Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija čiščenje ušes in motnje ravnotežja

čiščenje ušes in motnje ravnotežja

Pozdravljeni,

Mama je stara 68 let in ima že nekaj letu težave s sluhom in uporablja slušni aparat. Težave so se začele pred leti, potem, ko je utrpela možganske poškodbe in bila tudi reanimirana. Precej dobro se je rehabilitirala, vendar so trajne poškodbe ostale – pri sluhu, govoru, gibanju, spominu, kognitivnih sposobnostih… vendar je bila vseeno samostojna. Probleme je imela tudi z ravnotežjem, težko je hodila po neravnih površinah, vendar je vseeno veliko hodila. Ker se ji v ušesih tvori več ušesnega masla, je bilo vsako toliko časa potrebno čiščenje pri zdravniku. Ko so ji pred časom v zasebni ambulanti očistili ušesa z napravo na principu vakuuma (vsaj mislim), ki posesa čep iz ušesa, ni bilo težav. Pred slabim mesecem dni sva šli ponovno na čiščenje in tokrat je med posegom začela močno kašljati. Zdravnik je rekel, da je to normalen pojav, ker gre za vzdraženje živca. Po tem je bila še nekaj dni nenavadno hripava, čeprav ni bila prehlajena, ta nenavadna hripavost se občasno pojavlja še zdaj. Po posegu čiščenja je začela opažati omotice, vrtoglavost, motnje ravnotežja, pritisk v glavi. Čez nekaj dni sva šli prilagoditi nastavitve slušnega aparata k Neurothu, kjer so ji pogledali tudi ušesa, in povedali, da ima v enem ušesu manjšo ranico. Doma v stanovanju nima problemov, težave so pri nekoliko daljši hoji, na sprehodih. Začne se ji vrteti, postane utrujena. Počuti se tako nesigurna, da sama sploh več ne gre iz hiše, na sprehod, niti v bližnjo trgovino. Na sprehodih se mora večino časa opirati na nekoga, vendar zaradi omotice zmore le krajše sprehode, cca 15 min. Naročeni sva pri osebni zdravnici, vendar me zanima ali so te motnje ravnotežja lahko nastale pri posegu čiščenja in ali so tovrstne težave z ravnotežjem prehodne ali trajne narave. Mama sicer jemlje kar nekaj zdravil, vendar vsa že vrsto let, tako, da dvomim, da bi bil to razlog nenadnih težav z vrtoglavico.

Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav, Mika

Spoštovani,

zelo natančno ste opisali težave, da sem si lahko ustvarila dobro sliko. Žal so bili možgani prizadeti ob poškodbi in tudi degenerativne spremembe zato hitreje napredujejo.
Omotice so ponavadi znak nihanja krvnega tlaka ali aritmije.
Ravnotežje je višja funkcija možganov, potrebno je veliko usklajevanja informacij iz različnih čutil (Čutila za ravnotežje, oči, čutila za sluh, občutka za dotik na koži, receptorjev v mišicah in kitah itd). Vse to usklajevanje zahteva spočite možgane in kar nekaj napora, ki ga vaša mama čedalje manj zmore. Doma ni težav, ker je okolje poznano (naučeno).

Predlagam, da vaša mama
– vsak dan dela vaje za ravnotežje – trening možganov
– opravi pregled pri nevrologu (možne so dodatne motnje prekrvavitve, morda celo manjše prehodne kapi)
– preiskave ravnotežja (testiranje ravnotežnih organov) pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close