko jo imam v Mb ali bi prisla k Vam po drugo mnenje kasneje? Zelo bi Vam bila hvalezna za odgovor. Naj povem, da sem stara 31 let PDP imam 11.3.2016 takrat bom ze 32 let stara. Prvi prvi nosenosti sem imela tudi povisano NS 3,2 riziko 1:191. , ampak je bilo na koncu vse ok. Hvala Vam ze vnaprej za kakrsnokoli informacijo.
Lep pozdrav in vse dobro.
Pozdravljeni g. Pušenjak.
Do sedaj je bila moja nosečnost bp. Vsi testi… NIPT bp.
Odkrili so 2 cisti v otrokovi glavici, od katerih je ena izginila, druga je velika 3mm.
Sem v 25 t. nosečnosti.
Zanima me, če izgine cista ali pa tudi ostane, katere preglede je smiselno narediti, da ovržemo sum na napake v razvoju ploda.
Zelo se bojim, da bi bilo kaj narobe s plodom.
Hvala in lp.
Spoštovani,
ciste horioidnega pleteža vas naj z anatomskega zornega kota nič ne skrbijo, ker te ciste niso v možganih ampak v žlezi, ki tvori likvor (možgansko tekočino), torej nimajo na otroka prav nobenega vpliva. Če ste vse ostalo (kromosomsko zgradbo ploda) preverili vsaj z NIPT in je razen CHP vse ostalo videti v redu vključno s plodovo rastjo, potem mislim, da ni posebnih razlogov za skrbi.