Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Cista ob jemanju KT

Cista ob jemanju KT

Pozdravljeni,
Dve leti jemljem kontracepcijske tabletke, ravno toliko časa se pa mi pojavljajo tudi ponavljajoča vnetja mehurja (10 v dveh letih, prej nikoli- spolni odnosi preverjeno niso krivi), bila sem na ultrazvokih, z mehurjem ni nič narobe. Zadnje čase sem prebrala, da so imele punce podobne težave in da se je stvar umirila s prenehanjem KT, ravno tako pa sem med (sicer ne pogostimi) stranskimi učinki pri navodilih tabletk odkrila da se lahko pojavljajo vnetja mehurja. Eno leto sem jemala Yaz, potem so se mi pojavile neke vmesne krvavitve in sem šla na Sibillo (ki jo jem trenutno).
Torej odločila sem se, da bi poskusila nehati jemati KT, ampak se mi je sedaj pojavila vodna cista na levem jajčniku. Ginekologinja je rekla, da imam kontrolo čez 3 mesece in da je velika verjetnost, da bo sama zginila. Povedala sem ji, da razmišljam s prenehanjem KT zaradi mehurja in je rekla, da pač lahko poskusim. Sedaj pa sem začela malo brati po spletu, da ravno KT zavirajo rast ciste, zakaj je pri meni potem sploh nastala? Naj potem takem raje jemljem KT dokler cista ne izgine?
Kakšnih groznih bolečin nimam, sicer čutim napetost in nelagodje v levem jajčniku (cista je sicer velika 4.5cm). Kaj se zgodi če cista v 3 mesecih ne poči?

Hvala za odgovor in Lp

Pozdravljeni!

Statistično je res manj cist ob uporabi KT, a vseeno lahko nastanejo. KT na to cisto sedaj nima več vpliva, zato lahko KT uporabljate še naprej ali pa kar takoj prenehate. Cistitisa (vnetja mehurja) je ob uporabi KT nekoliko več, zlasti pod vplivom novejših KT, morda bi lahko sprobali kakšne starejše, npr. Stediril-M. Sicer pa pač prenehajte in boste videli, kako bo. Funkcionalne (vodene) ciste večinoma izginejo v roku 3-6 mesecev same po sebi, zato se jih v tem času zgolj spremlja.

Matjaž

Hvala za odgovor,
sem se zaradi nenehnih težav z vnetji odločila s prenehanjem KT. Zanima me, moram pojesti mesečno “škatlico” do konca, ali lahko prekinem vmes? Kako je v takem primeru z zaščito, preneha takoj s prenehanjem tabletk, ali vpliva tudi na predhodne?
Jem Sibillo.
Hvala in Lp,
Sara

Ne rabite zaključiti zavojčka. Čeprav zaščita “drži” še en teden, je najbolj varno, da uporabljate kondome kar takoj po zadnji tableti.

Matjaž

New Report

Close