Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT ciste horioidnega pleksusa

ciste horioidnega pleksusa

Pozdravljeni
Med nosecnostjo pred dvemi leti so na UZ pri plodu ugotovili ciste horioidnega pleksusa in pristali smo na napotnici za amniocentezo ter genetsko svetovanje. Opozorili so nas, da obstaja povezava med cistami in kromosomskimi nepravilnostmi, predvsem trisomijo 18 kromosoma, pri kateri otrok celo ne prezivi, zato naj bi bile dodatne preiskave zelo zazelene.
Tege obdobja se pravzaprav nocem spominjati, vendar vam pisem ravno zaradi tega. Vsak stars si lahko predstavlja, kaj smo prezivljali v tem casu, ko smo cakali na razplet. Tudi ce ves cas poskusas razmisljati pozitivno, neki negativni pomisleki ostanejo tudi po rojstvu zdravega otroka.
Zelim, da bi se lahko ginekologi bolj potrudili v smislu upostevanja psiholoske plati starsevstva. Enostavno kot mama nekaterih stvari mogoce sploh ne zelim slisati, mogoce celo nisem pripravljena v nobenem primeru splaviti otroka,… Nikoli tudi nismo dobili pojasnila, kaj ciste pomenijo pri otrocih brez kromosomskih nepravilnosti.
Tako je bila informacija o cistah za nas popolnoma negativna, nepotrebna, nekoristna, skratka danes bi bila zelo vesela, ce tistega UZ pregleda nikoli ne bi bilo.
A je danes glede cist kaj vec znanega?

Spoštovani,
popolnoma se sestrinjam z vami, da imajo takšne UZ ugotovitve, še posebej brez izčrpnih pojasnil, lahko hude psihološke posledice in da lahko takšni dogodki upočasnijo navezovanje matere na plod in povzročajo skrbi še po rojstvu otroka.
Prepričana sem, da bi vaš izbrani ginekolog prav gotovo upošteval vašo željo, če bi mu v začetku nosečnosti povedali, da ne želite vedeti ali obstaja kakšen opozorilni UZ znak za prirojene napake pri otroku, ker ne bi želeli prekiniti nosečnosti pa čeprav bi bile te prisotne. Ginekolog bi se v tem primeru lahko usmeril le v preiskovanje tistih stanj ki jih je v korist otroka potrebno in mogoče zdraviti in vas z drugimi odkritji ne bi seznanjal. Zdravniki smo namreč dolžni povedati preiskovancem kaj smo s preiskavo odkrili in kaj to (lahko) pomeni in predlagati nadaljne postopke za razjasnitev problema.
Horioidni pleksus je resičasto tkivo, ki oblaga možganske prekate in izloča možgansko tekočino. Ciste so v bistvu mehurčki izpolnjeni z možgansko tekočino, ki štrlijo v možganski prekat. So popolnoma nenevarne. Za otrokovo zdravje, njegov gibalni in umski razvoj nimajo nobenih posledic. Največkrat že pred rojstvom otroka izginejo. Opazili so, da so horioidne ciste malo pogosteje prisotne v primerih, ko ima plod kromosomsko napako trisomijo 18. To pa je v drugi tretjini nosečninosti skoraj edini UZ znak, da je trisomijo 18 pri plodu možna.
Na srečo v vašem primeru horiodna cista pri otroku ni bila povezana s kromosomsko napako. Če pa bi bila, se vam morda informacije in preiskave, ki so vam bile omogočene ne zdele nepotrebne in nekoristne. Takrat ko ste nanje pristali verjetno niste mislili, da so nekoristne ali pač?
Problem, ki ga omenjate je zelo velik, pozna ga tudi vsaka nosečnica, pri kateri je bil presejalni test za odkrivanje kromosomskih napak, lažno rizičen in pri katerih z diagnostično preiskavo potrdimo, da otrok nima kromsomske napake.
Katere preiskave bi torej želeli v naslednji nosečnosti?
Lp

Najlepša hvala za vaša pojasnila!
Pravzaprav sem zdaj prvič dobila kakršnakoli pojasnila glede cist, kajti ko smo med nosečnostjo izključili možnost trisomije (vseeno sem želela vedeti, ali je res kaj narobe z otrokom, čeprav se za splav ne bi odločila), mi nihče ni pojasnil, ali ima lahko otrok s cistami vseeno kakšne okvare. Poleg tega, mi je drugi zdravnik pri drugem ultrazvoku (pred amniocentezo naj bi opravila še enega) takoj izključil možnost trisomije, saj samo ciste naj ne bi bile zadosten pokazatelj zanjo.
Kakorkoli, hvala za natančnejše informacije!

New Report

Close