Spoštovani,
že pred dnevi sem vsm pisala glede nekakšne ciste v dlani. Sedaj sem dobila izvid magnetne resonance.
Piše takole: izpod tetiv fleksorjev od drugega do petega prsta leži 3,9 x 2,9 cm velika neostro omejena mehkotkivna delno tekočinska tumorozna lezija. Okolne kosti niso prizadete, prav tako ne vidim lezije ligamentarnega aparata. Se je pa zadeva dobro prikazala šele s kontrastom.
Na datum za UZ vodeno punkcijo še čakam, upam da bo kmalu, ker me precej boli, roke niti ne morem imeti prosto ob telesu, ker se bolečina okrepi, prav tako bolečino okrepijo iztegnjeni prsti. Upam, da bo punkcija končno dala odgovor kaj to je. Imate morda vi glede na izvid kakšno idejo? Opercija mi najbrž ne uide – resnično se bojim posledic, ki bi jih operacija lahko pustila. Najbolj me skrbi, ker je zadeva pod kitami.
Ker ne poznam kirurgov roke, na internetu pa tudi ne najdem informacije, kateri so pri nas najboljši, vas resnično prosim za kakšen namig v tej smeri. Kam naj grem?
Še enkrat hvala in lep pozdrav.
Vsi plastični kirurgi se bolj ali manj ukvarjajo tudi s kirurgijo roke. Predvidevam, da vas je do sedaj že vodil plsatični kirurg, ki je tudi odredil potrebne preiskave. On bo tudi najbolje vedel kje se ta operacija izvedla. Če je sam ne izvaja vam bo napotil naprej. Kaj je tvorba in kaj bo potrebno narediti je potrebno počakati izvid punkcije.
lp,
Spoštovani,
ponovno se obračam na vas – pred dnevi sem vam poslala nekaj slik magnetne resonance.
Sedaj imam še izvid arteriografije:
Selektivno kateteriziramo desno arterijo subklavijo, nato tudi desno brahialno arterijo.
Visoko odcepišče radialne arterije (na prehodu aksilarne v brahialno arterijo).
Brahialna arterija se kubitalno razveji v tri veje, lateralni veji sta nežni.
Srednja tvori arkus z radialno v predelu radiokarpalnega sklepa, medialna najmočnejša – pa z radialno arterijo tvori oba kontrastno prehodna plantarna loka.
Skupne digitalne arterije za 5. prst so gracilne. Z upočasnjenim polnjenjem se lastne digitalne arterije od 2. do 5. prsta kljub podaljšani fazi in večji količini kontrastnega sredstva distalne ne prikažejo – so najverjetneje gracilne.
V predelu roke ni videti arterijskih malformacij.
Odločili so se za operacijo – revizijo dlani. Rečeno je bilo, da bodo naredili cik-cak rez.
Zanima me, če arteriografija kaže na kakšno motnjo? Kaj pomeni, da se žile ne prikažejo? Je mogoče v pretoku kakšna motnja in se mi zato pojavlja otekanje dlani – sploh če imam roko obrnjeno navzdol, če mi visi ob telesu?
Bi se tudi vi odločili za takšno operacijo? Res me je strah operacije, ker se bojim posledic, po drugi strani pa tako resnično ne morem več. :((((((((((((((
1000x hvala!
Spoštovani,
pred pol leta so mi po 13 letih vendarle odstranili to nesrečno cisto o kateri sem vam pisala že zgoraj. Dnevi po operaciji so bili neznosni, okrevanje dolgo. Ampak še danes ne vem točno kaj je ta cista bila. Za analizo je bilo odvzetih 7 vzorcev iz različnih mest.
Histologija tumorja: nepravilen tkivni vzrorec, rumenorjavkasto siv, 3 cm x1,5 cm x1cm (v brezkrvju ali nekako tako, sicer je bilo na MR sliki 3x4cm) – podkožno maščevje z obilno pomnoženim žiljem dilatiranih svetlin z maloštevilnimi eritrociti. Najverjetneje gre za žilno malformacijo, arterivenozno fistulo. Žile so sestavljene iz maloštevilnih arterij in številnih venskih pletežev. V eni izmed žil je organiziran krvni strdek. Najbolj me bega tole: NAJVERJETNEJE GRE ZA, torej na patologiji sploh niso bili prepričani za kaj gre. In po domače, kaj to sploh je? In kako to, da se tega na arteriografiji sploh ni videlo?
Ostali vzorci:
– maščevje z drobnim žiljem in fibroznim tkivom ter taktilnim telescem in živčnimi vlakni. Maščevje je nepravilne oblike, premera do 8 mm in še enkrat premera do 10 mm
– fibrozirano maščevje z žilno – vezivno stromo, belkastosiv, 6mm velik, nepravilen tkivni vzorec
– sinovialna ovojnica karpalnega kanala: žilno-vezivna stroma, podkožno maščevje in nekoliko pomnožene žile dilatiranih svetlin, zelo svetlorumenkasto, mehko tkivo, premera 1 cm, nepravilne oblike.
– prosto telo za kitami: amorfna eozinofilna centralno kalcinirana stroma, belkastorjav tkivni vzorec, premera 4mm, je zelo čvrsto
Saj mi ni treba razlagati vsega, zanima me samo ali je običajno, da se pri reviziji dlani najde toliko nepravilnih tkiv, oblik, maščevja, itd. Sem bila res presenečena, da je poleg tumorja bilo v dlani še vse našteto.
Sicer je stanje po operaciji tako-tako. Vesela sem da je za mano, da je zunaj. Ponoči se ne zbujam več zaradi bolečin, roko imam končno lahko obrnjeno navzdol in končno lahko tudi malo pomigam in se mi ni treba bati, da bo roka zopet zatečena :)) Fizična opravila mi še ne grejo najbolje, izteg prstov je OK, težave imam ko naredim pest, imam občutek, kot da imam premajhno rokavico, boli ko se uprem na roko, na pritisk je na posameznih mestih še bolečina. Kdaj mi kakšna stvar pade iz rok. Je to zaradi brazgotine? Še vedno je precej trda, predvsem v kotih (cikcak rez). Brazgotina je še rdeča. Menite, da se bo še zmehčala ali je po pol leta to-to? Da ne bo pomote, sam izgled me prav nič ne moti.
Hvala in lep pozdrav!
Vse te strukture v roki, očitno se je iz njih naredila cista. Stanje se bo še popravljalo in bo čez pol leta sigurno boljše.
lp
Spoštovani,
hvala za vaš odgovor. Sem se ustrašila, da je po pol leta to-to, da je stanje dokončno.
Sicer me mogoče niste razumeli, vse ostale strukture so bile odvzete iz drugih mest v dlani in ne iz te ciste. In me je zanimalo, če sem mogoče “sistemsko” nagnjena k nastanku določenih nepravilnosti. Na drugi roki mi je sedaj na kazalcu nekaj zraslo – bi rekla, da sem to slučajno zaznala pred cca. devetimi meseci. Problem pa je, ker raste in začenja boleti. je pa trdo in se ne premika. Zaenkrat še ni vidno, se pa tipa.
Še enkrat hvala 🙂