čišča po carskem rezu
Pozdravljeni,
pred 10 dnevi sem imela načrtovani carski rez zaradi placente preavie. Šesti dan po sekciji sva z mojo punčko lahko odšli domov. Me pa skrbi nekaj…namreč že sedmi dan po sekciji mi je čišča prenehala odtekati in sploh nebi potrebovala vložkov. Hkrati se mi je tudi pojavila oteklina oz. zatrdlina v predelu rane oz. reza, ki se drugače v redu celi. Bolečin nimam, tudi ne vročine in na splošno se dobro počutim. Tudi mleka imam dovolj in polno dojim. Res je, da po prihodu domov nisem kaj dosti počivala oz. bolje rečeno ležala in tudi dojim sede.
Menite, da bi bilo smiselno nazaj na pregled v porodnišnico?
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani,
odsotna čišča in oteklina v predelu rane nimata nič skupnega, seveda pa prvo lahko pomeni, da čišča zastaja v maternici, oteklina pa, da je kaj narobe s celjenjem rane na trebuhu in se v njej nabira sokrvica. Če vas skrbi, se v porodnišnici dogovorite za kontrolni pregled.
Spoštovani,
do 6 tednov po porodu (ali CR) so krvavitve dovoljene in četudi so med njimi premori oz. prekinitve, to ni problem. Po več kot 6 tednih se tudi ob dojenju še vedno lahko pojavljajo krvavitve ali krvavi izcedki, ki pa potem niso več čišča, ampak krvavitev iz praviloma atrofičnega endometrija (maternične sluznice), ker ta zaradi dojenja ostane nizka (atrofična) in s tem manj stabilna. Zato je med drugim 6 tednov po porodu predviden obisk pri ginekologu, ko se preveri, če je vse v redu ali pač ne in so slučajno potrebne še kakšne aktivnosti oziroma ukrepi.
Pozdravljeni
Sem 1 mesec po 2 carskem rezu, sedaj me pa zanima glede čišče. Ko sem bila še v porodnišnici je bila še čišča, ko sem prišla domov še tudi par dni, potem je bil premor 4 dni in potem sem spet imela enkrat je kar teklo iz mene, potem sem pa imela sluz tako v koščku recimo 2x1cm in potem še vsake tok časa ena krvava mejhna črtica na vložku, sedaj pa že več kot 1 teden nimam več čišče, kaj to pomeni bi me moralo skrbeti?