cista na jajčniku
Pozdravljeni, na pregledu je ginekologinja videla, da imam 6 cm veliko vodno cisto na jajčniku. Poslala me je na dodatni pregled, kjer so svetovali operacijo, ker je cista velika več kot 5 cm, da ne bi prišlo do torzije. Zaradi ciste nimam sicer nobenih težav, tudi cikel imam normalen. Stara sem 43 let in imam 3 otroke, zanositi ne mislim več. Na kliniki so mi rekli, da mi cisto lahko odrežejo, lahko mi jo postrgajo ali pa mi odstranijo še jajčnik. Rekli so mi, naj razmislim in povem svoje želje, niso pa mi povedali, kakšna je razlika, če mi cisto odrežejo ali postrgajo oziroma če mi odstranijo še jajčnik. Mi lahko prosim napišete, kakšna je razlika med temi postopki oziroma kaj vi priporočate? Najlepša hvala
Spoštovani,
za smiseln odgovor mi manjka nekaj podatkov. Npr. koliko časa veste, da imate omenjeno cisto? Če je to manj kot 3 mesece, priporočam, da se počaka vsaj tako dolgo preden se razmišlja o operaciji. torzija se sicer res lahko tudi zgodi, ampak v manj kot 5% primerih in takrat bi pač bila na mestu urgentna operacija, ki pa ne bo povzročila nič večje škode kot zdaj načrtovana. Imate torej 95% možnosti, da se izognete operaciji. Drugo, so preverili kakšne tumorske markerje? Če niso, velja tudi to najprej opraviti (to vzame le 1 teden časa) in če bodo negativni ali če bodo povišani le markerji z nespecifičnim pomenom (npr. Ca125), potem se prav tako lahko počaka. Vse to velja, če je cista enostavna (enoprekatna, tanke stene, brez patoloških pretokov skozi ožilje in brez vključkov in izrastkov.
Pozdravljeni!
Nosecka sem 23 tednov, zadnji teden opazam pekoco bolecino nekaj casa na desni strani trebuha nekaj casa na levi, vmes pa se ta bolecina razsiri tudi v kriz, pojavljajo se mi bolecine pri obracanju ali vstajanju predvsem na desni strani. Momentalno je prisoten tudi obcutek tiscanja navzdol. Na pregledu sem bila v torek maternicni vrat naj bi bil zaprt in dolg 31mm, plod je v glavicni vstavi.Vprasanje na katerega se nanasa moja objava pa je od cesa se pojavljajo pekoce bolecine v krizu in v trebuhu? Ter zakaj imam momentalno obcutek kot da ko me brcne, da mi bo nogica pogledala skozi noznico ven? Te bolecine ponoci izginejo. Izcedka nimam prisotnega
Hvala za hiter odgovor. Na pregledu, kjer je ginekologinja ugotovila, da imam cisto, sem bila januarja in nato marca še na kliniki, kjer so samo potrdili, kar je rekla že ginekologinja. Kri sem sicer že dala in je vse v mejah normale, nihče pa ni posebej omenjal tumorskih markerjev, tako da ne vem, ali so tudi to preverjali. Rekli so mi, da je cista enostavna, vodna in da ni nevarnosti, da bi bila maligna. Dan pred operacijo naj bi imela še en pregled. Ali je možno, da bi cista počila sama, kljub temu, da je velika 6 cm? Če operacija ni nujna, bi jo seveda raje preskočila. Ali predlagate, da počakam na ta pregled in se potem odločim? Oziroma da prej preverim še tumorske markerje? Hvala za odgovor
ne bi vedel zakaj vi vse to občutite kot pekočo bolečino. Zato ni nobenega objektivnega razloga. Gibanje ploda načeloma ne povzroča stalnih bolečin, tu in tam po 30. tednu pa sicer res lahko kdaj tudi zelo močno zamahne z nogo ali roko, ampak to so le hipni udarci, ki ne povzročajo dalj časa trajajočih težav. Pri 23 tednih je plod še premajhen, da bi njegovi gibi boleli.
Spoštovani,
hm… torej cista velika 6 cm vztraja že 5 mesecev? OK, v tem primeru zna res bit, da ne bo počila sama od sebe in jo bo bolje odstranit. Če ni maligna, kar očitno res ni, potem bo dovolj, če se odstrani le cista (izlušči iz jajčnika) in lahko jajčnik pustijo pri miru. Se pa vedno izplača tik pred operacijo še 1x preverit, če je cista še tam, ker se kdaj res zgodi, da tik pred OP izgine.