cista in mirena
v sredo mi je ginekologinja odkrila 3cm cisto. tega sem se najbolj bala ko sem se odločila za mireno. imam jo dva meseca. zdaj me pa zanima kako nevarna je ta cista v primeru, da ko imam čez tri mesece kontrolo ne izgine ali rata večja, kaj lahko pričakujem? je operacija dolga? in okrevanje? sem namreč mlada mamica dveh otrok in obstaja še možnost da bi imela še tretjega. če pride do operacije, me lahko pri nosečnosti in zanositvi to kaj ovira oziroma povzroči težave?
če bi imela tabletke bi lahko tudi dobila cisto ali je res zelo majhna verjetnost, ker namreč ginekologinja mi je šele sedaj povedala, da jih mirena ne preprečuje kot tabletki?! kaj se zgodi če se mi ciste večkrat naredijo in je potrebna večkrat operacija?nočem biti črnogleda ampak zanima me, ker babica jih je imela velikokrat. ciste verjetno niso nič povezane z dednostjo ali pač? če se odločim dati ven mireno mi jo lahko da tudi drugi zdravnik in predpiše tabletke če je moja ginekologinja na dopustu ali mora ona? pa še to, glede na to da že dva meseca narahlo krvavim ali lahko potem tabletke takoj začnem jemati ali ne? če se poveča me lahko ovira pri spolnosti in ali lahko med spolnostjo poči?če rata večja a to boli?
hvala za pomoč.
Mirena ne vpliva na normalno delovanje jajčnikov tako kot je to pri tabletkah. Med uporabo tabletk jajčniki mirujejo, ne delujejo zato tudi ni na njih videti povsem običajnih funkcionalnih cist, ki po vsaki menstruaciji izginejo.Ob Mireni sprememb v delovanju jačnikov ni, pravzaprav je stenje tako kot bi ne uporabljali nobene kontracepcije. Skratka jajčnik nemoteno deluje in cista, ki jo je našla ginekologinja je skoraj gotovo le povsem normalno delujoč jajčnik v fazi pred menstruacijo. Rahel krvav izcedek, ki ga opažate, je čisto običajen pojav ob uporabi katerekoli hormonske kontracepcije in se lahko še pojavlja nekaj naslednjih mesecev. Vaša ginekologinja vas je gotovo naročila na kontrolni UZ, kjer bo skoraj zagotovo ugotovila, da ciste na tej strani ni več in da deluje nasprotni jajčnik. Občasno pa v naravnem ciklusu( kakršen je tudi ob Mireni) prihaja do motenega delovanja jajčnikov zaradi zunanjih in notranjih vplivov, kar povzroči prehodne motnje ciklusa s podaljšanjem ciklusa in zakasnitvijo menstruacije.Nikar ne obupujte nad Mireno in ne bodite preveč v skrbeh glede ciste. V navodilih za uporabo Mirene boste našli vsa pojasnila.
Hvala za odgovor. A potem ciste niso nevarne,ker sem na netu prebrala da so to ene vrste tumorji samo da niso maligni. Lahko pa kdaj so? Še nekaj me zanima. Mama je imela veliko cist ko je jemala tabletke. kakih pet let nazaj(takrat je bila okrog 62 let stara) je dobila raka na pljučih. Je to povezano ali je zgolj naključje? Če pride do operacije, ti potem spraskajo to iz maternice ven? Je pod narkozo?lahko potem še zanosiš?
Ciste so različnih vrst: ene so posledica normalnega delovanja jajčnika in niso bolezenske, druge pa so lahko le s tanko steno opeta tekočina v nekem organu in niso nevarne, druge pa so lahko rakave, te so bistveno redkejše od prvih. Način operacije je odvisen od tega kje so, poseg je v narkozi in vsekakor se poskuša ohraniti normalno oploditveno sposobnost.
Rak na pljučih ni nikakor povezan s predhodno uporabo tabletk, je pa povezan s kajenjem in delom z določenimi snovmi, ki so lahko rakotvorne, najbolj znan je azbest.
Ciste na jajčniku so lahko tudi rakave. Nastanek raka na jajčniku povezujejo s številom ovulacij, ki jih jajčnik opravi v teku življenja. Tako delujejo zaščitno pred rakom na jajčniku številne nosečnosti in uporaba hormonske kontracepcije, ki preprečuje ovulacijo. rak na pljučih je pa čisto druga stvar in ni povezan s cistami na jajčniku. rak jajčnika pa na pljuča zaseva zelo zelo redko.
prosim za mnenje v mesecu maju so mi na ultrazvoku trebušne votline opazili cisti dva in pol centimetra veliko.Nakar sem morala do ginekologa in mi je prepisal primolut nor no po 4 mesecih ta še ni izginila niti se ni povečala enako velika je.Zakaj ta ni izginila tudi ginekologu se je zdelo malce čudno,da ni izginila.Imam ultrazvok zopet čez 2 meseca med menstruacijo me boli jajčnik nekje sredi ciklusa to se pravi nekako tretji dan kot bi me nekdo vlekel za dlako in traja skupaj par ur nato preneha bolečine žarevajo med tem tudi v križ.Nato se bolečine zopet pojavijo takoj po menstruaciji kak dan ali dva jih je čutiti nato jih do aslednje m ni več zdaj pa nevem za kakšno cisto gre ali je lahko nevarna glede na to da ne raste?
Po opisu sodeč gre za majhno in po Uz izgledu nenevarno cisto. Lahko je samo cista iz tkiva, ki je prisotno med razvojem notranjega dela rodil, zato tudi ni izginila po hormonskem zdravljenju. Take ciste se samo opazujejo, v primeru, da raste, pa je potrebna odstanitev